Adıyaman Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Mahallesi’nde yapılan imar uygulamaları çalışmaları kapsamında, önemli bir aşama kaydedildi. 

Bölgede yapılan çalışmalar neticesinde; 1. Çevre Yolu’ndan başlanarak, kuzeye doğru uzanan alanda, ifraz edilmemiş parseller üzerinde imar uygulama işlemi yapıldı. İmar uygulamasıyla birlikte bölgede var olan karmaşık durum sona erdirilerek, hak sahipleri tapularına kavuşturuldu. Belediye Meclis Salonu’nda yapılan tapu dağıtım törenine Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Mehmet Çalışkan ve tapu sahipleri katıldı.

Törende konuşma yapan Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan; “Uzun yıllar müzmin bir yara olarak devam eden 18. Madde uygulamasının hemen akabinde meydana gelen bu düzensizliği Adıyaman Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü olarak çözdük. Bugün sizlere tapu vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu konuda mahalle muhtarınızın da çok büyük gayretleri oldu. Seçildiği günden itibaren konunun üzerinde durdu ve her gün belediyeye gidip geldi. Gayretinden dolayı teşekkür ediyorum.    

İlimiz merkez Eskisaray (Cumhuriyet) Mahallesi 153 ada 58, 74, 75, 76, 77, 122, 262, 263, 264 nolu parsellerin bulunduğu alanda, yani diğer bir ifadeyle Hastane Caddesi’nin devamı olan 30 Ağustos Caddesi üzerinde yolun sol kısmında yer alan ifraz edilmemiş parseller üzerinde imar uygulama işlemi yapılmıştır.

Uygulama yapılan alan; herkesin bildiği üzere yapılaşması çoğunlukla tamamlanmış, hissedarı çok olan mülkiyetlerin bulunduğu bir alandır. Bölgedeki yapılaşma ifraz edilmemiş, kadastro parselleri üzerinde, yani tarlalar üzerinde imara aykırı bir şekilde yapılmıştır. Bununla beraber söz konusu bölgede farklı bir sorun da şudur: Adıyaman merkezde yapılan kadastro çalışmaları sırasında bu bölgedeki parsellerin tapu kayıt işlemleri yanlış yapılmıştır. Şöyle ki; tarlaların parsel numaraları birbiri ile karışmıştır. Bunun sonucu olarak tapu ile zemin durumu birbiri ile örtüşmemektedir. Yani bu şu demek oluyor; söz konusu mülkiyet sahipleri evlerini kendi mülkiyetlerine değil de, komşu mülkiyetlerin üzerine yapmış olmaktadırlar, yani sorun 1 iken 2 olmuştur.

Bölgede yıllardır süre gelen bu sorununun çözümü noktasında bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmamıştı. Bu şekilde bölgedeki vatandaşlar mağdur edilmişti. Belediye olarak bu sorunun bir an önce çözülmesi yönünde başlatmış olduğumuz çalışmalarımız nihayete ermiştir.

Bizden önceki dönemde yapılan 18. Madde uygulamalarında Adıyaman’da 330,89 hektar alanda imar uygulaması yapılırken, bizim dönemimizde toplam 755,22 hektar alanda imar uygulaması yapıldı. Bu demektir ki; bu konuda önemli bir mesafe kat etmişiz.    

Seçildiğim 2004 yılında ilk işimiz; Hastane Caddesi’nin devamı olan 30 Ağustos Caddesi’ni açmaktı. Fakat bugün tapusunu dağıtacağımız alan büyük bir engel oluşturdu. Bu yüzden bu yöndeki çalışmamızı Malatya Caddesi’ne kaydırarak, söz konusu caddeyi genişlettik, güzel bir konuma getirdik.

Bugünden itibaren 30 Ağustos Caddesi’nin Hastane Kavşağı ile 2. Çevre Yolu’na kadar olan kısmı açmak için çalışacağız. 2011-2012 yıllarında Cumhuriyet Mahallesi ile Kayalık Mahallesi muhtarlarının caddenin açılmasıyla ilgili bize müracaatları olmuştu. Bunun üzerine 30 Ağustos Caddesi’nin sorunsuz olan 2. Çevre Yolu ile Karadağ’a kadar olan kısmı açarak, hizmete sunduk. Şu anda caddemizin tamamlanamayan (Hastane Kavşağı ile 2. Çevre Yolu arası) kısmını da açmaya çalışacağız. İnşallah bunu 2013 yılında (bu yıl) gerçekleştireceğiz. Böylece Saat Kulesi’nden Karadağ’ın dibine kadar olan her iki caddenin tamamı açılmış olacaktır” dedi.

Editör: Adıyaman Haber