Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaklaşık iki haftadır süren bütçe mesaisi devam ederken, uzun çalışma saatlerinin yanında zaman zaman milletvekillerinin karşılıklı olarak kürsüden birbirleriyle atışmasına sahne oluyor.
Meclis Genel Kurulu’nu yöneten AK Parti Adıyaman milletvekili ve TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, genel kurulda yaşanan gelişmeleri takip ederken, sertleşen ve amacını aşan durumlarda anayasa ve içtüzük gereği müdahalesi gözden kaçmadı.
HDP’li vekilin Cumhurbaşkanı’nı rencide eden sözlerine karşı, ‘’Devletin başına TBMM çatısı altında hakaret edilemeyeceğini ve buna müsaade etmeyeceğini’’ belirten Aydın, gerilen TBMM genel kurulunda milletvekillerini içtüzüğe ve anayasaya uymaya davet etti.
Hiç kimsenin kendi yönetiminde TBMM çatısı altında Cumhurbaşkanını itham edemeyeceğini belirten Aydın, Cumhurbaşkanına karşı bir algı operasyonuna ve bunun yürütülmesine bu kürsüden ne kendinin ne de başka bir başkanvekilinin buna müsaade etmesinin mümkün olmadığını belirtti.
Cumhurbaşkanına hakaret etmeye yeltenenlere yönelik, Ahmet Aydın, ‘’Kötü söz sahibini bağlar, hatibi bağlar, muhatabı değil. Bunu herkesin bilmesi gerekiyor’’ diyerek, ‘’tenkit edebilirsiniz, eleştirebilirsiniz ama hiç kimseyi bu kürsüde tahkir edemezsiniz! tahkir edemezsiniz! ne bu millet ne bu Meclis ne de bu Divan bunu kabul edemez! müsaade edemez!, kusura bakmayın diyerek, TBMM genel kurulunda sözlerine devam etti.
Kendisine iç tüzüğün verdiği yetkileri kullanacağını hatırlatan Aydın,  ‘’Meclis Başkan Vekiline, Başkanlık Divanına verilen bir yetki. Görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanına, Başkanlık görevini yerine getiren Başkanvekiline hakarette bulunmak, sövmek veya onları tehdit etmek yahut Türkiye Cumhuriyetine veya onun Anayasa düzenine sövmek. Burada bir suç düzenlenmiş ve bu Meclisten geçici çıkarma cezası dün bu olayla ilgili olarak Genel Kurul tarafından -Meclis başkan vekilinin teklifiyle- uygulanmış. Aynı ithamlarda, aynı benzer ifadelerle, dünkü tartışmaya dayanarak bugün farklı benzetmeler de kullanmak suretiyle bu tür ithamlarda bulunursa ben buna dayanarak kalkarım, İç Tüzükteki yetkimi kullanırım ve bu noktada da gerekli düzeltmeleri yaparım’’ dedi.
Yaşanan gerilimli dakikaların ardından hiç kimseye hiçbir zaman hakarete müsaade etmeyeceğini belirten Aydın, içtüzüğün kendisine verdiği yetkiye dayanarak tüm yetki ve görevlerini kullanacağını ifade ederek, meclis genel kurulu çalışmalarını kaldığı yerden yönetmeye devam etti.

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber