İlk Yazımda Reflü hastalığı ve beslenme tedavisine değinmek istedim zaman ayırıp okursanız sevinirim.

Reflü (özefajit), mideye giden besinlerin tekrar geri dönerek yemek borusuna doğru ilerlemesi ve kaçması ile birlikte özefagus mukozasında tahriş oluşması ve bunun ülsere sebep olması olarak bilinir. En tahriş ettiği bölge özefagusun alt kısmıdır. Bu hastalık toplumumuzda çok sık görülmektedir. Oranı neredeyse 10 kişiden 4 ünde rastlanmaktadır ve bu yüksek bir orandır. Reflü hastalığı genellikle ilaç ile tedavi edilir ve kontrol altına alınır. Ama bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Bu hastalık çok şiddetli görüldüğünde yaşam kalitenizi büyük oranda düşürür. Hastaların sürekli öksürük şikayeti ile uyuyamaması sabah yorgun ve halsiz bir şekilde güne başlamasına yol açar. Bu hastalık yüzünden mideden gaz çıkışı ve ağızdan gelen kötü koku ile sosyal hayat kötü etkilenebilir.

Reflü hastalığı genelde beslenme tedavisi ile iyi sonuçlar vermektedir. Beslenme tedavisi için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

Şişmanlık ile birlikte sık görüldüğü için kişi kesinlikle ideal kilosuna inmelidir.

Öğün sayısı 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde tercih edilmelidir. Yemekler az az sık sık tercih edilmeli bu şekilde midenin çok fazla dolması engellenmeli ve mide kapağının zarar görmesi engellemelidir. Çünkü mide çok dolu olursa eğer yemek borusuna yemeklerin geri kaçması artabilir.

Eğilerek iş yapmamaya dikkat edin.

Sakız çiğnememeye dikkat edin çünkü sakız hava yutmanızı sağlar buda hastalığınızı tetikler. Yutulan hava miktarıda bu hastalığı tetiklemektedir bu tür durumlara dikkat edilmelidir.

Çikolata, nane, soğan, domates, portakal, limon, mandalina gibi besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Yatmadan önce ana öğün gibi yüksek hacimli bir öğün tüketilmemeli ki midenin kapağına zarar vermesin ayrıca ana öğün tüketiminden sonra hemen uzanmak yine yemeklerin yemek borusuna kaçmasına sebep olabildiği için yatıp uzanmamaya dikkat edilmelidir.

Yastığınızın yüksek olması sağlanarak yine mide içeriğinin yemek borusuna kaçması engellenebilir.

Çok koyu kahve, koyu çay, acı baharatlı besinler, yağlı kızartmalar, asit içeren meyveler ve sebzeler, alkol gibi besinlerin tüketimi azaltılmalıdır.

Pişirme yöntemlerine dikkat edilmeli kızartma ve kavurma türü besinlerden kaçınılmalıdır.

Çok sıcak veya çok soğuk besinler yemek borusu tahribatını artıracağı için kaçınılmalıdır.

Mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını midenin doluluğunu azaltarak sağlayabiliriz bunun içinde sıvı içeriği yüksek besinler çorba, su, salata gibi yemekle birlikte değil yemek aralarında tercih edilmelidir.

Tok karnına spor, yürüyüş veya egzersiz yapılmamalıdır.

Fiziksel aktivite ile besinler yemek borusuna kaçabilir.

Çok dar kıyafetler, çok sıkı kemer gibi kıyafetlere dikkat edilmelidir.

Yazımı yapılan bir araştırma ile sonlandırmak istiyorum ; Reflüsü olan hastaların diyetlerinden Glisemik indeksi yüksek gıdalar çıkarılınca hastalık belirtileri azalıyor. Bu araştırmaya göre şöyle diyebiliriz o vakit Un ve şeker mamüllü gıdalar Reflüyü tetikliyor.