İYİ Parti Adıyaman İl Başkanı Kenan DOĞAN'ın açıklaması şöye:

"BİR SAHİPSİZ İL, "ADIYAMAN.!"

Adıyaman, Avrupa Birliği (AB) Kırsal Kalkınma Programı 2 (IPARD II) kapsamına "Yine Alınmadı".

Bu bizim kaderimiz değil.!

İşin garibi, ne ilgili sivil toplum örgütleri ne de memleketin sahipleriyiz diye böbürlenerek gezen siyasetin abilerinden ses seda çıkmıyor. Bakalım ilgili ziraat odaları ne diyecek, bekleyip göreceğiz.

ADIYAMAN, EKONOMİSİ TARIMA DAYALI BİR KENT.!

AKP iktidarında:
Herkes tarafından bilindiği üzere Adıyaman Merkez, Besni, Çelikhan, Kahta, Samsat ilçelerinde yaşayan nüfusun çok büyük bir bölümünün işi tarım ve hayvancılık ve bunun önemli bir bölümünün de geçim kaynağı olan Tütün ekimi yasaklandı. Geçimini tütün yetiştirerek sağlayan üreticiler yoksullaştı.

Tut, Besni, Adıyaman Merkez'de çiftçiler, kendi imkanları ile Göksu Çayı üzerine sulama tesisleri kurmuşlardı. Çaydan su alıp arazilerini suluyorlardı. Göksu Çayı üzerine HES’ler kuruldu. Göksu Çayı üzerine sulama tesisleri kurup arazilerini sulayan çiftçiler, çaydan su alamaz duruma düştüler. Sulu tarım yapan çiftçiler, kuru tarım yapmak zorunda kaldılar. Tarımda verim düştü. Çiftçiler yoksullaştılar.

Tarımda kullanılan tohum, gübre, ilaç, elektrik, mazot fiyatı sürekli arttı. Üretilen ürünün maliyeti, ürünün değerinin (satış fiyatının) üstüne çıktı. Maliyetteki artışa yetişemeyen çiftçi , ekim yapamaz hale geldi. Geçimini tarımdan sağlayanlar yoksullaştılar.

- Adıyaman halkı, "tarım bizim geçim kaynağımız. Tohum, gübre, ilaç, elektrik, mazot fiyatlarına neden sürekli zam yapılıyor.?" diye hiç bir itirazda bulunmadığı gibi, sandığa gidildiğinde bir ihtar bile vermedi.

GAP Eylem Planı Kapsamında olmasına karşın, Adıyaman’da Fırat Havzası Baraj ve Sulama Projeleri Kapsamında:
Adıyaman-Kahta Projesi,
Çamgazi Barajı ve Sulaması,
Gömikan Barajı ve Sulaması
Koçali Barajı HES ve Sulaması
Büyükçay Barajı HES ve Sulaması
Atatürk Barajı Gölünde Pompaj Sulaması
Adıyaman-Göksü-Araban projesi
Çataltepe Barajı Kesun,
Kızılın Sulaması gibi porojeler hayata geçirilemediğinden Adıyaman'da yaşayan çiftçi kardeşlerimiz büyük çoğunlukla hala kuru tarım yapıyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mayıs 2008 tarihinde Diyarbakır’da, yeni bir GAP Eylem Planı açıkladığında;
Yeni GAP eylem planınına ilişkin yaptığı konuşmada, "Güneydoğu Anadolu Projesi'nin tamamlanması kararını aldık ve GAP Eylem Planı çalışmalarını başlattık. Her ilimizde tek tek, hangi tarih aralığında neler yapılacağı, hangi kurumun bu işleri yapacağı, hangi kurumla işbirliği yapılacağı Eylem Planı'nda açıkça belirtilmiştir. Sulama projeleri HIZLANDIRILARAK, GAP'ta yer alan 1,8 milyon hektarlık nihai sulama hedefinin 1,06 milyon hektarlık kısmı 2012 yılına kadar tamamlanacaktır” dedi.

Fakat 2008-2020 arasında GAP Eylem Planı kapsamında "Adıyaman’da yapımı öngörülen baraj ve sulama şebekelerinden inşaatı tamamlanıp işletmeye açılan baraj ve sulama projesi olmadı.!

"Ekonomisi tarıma dayalı olan Adıyaman’da kuru tarım yapılmaya devam edildi.!"

"Adıyaman halkı AKP Genel Başkanı Erdoğan’a ve AKP Adıyaman Milletvekillerine Adıyaman halkına verdiğiniz sözü neden tutmuyorsunuz diye sormuyor.!?"

İllerin nüfus, istihdam, eğitim, sağlık, sanayi, tarım, inşaat, mali durum, altyapı, refah düzeyi göstergeleri ölçü alınarak her yıl, iller arası sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması araştırması yapılıyor.

Devlet Planlama Teşkilatının "2003 yılında yaptığı “iller arası gelişmişlik araştırması sıralamasında” Adıyaman, 81 il arasında 65. Sırada yer aldı.!"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a bağlı olan Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2018 yılında yaptığı “iller arası gelişmişlik araştırması sıralamasında” Adıyaman, 81 il arasında 72. Sırada yer aldı.!


AKP’NİN İKTİDARDA OLDUĞU, 2003-2018 ARASINDA ADIYAMAN, İLLER ARASI GELİŞMİŞLİK SIRALAMASINDA 65. SIRADAN 72. SIRAYA GERİLEDİ.!

AKP iktidarında Adıyaman, 2003 yılına göre geriledi, yoksullaştı ve fakirleşti.

Adıyaman halkı, verdiği sözleri tutmayan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’a, AKP Adıyaman milletvekillerine "biz, 5 milletvekilinin 4’ünü size verdik. Sizi ödüllendirdik. Fakat siz Adıyaman’ı cezalandırdınız" diye sormuyor.

Şimdi Tarım bakanlığının açıkladığı IPART II programına alınmadığımız İçin Avrupa Birliği yardım programlarına büyük proje sunamayacağız ve yardım alamayacağız.

Bir Adıyaman düşünün. Fakirleşiyor, yoksullaşıyor, geriliyor. Ancak bunu dert etmiyor. Sonra da çıkıp hep birlikte SAHİPSİZ ADIYAMAN diye bağırıyoruz.

Oysa yapmamız gereken; verdiği sözü tutmayan, 18 yıllık iktidarları boyunca çevre illerle karşılaştırıldığında çok gerilerde kalmış bir şehrin yaşayanları olarak, önümüzdeki ilk seçimde gerekli dersi vererek, bize düşen görevi yerine getirmek ve şımararak bize yüksekten bakma kibrine kapılan bu insanlara gerekli dersi vermektir."

Editör: Adıyaman Haber