Hozat’ta Görev Yapan Emniyet Müdürleri Konuştu

Emniyet müdürleri fişlemeyi kabullenmedi

 

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde Hozat`taki fişleme iddialarını araştırmak üzere kurulan Alt Komisyon, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner başkanlığında toplanarak, 2004-2012 yılları arasında Hozat`ta görev yapan emniyet amirlerini dinledi.

 

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde Hozat`taki fişleme iddialarını araştırmak üzere kurulan Alt Komisyon, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner başkanlığında toplanarak, 2004-2012 yılları arasında Hozat`ta görev yapan emniyet amirlerini dinledi.

 

2004-2007`de döneminde Hozat`ta ilçe emniyet amirliği yapan Oğuz Kaan Akçal, ``Samimiyetle söyleyeyim ben de sizin bildiğiniz kadar biliyorum. Çalıştığım dönem içerisinde ne böyle bir emir verdik ne böyle bir emir aldık. İnsanların yasa dışı şekilde kayda alınması bizim işimiz değil. Yasaların verdiği oranda görevimizi yaparız. Suç işlemeyen insanla bizim herhangi bir işimiz olmaz. Ben hayretle karşıladım`` dedi.

 

Hozat`ı kapsayan suçlarda suç profili çalışması yapılabileceğini ancak bunun suçun yoğunluğu ile alakalı olduğunu belirten Akçal, Hozat`ta sadece polis değil jandarma, il istihbarat, iç güvenlik tugayının bulunduğunu, bu soruların sadece muhatabının emniyet olmaması gerektiğini söyledi.

 

Metiner`in ``Ama harddisk polis bilgisayarından bulunmuş`` sözlerine Akçal, ``Harici harddiskler başka yerden alınıp taşınabilir. Dahili disklerde olsaydı soruların sadece muhatabı biz olabilirdik ama harici ve taşınabilir diskler`` karşılığını verdi.

 

Akçal, Hozat`ta istihbarat branşlı memur olmadığını, bu işi bu kapsamda yapabilecek kimse bulunmadığını söyledi.

 

Fişleme iddialarının olduğu dönemde, 2007-2010 yıllarında görev yapan Murat Uçar ise şunları kaydetti:

 

``İstihbarat çalışmalarımız olur. Ancak bunun bu şekilde kayda girilmesi, bilgi girilmesi diye bir çalışmamız yok. Televizyondan duyduğumuzda, nasıl olur böyle bir şey düşündük. Ne bize üstlerimizden böyle bir emir geldi ne de biz böyle bir emir verdik.

 

Bizde böyle bir bilgi girişi olmaz. GBT dediğimiz ana sistemde bulunur. Bunda da fotoğraf olmaz. Çalıştığımız arkadaşlarımıza talimat vermeden böyle bir şey yapılması mümkün değil. Bu, yasa dışı bir şeydir. Terörle mücadele amaçlı biz kendi bilgi toplamalarımızı yaparız ama bu tür şahsi bilgi girmek için kimse talimat almayız ve vermeyiz. Bu, kanunsuz emir olur.``

 

Metiner`in ``Size rağmen birileri bunu yapmış olabilir mi-`` sorusuna Uçar, ``Emniyet amirinin bilgisi dahilinde böyle bir şey yapılmaz. Bize rağmen böyle bir çalışmanın yapılmasına ihtimal vermiyorum`` dedi.

 

Uçar, ``Dönem açısından derseniz objektif sorumluluğu ben taşıyorum. Çağlar kardeşimizin bu intiharına fişleme iddialarının sebep olduğunu düşünmüyorum`` diye konuştu.

 

2010-2012 yıllarında görev yapan Oktay Kaygısız da ``Harici diski tam hatırlamamakla beraber arkadaşlar arasında para toplayıp almış olabilirler. İçinde basın açıklamaları, gösteri kayıtları olabilir. Amirliğin bilgisayarlarının kapasitesi düşük olduğu için bunları kaydetmek için alınmış olabilir. Samimi şekilde hatırlamıyorum. 2,5-3 sene geçmiş`` dedi.

 

Kaygısız, Metiner`in, soruşturma kapsamında bir polis memurunun ``Harddisk, Oktay Kaygısız zamanında alınmış ve hatta onun tarafından da kullanılmıştır`` şeklindeki ifadesini hatırlatması üzerine, ``Zaman zaman videolara ya da fotoğraflara bakmış olabilirim`` dedi.

Editör: Adıyaman Haber