İş Güvenliği Uzmanı Bekir Harıkçı, yasallaşarak yürürlüğe giren İş Güvenliği ve Sağlıyla ilgili yasa gereği 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri yükümlüklerini yerine getirmedikleri halde para cezasıyla karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

 
İş Güvenliği ve Sağlığıyla ilgili bilgiler veren İş Güvenliği Uzmanı Bekir Harıkçı; “Bir kişi dahi çalıştıran işyerlerinin, iş güvenliği ve sağlığı önlemleri almasını öngören 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren aşamalı olarak yürürlüğe girdi. Yasa uyarınca işletmelerin önce iş sağlığı uzmanı ile anlaşıp risk denetimi yaptırmaları gerekiyor. Yasada öngörülen yükümlülükleri yerine getirmeyenler için uygulanacak idari para cezaları 26 başlıkta toplanıyor. Bu cezaların 1 aylık toplam tutarı ise 262 bin 873 lira olarak hesaplanıyor.” Dedi.
 
Yürürlüğe giren yasayla ilgili görüşlerini aldığımız İş Güvenliği Uzmanı Bekir Harıkçı, Muhabirimizin sorularını şöyle yanıtladı;
 
Son aylarda sıkça duyduğumuz 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nu bize öncelikle özetler misiniz? Bu kanuna neden ihtiyaç duyuldu? Yasalaşana kadarki süreç neydi?
 
Bekir Harıkçı; “6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 20 Haziran 2012 tarihinde yayınlandı. İş kazaları bakımından maalesef Türkiye Avrupa’da 1. Dünyada da 3.sıradaydı. Bu kötü gidişe dur demek, işverenlerin sorumluluklarını hatırlatmak, risk analizlerini yaptırarak çalışılan işyerlerinin güvenli hale gelmesini sağlamak ve bunları kanuni olarak yaptırımlarla desteklemek amacıyla yola çıkıldı. Öte yandan tüm çalışanların kazalar, sebepleri, uyulması gereken kurallar, hak ve sorumluluklar konusunda da bilinçlendirilmesi için temel eğitimlerde şart koşuldu. Daha öncesinde 50 kişiyi aşan işyerlerinde işyeri hekimi şart iken bu kanunla, 50 kişinin altındaki yerler içinde  İSG Uzmanı  ve İşyeri Hekimi ile aylık bazda çalışılması bir takvim dahilinde zorunlu hale getirildi.
 
 
Peki bir de Torba Yasa’da değişen bazı maddeler var? Bu maddeler neydi?
 
Bekir Harıkçı; “-2012 Haziran ayında kanun yasalaştıktan sonra, işyerlerine Ocak 2013’e kadar süre verildi. Ocak 2013 itibarıyla yanında 1 kişi çalıştıran tüm işyerlerinin, bakkal, kasap, apartman yönetimi dahil risk analizi yaptırması, acil eylem planı oluşturması ve İSG eğitimi aldırması şart koşuldu. Bu denilenlerin yapılmaması durumunda gecikilen her ay için 3500 TL’den başlayan, eğitimin alınmaması için de kişi başı 1000 TL ceza kesileceği ve bunun geçmişe dönük uygulanacağı  bildirildi. Haziran ayında yasalaşan kanunda, tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için aylık bazda İSG  Uzmanı ile çalıştırılması için süre, 1 Temmuz 2013 tarihinde başlıyordu. Fakat Temmuz ayına yaklaşıldığında, tüm Türkiye’deki işyerlerinin bu hizmeti alacağı sayıda İSG Uzmanı ve İşyeri Hekimi’nin bulunmadığı görüldü Biraz daha süre geçmesi ve bu sürede işyerlerinin bilinçlendirilmesi için tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için İSG Uzmanı bulundurma zorunluluğu 1 Ocak 2014 tarihine ertelendi.
 
Tehlike sınıfları hakkında bizi bilgilendirebilir misiniz?
 
Bekir Harıkçı; “-İşyerleri; SGK ve ticaret sicil belgesi içerisine yapacakları işler ile ilgili konuyu belirler ve bu da bakanlıkça NACE adı verilen 6 haneli bir kod ile takip edilir. Bu NACE kodları Çalışma Bakanlığı’nca değerlendirilir, olası riskler göz önüne alınarak bir tebliğ yayınlanır, bu tebliğ ile işyerleri  az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli diye sınıflandırılır.
 
Tehlike sınıfına göre İSG uygulamaları farklılık gösterdiğine göre cezai yaptırımlarda da farklılık sözkonusu mudur?
 
Bekir Harıkçı; “Risk analizi yaptırmamak tehlike sınıfı açısından farklılık göstermemektedir. Kanun, Ocak 2013 itibarıyla yanında en az 1 kişi çalıştıran her işyerinin risk analizi, acil eylem planı ve temel İSG eğitimini şart koşmuştur. Bunu yaptırmamak para cezası ile cezalandırmaya neden olacaktır. Örnek vermek gerekirse apartmanda  bir  görevli bulunduran apartman yönetimi, Aralık 2013 tarihine kadar risk analizini yaptırmaz ise 59.000 TL ceza ya maruz kalabilecektir. Risk analizinden  sonra aylık bazda hizmet almak konusunda farklı tarih vardır. Yeni torba yasaya göre tehlikeli, çok tehlikeli  işyerleri 01.01.2014 tarihinden, az tehlikeli işyerleri 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren bir İSG Uzmanı ile çalışmak veya bu konuda hizmet vermek üzere kurulmuş ortak sağlık biriminden hizmet almak durumundadır.
 
Editör: Adıyaman Haber