HDP Adıyaman milletvekili Behçet Yıldırım, Turizm Bakanına Adıyamandak turist düşüşünün nedenini sordu.

Adıyaman’a gelen yerli ve yabancı turist sayısının 200 binlerden 30 binlere kadar düştüğünü belirten Yıldırım, Her yıl birkaç fuarda, festivalde Adıyaman’ın tanıtımı yapılmasına rağmen gelen Turist sayısında meydana gelen sert düşüş, tanıtımın hangi amaçla yapıldığına dair ciddi şüpheler doğurmaktadır.Adıyaman’da yaşayan esnaf yaşadıkları ekonomik krizin sebebinin turizm sektörünün bitmesinden kaynaklandığını ve bunun sebebinin ise Adıyamanilinin IŞİD ile anılması olduğunu belirtmektedir. Nemrut Dağı, Perre Antik Kent, Karakuş tepesi, Yeni Kale, SofrazTümülüsü, Cendere Köprüsü gibi dünyaca ünlü tarihi mekânların bulunduğu Adıyaman’a yerli ve yabancı turistlerin bütün bu tanıtımlara rağmen ilgisinin azalması oldukça dikkat çekicidir. ‘Açıkhava Müzesi’ konumunda olan Adıyaman ili, 300’e yakın tarihi ve kültürel yapıyı içinde barındıran müstesna kentlerden biridir. Bu nedenle yerli ve yabancı turistlerin her zaman büyük ilgi gösterdiği ve akın ettiği bir kenttir. 
Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Nemrut Dağına 2016 yılında yeterince ilgi duyulmadığı gelen Turist sayısındaki düşüşle anlaşılmıştır.  Yerel kaynaklardan aldığımız bilgiye göre, her gecen yıla oranla Adıyaman’a gelen turist sayısında bir ciddi düşüş söz konusudur. dedi.

Önergede ise şunlar kaydedildi:

2015 ve 2016 yıllarında resmi kayıtlara göre Adıyaman’a gelen yerli ve yabancı turist sayısı ne kadardır? Söz konusu yıllar için aradaki fark ne kadardır? Bu farkın mali açıdan Adıyaman’a olan maliyetini açıklar mısınız? ‘Açıkhava Müzesi’ konumunda olan Adıyaman’a turistlerin gelmemesinin altında yatan nedenler nelerdir? Bu konuda yaptığınız bir araştırma var mıdır? Adıyaman Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün,  Turistlerin Adıyaman’a yönlendirilmesi konusundayürüttüğü herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Bakanlık olarak Adıyaman’ın doğal güzelliklerin ve tarihi eserlerin tanıtımının yeterince yapıldığını düşünüyor musunuz? ‘’Huzur kenti olarak’’ bilinen Adıyaman’daki Turist sayısındaki düşüşün özellikle medyada yer alan İŞİD ile ilgili haberlerden kaynaklandığını düşünüyor musunuz?  Adıyaman’da yaşayan esnafın turist azlığından kaynaklı olarak yaşadığı ekonomik krize ilişkin bakanlık olarak ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz? Esnafımızın bu kötü gidişatla ilgili endişelerini giderecek bir açıklamanız olacak mı?

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber