Adıyaman CHP Milletvekili aday adayı Ali Murat Bilgiç, “Başkanlık sistemine geçilirse, bir diktatör rejime dönüşürüz” dedi.

Bilgiç, yaptığı açıklamada, Türkiye’de oturmuş bir parlamenter rejimin olduğunu belirterek, parlamenter rejimin eksikleri olmasına rağmen Türkiye’nin dokusuna ve siyasal yapıya daha uygun bir rejim olduğunu söyledi.

Parlamenter sistemde bile yeterli denetimin olmamasına dikkat çeken Adıyaman CHP Milletvekili aday adayı Ali Murat Bilgiç, şunları kaydetti:

“Bu halimizde bile yeterli denetimi yapamıyoruz. Hukukun üstünlüğünü sağlayamıyoruz, başkanlık sistemine geçilirse, tek kişinin hem parlamentonun yerine karar verdiği, mahkemeleri hesaba almadığı, bir diktatör rejime dönüşürüz. O yüzden bu kastedilen başkanlık sistemi Amerika’daki ya da Fransa’daki yarı başkanlık sistemi gibi bir sistem de değil. Bunu da görmek lazım çünkü oralarda çift meclis var. Meclisler başkanı denetliyorlar, başkan ya da iktidar olan güçlü olan parti bütçeyi bile geçiremiyor. Anayasal denetim çok ciddi, onun dışında baskı grupları denetimi var, diğer sivil toplum kuruluşlarının ciddi bir şekilde denetimi var ve demokrasi kültürü var. Bizde tam tersine. Kendi partisinin tam hakim olmasına rağmen, meclise bundan mutlu olmayan Tayyip Erdoğan var. Dolayısıyla iktidarda hangi yetkisi eksikte, neyi yapamıyor da mutlu olamıyor. Onu anlamak da mümkün değil. O yüzden kesinlikle eksikleri tamamlanarak parlamenter demokrasiyi geçmemiz lazım”

BHA

Editör: Adıyaman Haber