Sadece istemek yetmiyor, seçmek gerekiyor, hayatta aynı yerde kalmak yok. R. Burns

16 Nisan referandum sonucunda kazanan taraf millet olmuştur. Bu sonuç tüm kesimleri kapsayacak nitelikte ve özellikte olmalıdır. Referandum üzerinde birtakım siyasi düşünceleri öne sürerek halkı ayrıştırmak doğru bir yaklaşım değildir. Bu sonuç kişi veya parti meselesi değildir, Türkiye’nin geleceği meselesidir. Burada çıkan sonucu herkesin benimsenmesi gerektiği bilinmesi lazımdır. Kabul edilmeyen veya eleştirilen maddelerin tekrardan gözden geçirilebilir. Hayır diyen kesimin ikna edilmesi daha doğru ve yerinde olacaktır. Tabii ki tüm kesimleri memnun etmek kolay değildir, ama tüm kesimi ilgilendiren bir mesele olduğu için en azında onların düşüncesine de saygı duymak gerekir. Kabul eden seçmen, kararsız seçmen ve karşı duran seçmenin düşüncelerini bir havuzda toplayıp, sentezledikten sonra ortaya çıkması güzel ve yerinde olacaktır. Bu süreçten sonra muhalif olacak olanlar başka emellerin peşindedir. Bu da kesinlikle kabul edilemez.

Seçim sonucunda Türkiye resmine bakıldığı zaman, sahil kesimi ve Doğu Anadolu olmak üzere çoğunluk tercihini hayırdan yana kullanmıştır. İç Anadolu, Güneydoğu ve Karadeniz ise tercihini evetten yana kullanmıştır. Bazı siyasi düşünürler ve yazarlar bölgeleri ayırarak anlatması doğru değildir. Bu ayrıştırma aynı zamanda kutuplaştırmaya doğru gidildiği bilinmelidir. Burada bu düşünce ağırdır veya şu fikir kabul örmüyor diye tespitlerde bulunmak sığ düşüncedir, başka bir şey değildir. Önemli olan alamadığı veya kabul görmediği bölgeleri sorgulayıp, eksiklerini tespit edebilme erdemini kazanmak gerekir. Her siyasi düşüncesinin temelinde bu fikir olmadıkça kazanması, iktidar olması da hayal olacaktır. Aslında çıkan bu sonuçlar Türkiye meselesi üzerinde kafa yoranlar için büyük bir fırsattır. Bu fırsatı değerlendirmek için çıkan sonuçlar büyük bir seçenektir.

Bu referandumun tek galibi şüphesiz Cumhurbaşkanı’mızdır. Halkın büyük bir beğenisini kazanan Cumhurbaşkanı, sahneye çıktığı ilk gününden bu yana katlayarak yoluna devam ediyor, etmektedir. Halkıyla özdeşleşen, kendine güvenen, Türkiye meselelerin büyük cesaretle üzerine yürüyen Cumhurbaşkanı, emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Başta Avrupa olmak üzere Türkiye’yi her defasında sıkıştırmaya, tehdit etmeye çalışması ancak güçlü bir lider ve güçlü bir Türkiye karşı durabilirdi. Şu an bu güce sahip olmamış olsaydı, birçok sıkıntı yaşanabilirdir. Avrupa’nın yaptığı hukuk dışı davranışları halkın görmesiyle daha anlamlı olmuştur. Her defasında sevinci Avrupa’nın kursağında bırakmıştır. Bu millet var olduğu sürece Avrupa’yı sevindirmeyecektir, bölmeyecektir. Emin adımlarla yoluna devam edecektir. Güçlü ve büyük Türkiye için Başkanlık seçimi hayırlı olsun.