Ak parti Adıyaman Milletvekili Dr.M.Murtaza Yetiş, Atatürk Barajı gölünün kirlilikten kurtarılması için büyük bir çaba içinde olduklarını belirtti.
Yetiş, Fırat nehri havzasında başlatılan çalışmaları takip ettiklerini, yapılan araştırmalarda Atatürk Barajı gölünün Adıyaman ve ilçelerinin kanalizasyon sularından kirlendiğinin tespit edildiğini söyledi. Atatürk barajı flora ve faunası ve diğer canlı çeşitliliğinin sürdürülebilirliğinin çevre açısından önemine değinen Yetiş “ Atatürk Barajının canlı çeşitliliği açısından önemli bir yeri var. Ayrıca halen mevcut durumda içilebilir su ihtiyacını bazı yerleşim birimlerimiz buradan karşılıyor. Bu kadar önemli bir gölün doğrudan kanalizasyon suları ile kirletildiğini açıkça görüp bu konuda bir adım atmamamız düşünülemezdi. Milletin bize verdiği her türlü sorumluluğu yerine getirmek zorundayız.” dedi.
GAP İdaresi öncülüğünde Atatürk Baraj Gölü’nün Kirlenmesinde Altyapı Eksikliklerinin Yarattığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri seminerinin 2002 de düzenlediğini hatırlatan Yetiş, “o günden bugüne bu konunun değişik platformlarda defaten masaya yatırıldığını ama bugüne kadar herhangi bir çözümün üretilemediğini” söyledi.
       Adıyaman baraj havzasını koruma kurulu oluşturulması ile ilgili, üniversitelerin teklifte bulunduğunu kendilerinin de bu teklifi oldukça önemli bulduklarını vurgulayan Yetiş “ böyle bir kurulun oluşması durumunda baraj gölü ile ilgili kararlar daha kolay verilebilir. Uzun bir zamandır Atatürk Barajı gölünü mevcut kirliliğinden nasıl kurtarabiliriz diye büyük bir çaba içine girdik.Bu konuda çeşitli girişimlerimiz oldu. Son olarak Orman ve Su İşleri bakanımız Veysel Eroğlu’nun Adıyaman’a gelişinde konuyu tekrar gündeme getirdik. Veysel bey konu ile ilgili gerekli talimatları verdi. Atatürk Baraj gölünün kirlenmesine sebep olan Kahta ve Samsat ilçelerimize arıtma tesisi sözünü aldık.Barajla ilgili olarak doğrudan bakanlık projeleri yapıp belediyelerle protokol imzalayacak. Ayrıca atık tesisinden geçen sular ayrı bir gölette biriktirilerek sulama amaçlı kullanılacak” dedi.
Editör: Adıyaman Haber