Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, plastik poşet kullanımının azaltılması için yerel yönetimlere genelge gönderdi.

10 Aralık 2018 tarihli ve 30621 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hükümleri uyarınca 1 Ocak tarihinden itibaren plastik poşetlerin satış noktalarında tüketicilere ücret karşılığı verilmeye başlandığı hatırlatılan genelge yayınlandı.

Dünya genelinde şu an için geri dönüşüme giren atık plastiğin oranı yüzde 9. Üretilen plastiğin büyük bir çoğunluğu biyolojik olarak ayrışmıyor ve doğada çözünme süreci 400 yıldan daha uzun bir zaman alıyor.

400 yılın sonunda bile tam anlamıyla çözünmüyor. Yalnızca küçük, küçük ve daha küçük parçalara ayrışıyor.

Tek kullanımlık plastikler en büyük tehdidi oluşturuyor. Bunların arasında plastik şişeler, gıda paketleme amacıyla kullanılan plastikler ve pipetler bulunuyor.

Plastik en çok paketleme amacıyla kullanılıyor. Paketleme amacıyla kullanılan plastiğin oranı yüzde 40.Fakat su şişesi gibi katı plastikler aslında geri dönüşümle kazandırılabiliyor.

Plastiğin doğaya zararlarını çoğumuz biliyoruz. Ve duyarlı vatandaş poşet kullanımında zaten hassas davranıyor.

Peki, çevreyi korumaya alternatif çözümler yok muydu?

Bakanlığın bu duyarlı çalışmasında, öncelikle naylon poşet satacağına bez torbaları, çantaları dağıtıp veya satıp ondan sonra uygulamaya geçmesi mümkün değil miydi? Satılan poşet parasının 10 kuruşunun üreticiye 15 kuruşunun devlete kalmasında ki mantık nedir? Mesela bez torba kullananlara alışveriş indirimi uygulansa olmaz mıydı? Çevrede dolaşan diğer plastikler için bir proje var mı? Plastik su u şişeleri depozitolu mu olacak? Nasıl toplanması düşünülüyor?

Kafamda deli sorular…

Sevgiyle kalın.

Web: http://www.irmaksunabinici.com/

Facebook: https://www.facebook.com/irmaksunabinicii/

İnstagram: https://www.instagram.com/irmaksunabinici/

Twitter: https://twitter.com/irmaksunabinici

Tumblr: https://sunailhan.tumblr.com/

Email: [email protected]
https://www.youtube.com/watch?v=UGWBpBQh_xo