RÖPORTAJ

 Adıyamanlılar.Net sitesi olarak ülke gündemine ve ilin gündemine dair konular ile ilgili siyasi Analist yazar Enes Osman ABA ile ilgili röportaj yaptık.

 
İşte röportajın detayları:
 
Adıyamanlılar.Net:Başbakanın Adıyaman’a gelişi ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
 
Enes Osman ABA: Öncelikle Başbakanın Adıyaman’a gelişine çok fazla anlam yüklememek gerekir. Bu geliş, Başbakanın ülke genelinde uyguladığı, rutin toplu açılış programlarından herhangi biriydi.
Bu gelişe siyasi mahfiller tarafından yüklenecek özelit anlamlar, reel bakış ile bakmayı redetmektir. Özelikle Adıyaman’ı potansiyeli üzerinden görüp değerlendirmek ve sürekli çevre iller ile karşılaştırmak yerine, kendi mecrasında değerlendirmek daha sağlıklı olur zannımca.
Başbakanın ziyareti rutin bir ziyaretti.
 
Adıyamanlılar.Net:Başbakanın Adıyaman da ki konuşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Enes Osman ABA: Esas mesele Erdoğan’ın halk tarafından heyecanlı bir şekilde karşılanmama olgusudur. İnsanlar artık AK partiye karşı eski heyecanını ve umudunu taşımıyor.
Bu da halkın iktidarı iddiasında ki AK partinin halktan uzaklaştığı gerçekliğidir. Yani sizin anlayacağınız ustalık dönemi pek de iyi geçmemiş gibi.
Aslında Ak parti değişim ve halktan olduğu iddiasını son döneminde boşlamış, kendini iktidar eden değişim ve dönüşüm dilini kullanmaz oldu.
AK parti de Merkez katmanlı Ankara siyasasına, merkezileşerek cevap verdi. Bunun dışında siyaseti tabanda olan halkla yapmayan statükoya dönüş sinyalleri verdi.
 Yani siyasetin finansmanını halk değil, sermaye yapıyor. Böylelikle de halkın sesi yönetimde vücuda gelemeyip, liyakat ve erdem sermaye ye kurban edilmiş oluyor.
 Yani önemli olan halkın gündemi ile siyaset yapma elzemidir AK parti de son dönemde donanıma ve bilgiye evirilemeyen bir siyaset tarzı görüyoruz. Bu da geleceği görme adına endişe verici.
Bunun da temelinde aslında iktidara talip olamayan muhalefet yatıyor.
Başbakanın Adıyaman konuşmasını iki veçheden değerlendirmek yerinde olur. Birincisi alışıla gelmiş yeni olmayan şablonist konuşması, ikincisi ‘’Maya sağlam’’sözü ile Gezi olaylarına gönderme yaparak, Adıyaman insanının muhafazakâr dindarlığına yaptı övgüydü.
 
Adıyamanlılar.Net:Başbakanın açıkladığı demokratikleşme paketini nasıl buldunuz?
 
Enes Osman ABA: Demokratikleşme paketi köşe yazımda da belirttiğim gibi soft bir geçiş hamlesiydi. Beklentileri karşılamaktan uzak olan bu paket, demokratikleşme ve Kürt sorununu çözmeye yönelik devrimsel adımlar taşımıyor.
Yapılan çalışmalar, bölgede de facto olarak zaten sürdürülüyordu. Örneğin andımızın okunması, zaten bölgede okutulmuyor sayılırdı.
Kürt sorununu sadece bir ulus sorunu olarak değil, bölgesel bir sorun olarak ele almak gerekir. Çünkü sorun İngilizlerin çizdiği haritalar kadar yüzeysel değil.
Bu sorun bir kültür bir dil ve bir var olma sorunudur. Yani Hükümet daha devrimci ve özgürlükçü adımlar atmalıdır. Kaldı ki çözüm süreci statik bir oyalama sürecine dönüşmemelidir.
Demokratikleşme: bahşedilmiş özgürlük tutumu ile ele alınamayacak kadar hassastır. Bunları ifade ederken yapılan iyileştirmeleri de görmezden gelmek haksızlık olur.
Hükümet paketi tüm Türkiye ortalamasını ele alarak çıkarmış. Ama yenilikleri, temel hak ve özgürlüklerin arttırılmasını bölünme olarak telaki etmemek gerekir.
Çünkü özgürlükler korku paronayası üzerinden inşa edilemez bir an önce yapısal sorunlar çözülmeli ve daha cesur adımlar atılmalıdır.
 
Adıyamanlılar.Net:Röportaj için teşekkür ederiz.
 
Enes Osman ABA: Ben teşekkür ederim İyi çalışmalar:
Editör: Adıyaman Haber