Adıyaman Tabip Odası yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doktor Erdoğan Altunbaş ve Adıyaman Tabip Odası üyeleri sağlıkta şiddeti kınayarak 17 Nisan'ı "Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü" olarak kabul edilmesini istedi.

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan kalabalık, adına konuşan Altunbaş, katledilen meslektaşlarını andı.

Altunbaş, Dr. Edip Kürklü’nün, 21 Temmuz 1988 tarihinde hastasının yakını tarafından katledildiğini belirterek, “Dr. Göksel Kalaycıoğlu 12 Kasım 2005 tarihinde Çapa Tıp Fakültesinde uzun süredir tedavisi için uğraştığı bir hastanın yakını tarafından öldürüldü. Dr. Ersin Arslan sonradan kendi adını alacak olan Gaziantep Cengiz Gökçek Devlet Hastanesinde vahşice katledildi, uzun süredir tedavisini sürdürdüğü hastasının yakını tarafından 17 Nisan 2012 yılında yaşamdan alıkonuldu. Dr. Kamil Furtun 29 Mayıs 2015 tarihinde Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesinde yargıda çok sayıda dosyası da bulunan ve hastanede çalıştırılan bir kişi tarafından katledildi. Dr. Aynur Dağdemir’in 19 Kasım 2015 tarihinde Samsun’da bir özel hastanede yaşamına son verildi.
29 Mart 2017 tarihinde Dr. Hüseyin Ağır Aksaray’da çalıştığı ASM’de saldırıya uğradı ve vahşice yaşamını yitirdi. Dr. Fikret Hacıosman 2 Ekim 2018 tarihinde İstanbul’da çalıştığı bir özel hastanede hastası tarafından öldürüldü. Çalışma koşullarının ağırlığından ve idari baskılar yüzünden Dr. Melike Erdem 30 Kasım 2012 tarihinde Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamına son verdi.”dedi.

-“DÜN ADANA’DA AİLE SAĞLIĞI HEKİMLERİ KORKUNÇ BİR SALDIRIYLA YÜZYÜZE KALDI”

Altunbaş, bu tarihler arasında yüzlerce arkadaşının çalıştığı kurumlarda ölümle yüz yüze geldiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Kimi zaman Urfa’da tanıklık ettiğimiz gibi hekimlerin kafalarında kaldırım taşları parçalandı, kimi zaman İzmir’de olduğu gibi Aile Sağlığı Merkezleri basılıp hekimlerin kafaları kırıldı. 

Sağlıkta şiddet bitmiyor, gün geçmiyor ki yeni ve planlanmış saldırılarla karşı karşıya kalmayalım. Daha dün Adana’da bir Aile Sağlığı Merkezinde hekimler, korkunç bir saldırı ile yüz yüze kaldı.
Tüm bu saldırılardan sonra kimi zaman iş bıraktık, kimi zaman hastanelerimizin, sağlık kurumlarının bahçelerine çıktık uyarı eylemleri yaptık, kimi zaman halka şiddete birlikte dur diyelim dedik nöbetler tuttuk, bazı gün geldi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde sabahlara kadar komisyon toplantılarına katıldık ve bu şiddeti durdurmanın çarelerini bulmaya çalıştık, yürüyüşler yaptık.”

-“SAĞLIKTA ŞİDDETİ DURDURMA NOKTASINDA BİR ADIM BİLE YOL ALAMADIK”
 Doktor Altınbaş, hekimlerin yaşamlarını ve çalışma haklarını yok sayan, onları adeta hedef tahtasına oturtan SABİM ve CİMER gibi uygulamalardan vazgeçilmediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Sağlıkta şiddeti durdurma noktasında bir adım bile yol alamadık. Performans ve özelleştirme uygulamalarının sağlıkta şiddeti arttırdığına yönelik görüşlerimizi dikkate alınmadı. Sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik hazırladığımız yasa tasarısı görmezden geliniyor,17 Nisan’ın Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü ilan edilmesi yönündeki teklifimiz bile kabul görmüyor. Sağlık Bakanlığı , Türk Tabipleri Birliği’nin sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik görüşlerini görmezden gelerek ve taleplerine kulaklarını tıkayarak, hekimlere yönelik katliamları durdurma yolunda bizi yalnız bırakmaktadır. 
Türk Tabipleri Birliği Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümünde tüm hekimlerin can güvenliğini sağlamak için sürdürdüğü mücadeleyi biran olsun bile gündeminden düşürmeyecek ve başarıyı yakalayana kadar mücadelesinden geri adım atmayacaktır.”

-“SAĞLIK BAKANLIĞI HEKİMLERİNİ, TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ İLE ORTAK HAREKET ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ”

Doktor Altınbaş, bugün tekrar Sağlık Bakanlığı’nı hekimlerin ve tüm sağlık çalışanlarının can güvenliğini sağlamak konusundaki sorumluluğunu yerine getirmeye davet ettiklerini belirterek, “Şiddete karşı Sağlık Bakanlığı’nı hekimlerin yegane örgütü Türk Tabipleri Birliği ile ortak hareket etmeye çağırıyoruz. Bu doğrultuda 17 Nisan’ın Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü olarak kabul edilmesinin ve sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik yasa talebimizin yaşama geçirilmesinin önemli bir adım olacağını tüm kamuoyu önünde Sağlık Bakanlığı’ndan talep ediyoruz.” dedi.

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha