Adıyaman İl Sağlık Müdür Erdoğan Öz mesajında, 20. yüzyılda dünyada eğitim ve gelir düzeyindeki yükselme, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bulaşıcı hastalıkların kontrolü gibi etkenler beklenen yaşam süresinin artmasına neden olduğunu kaydetti.

-"SAĞLIKLI YAŞLANMA, DÜZENLİ YAPILAN FİZİKSEL AKTİVİTE İLE YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRIR"

Gelişmiş ülkelerde daha belirgin olan yaşlanma olgusu, artık gelişmekte olan ülkeler açısından da önem kazandığını ve Türkiye'de yaşlı nüfus giderek arttığını kaydeden Öz, şunları ifade etti:

"Yaşlı nüfusun artan oranı yaşlılara sunulan sağlık hizmetlerinin de çeşitlenmesini gerektirmektedir. Yaşlı nüfus artış hızına paralel olarak yaşlılık ve yaşlı sağlığı konularında farkındalık yaratmak amacıyla “18–24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası” olarak anılmakta ve bu tarihlerde etkinlikler yapılmaktadır.

Yaşlılarımızın yaşam kalitesinin arttırılması ve korunması amacıyla, düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz alışkanlığı, kısa ve uzun dönemde sağlıklı yaşlanmanın en önemli belirleyicisidir. Fiziksel aktivite, ileri yaşlarda hastalıkların görülme sıklığını önlemeye çalışarak sağlıklı yaşlanma için en önemli unsurlardan birisidir. Bireyin yaşamını uzatmanın yanında yaşlılık döneminde sağlığının geliştirilmesi de önem taşımaktadır. Yaşlılıkta daha iyi ve kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenme, alkol ve sigara kullanımından uzak durma ve özellikle doğru fiziksel aktivite ve egzersiz yapma yaşlanma ile ortaya çıkabilecek önemli sağlık sorunlarından başarılı şekilde korunma sağlayacaktır. Düzenli fiziksel aktivitenin, birçok sistemin ve organın fonksiyonu üzerinde olumlu etkileri bulunurken, fiziksel aktivite azlığı, yaşlanma süreci ile oluşan fizyolojik değişiklikleri hızlandırır, pek çok kronik hastalık sıklığını artırır, bu hastalıkların daha erken yaşta görülmesini sağlar, kısaca yaşlılığı hızlandırarak yaşam süresini kısaltır. Yaşlılık dönemine düzenli fiziksel aktivitenin, kalp hastalığı ve inme riskinde azalma, yaşam süresi ve yaşam kalitesinde artma, kolestrol seviyesinde düşme, düşmelerin önlenmesi ve kalça kırığı riskinde azalma, uyku kalitesinde düzelme, kilo alımının önlenmesi gibi faydaları bulunmaktadır. Sağlıklı yaşlanma, düzenli yapılan fiziksel aktivite ile yaşam kalitesini artırır."

-COVİD-19 SALGINI RESMİ VERİLERE GÖRE YAŞLI NÜFUSTA DAHA RİSKLİ

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen Covıd-19 salgınının resmi verilere göre yaşlı nüfusta daha riskli seyrettiğini belirten Öz, "Yaşlı ve kronik hastalığı olan bireylerde enfeksiyon daha ağır klinik bulgulara yol açmakta, solunum sıkıntısı, nefes darlığı ve böbrek yetmezliğine yol açabilmektedir. Bu nedenle yaşlı bireylerin temastan kaçınma konusunda daha dikkatli olması, bu amaçla; El temizliğine dikkat etmeleri, el yıkama gerektiren tüm durumlarda normal sabunla en az 20 saniye el yıkamaları. Günün tenha saatlerinde temiz havaya çıkmak dışında evde kalmaları. Öksürürken hapşırırken ağız ve burnun kapatılması ve dokunulan nesneler ile yüzeylerin temizliğine dikkat edilmesi konusunda bilgilendirilmeleri. Bağışıklığı güçlendirmek için sağlıklı beslenmeye dikkat etmeleri ve bol sıvı almaları gerekmektedir.”şeklinde ifade etti.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha