Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgının üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen son günlerde vaka artışı nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından çıkartılan genelge kapsamında salgının önüne geçebilme amacıyla kısmi kısıtlamaya gidildi.

İki hafta sürecek akşam 19:00 sabah 05:00 saatleri arasında uygulanan kısıtlama öncesi kentte fırın, pastanelerde yoğunluk yaşandı.

Perre Haber Ajansı (PHA) muhabiri  2 hafta süresince uygulanacak kısmi kısıtlamalara ve çalışma saatlerine yönelik esnaf ve vatandaşın nabzını tuttu.

"Virüs saat akşam 7'den sonra mı meydana çıkıyor?"

Ramazan ayında virüsün bir an önce bitmesini isteyen vatandaşlardan Mehmet Tekin, PHA muhabirine yeni kısıtlamaya yönelik şunları söyledi:

"Yani ben anlamıyorum bu virüs saat 7'den sonra mı meydana çıkıyor. Biz 7'den sonra eve gireceğiz virüste 7'den sonra çarşıya çıkacak. Gündüz yok saat 5 ile 9 arası virüs yok yani bu virüsümüz dinleniyor 7'den sonra mesaiye çıkıyor. Bu şekilde nasıl olacak bilmiyorum. Millet aç kalmış, kimsede para kalmadı. Yazık günah yani özellikle Adıyaman halkı daha mazlumdur, iş olanağı daha kötüdür, diğer iller gibi değil. Diğer illere dört dörtlük bakıyorlar. İş adamları, siyasiler, müdürleri, valileri, belediye başkanı hepsi dört dörtlük bakıyor. Adıyaman'ı gelin görün ki bakmıyorlar. Bu sefer Adıyaman halkı daha kötü, zor durumda. Allah yardım etsin diyecek bir şey yok. Ramazan ayı bolluk bereket ayıdır. inşallah bu musibetten kurtuluruz Kovid-19'dan. Demek ki bu kullar her şeyi hak ediyormuş bu virüsü çıkardı. Gerçekten insanlık kötüye doğru gidiyor halen akıllanmayan insanlarla dolu. Bu Ramazan ayında herkes aklını başına alırda şu virüs davasından bir an önce kurtuluruz."

"Vatandaşımız kurallara uymuyor"

Kent sakinlerinden Burhan Ay ise 21 gün boyunca piyasanın kapatılması gerektiğine dikkat çekti.

Yasaklardan dolayı Ramazan ayının buruk geçtiğini ifade eden Ay, şunları kaydetti:

"Allah'ın izniyle bu belayı da başımızdan def edeceğiz ama biraz zor gözüküyor. Vatandaşımız kurallara uymuyor, hesaba almıyor bu işleri basit zannediyorlar. Sabah 5'ten 7'ye kadar bu virüs belası yok mu? Sanki 7'den sonramı başlıyor?

15 yada 21 gün komple kapatılması lazım bütün piyasayı durdurması lazım tabi bunun içinde vatandaşın ihtiyacını karşılaması lazım. Lokantaların kapatılması lazım paket servisinde kapatılması lazım sadece fırınlar açık olsun."

"Ramazan ayı 2 yıldır buruk geçiyor"

Vatandaşları kurallara uymasını isteyen pastahane işletmecisi Ferhat Altun ise "Gönül isterdi Ramazan ayında gene teravi namazlarımız olsun virüssüz bir Ramazan ayı olsun ama maalesef son 2 yıldır Ramazan ayı buruk geçiyor. Çok şükür orucumuzu tutabiliyoruz. Ramazan ayı iş olarak biraz daha durgun geçiyor. İnsanlar Kovid-19 nedeniyle biraz daha dikkatli davranıyorlar. Biz şunu söylüyoruz müşterilerimize ve vatandaşlarımıza mecbur kalmadıkça evden çıkmayın biz bir telefon kadar yakınız. Arayın nerde olursanız olun biz getirelim yeter ki siz isteyin. Herkesin bu mübarek Ramazan ayını kutluyorum rabbim inşallah bayramdan sonra 2'nci bir bayramı da bize yaşatmayı nasip eder ondan sonra virüssüz bir ayımız olur inşallah."

Ramazan ayının vazgeçilmez tatlısı güllaca yoğun talep olduğunu aktaran Altun, Ramazan'ın gülü güllaçla istekler var. Son dönemlerde soğuk baklavaya talep var. Bize özel fındıklı sütlü Nuriye var. Baklava çeşitlerimiz, tulumbamız, şekerpare var.Talep yoğunluğu güllaçta. Ramazanın vazgeçilmezi her ramazan ayında bulunduruyoruz bu senede mevcut." dedi.

"Herkesin elinden geldiğinden fazlasını yapması lazım"

Tüm Türkiye'nin Ramazan ayının mübarek olmasını dileyen Hakan Yücel de, "Allah hayırlara vesile kılsın inşallah. Herkesin daha iyi da güzel bir Ramazan geçirmesini temenni ediyorum. Yeter ki; sağlığımız yerinde olsun. Devletimizin koyduğu kurallar var bunlara uymak zorundayız. Bunları yaşayarak görerek yapmamız lazım. Sağlığımıza, maskeye, mesafeye dikkat etmeliyiz. Herkesin elinden geldiğinden fazlasını yapması lazım. Bütün Türkiye'den rica ediyoruz."şeklinde ifade etti.

"İşi olmayan dışarı çıkmasın"

Ahmet Öztürk ise, "Bütün herkesin Ramazan ayını kutluyorum. Gereken uygulama neyse onu yapsınlar. Eğer biz öleceksek sokaklarda can vereceksek sokağa çıkma yasağı olsun parklara millet fazla gitmesin işi olmayan dışarı çıkmasın."dedi.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha