Kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19:00'dan 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05:00'e kadar tam kapanma kararı alındığını duyurdu. 

Açıklamanın ardından bugün Adıyaman'da, yoğunluk yaşanırken vatandaşlar ise tam kapanmadan umutlu olduklarını söyledi.

Uzm. Dr. Çelik: Yerinde bir karar aynı zamanda geç kalınmış bir karar

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Ramazan Çelik, tam kapanma kararına ilişkin yaptığı açıklamada, Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından tam kapanma 1 ay öncesinden yapılmasının daha iyi sonuçlar verebileceğini söyledi.

Tam kapanmayla birlikte yeri geldiğinde anne, baba veya aile büyüklerden mümkün olduğu kadar uzak durulması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Çelik, şu ifadelere yer verdi:

"Kesinlikle İçişleri Bakanlığı'nın aldığı bu karar yerinde bir karar aynı zamanda geç kalınmış bir karar Bilim Kurulu'nun daha önce önerdiği gibi 1 ay veya bir iki hafta önce yapılmış olsaydı daha iyi sonuçlar verebilirdi. Kalabalık ortamlarda yada bir misafir ağırlamayı mümkün olduğu kadar azaltmaya çalışmalıyız. Geçmişe yönelik baktığımız zaman misafirperverlik Türkiye'mizde gerçekten önemli. Bu dönemde özellikle mümkün olduğu kadar kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız. Yeri geldiğinde annemizden babamızdan veya dedemizden aile büyüklerimizden mümkün olduğu kadar uzak durmamız gerekiyor. Aynı zamanda bu dönemde kapalı olduğumuz dönemde alışveriş yapmaya, ekmek almaya çıktığımızda mümkün olduğu kadar kalabalık olabilecek yerlerde mümkün olduğu kadar sosyal mesafeyi korumalıyız ve maskelerimizi kesinlikle kullanmalıyız."

"Bu salgında artık şakaya yer kalmadı"

"Bunun en büyük uygulayıcısı ve bu durumdan en iyi karlı çıkacak halkımız olacaktır" diyen Uzm. Dr. Çelik, "Mümkün olduğu kadar daha az hastalığa yakalanma riski olacaktır. Ve şunu düşündüğümüz zaman çevremizde bir çok arkadaşımız, annesi, babası veya kardeşimiz vefat etti. Buna mümkün olduğu kadar dikkat etmemiz gerekiyor.
Dünya genelinde zaten çok yaygın zaten şuanda. Brezilya'da günlük 4 bin küsürlere yaklaşmakta bizde de 350 küsürlerde dediğim gibi bu gerçekten bu salgında artık şakaya yer kalmadı. Ve hiçbir zaman tedbirleri elden bırakmamak gerekiyor. Hem hijyene hem de maske takmaya mümkün olduğu kadar dikkat etmeliyiz." şeklinde konuştu.

Adıyaman halkı tam kapanmadan memnun

Vatandaşlardan İsmail Göksu ise uzun süreli kısıtlamayı beklediklerini belirterek, Bu kısıtlamayı bekliyorduk, uzun süreli kısıtlama bakalım faydası olacak mı? En azından bizde öğrenmiş oluruz. Bugün 17 gün içeride kalma milletimiz kimse kimseye temas etmemek bu hastalığı baya düzeltir."dedi. 

"Ev ziyaretlerine ara verilmeli"

Murat Güler de, tam kapanma kararının geç kalınmış bir karar olduğunu vurgulayarak, "Bu kısıtlama daha önce yapılması gerekiyordu ama geç kalınmış bir karar karara çok mutlu olduk. En azından bu kısıtlamada bu süreci düzgün bir şekilde atlatırsak ilerisi için bizim için daha güzel bir yaşam bizi bekliyor. Kısıtlamayı yerinde buldum.
Bana bir şey olmaz, bana bu virüs etkilemez yüzlerce insanlarımız şuanda hastanelerde yatıyor Allah şifa versin. Bu bir sorumluluktur bir vatandaşlık görevidir. Bunlara dikkat etmek lazım ziyaretleri biraz askıya almak gerekiyor. Bu pandemi bittikten sonra daha çok güzel günlerde buluşmak için sevdiklerimizi kaybetmeden ilerisi için daha güzel şeyler olacak. Ev ziyaretlerine ara verilmeli."diye konuştu.

"Bayramdan sonra yeni bir bayram yaşamak istiyoruz"

"Diğer ülkelere göre geç kalındığını düşünüyorum" diye konuşan Gizem Çakırtaş ise şunları ifade etti:
"Şimdiye kadar olması gereken bir uygulamaydı. Bayramla birleşmiş olması çok güzel oldu. En azından doğu kesiminde Anadolu'da daha fazla gidip gelmeler olacak. Bu acıdan önüne geçileceğini düşünüyorum. Umuyorum ki; işe yarayan bir uygulama olur. Bayramdan sonra yeni bir bayram yaşamak istiyoruz. Bildiğim kadarı ile çoğunlukla bulaş yakın çevremizle oluyor. Polis tarafından önüne geçilebilecek bir şey değil. İnsanların bilinçli olmasını öneriyorum. Tam kapanmadan önce tam korunma gerekiyor." 

"Sağlığımız öncelikli olduğu için  annemizi ve babamızı ziyaret edemiyoruz"

Sıddık Diyarbakırlıoğlu da, "Kısıtlamanın halkımız için hayırlı olmasını diliyorum. Süreç çok sıkıntılı bir süreç gerçekten vatandaşlarımız çok etkilendi. Ama sağlığımız acısından hayırlı olacağını düşünüyorum inşallah öyle olur bu süreçten sonra daha sağlıklı şekilde hayatımıza devam ederiz diye düşünüyorum. Vatandaşlarımız çoğunlukla inançlı bir kesim, bu konuda her ne kadar örf ve adetlerine bağlı olsa da  sağlığımız öncelikli olduğu için  annemizi ve babamızı ziyaret edemiyoruz. Her şeyin önceliği sağlık. Sağlığımıza kavuşmamız için bir çok fedakarlık göstermemiz gerekiyor." diye konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha