Adıyaman’da kurban kesecek vatandaşlar ve kasapların uğrak yeri olan tarihi Oturakçılar Pazarı’ndaki bıçakçılar, kurbanlık bıçaklar için kolları sıvadı. Kurbanlıklar için el yapımı bıçaklar tercih edilirken, esnaflar ise taleplere yetişmek için yoğun mesai içine girdi.

Kurban Bayramı öncesi özellikle son bir haftada çok yoğun olduklarından dolayı işlerin aksayabileceği, vatandaşların bekleme sürelerinin uzayabileceğine dikkat çeken bıçakçı Ustası Nazif Çelik, kurban için kullanılan bıçaklar hakkında da bilgi verdi.

Çelik, “Aslında şu an için asıl yoğunluğumuz başlamadı. Günde 8-10 kişi kurban için geliyor şimdilik, onlar da tedbirli olanlar. Biz bunu her sene söylüyoruz. Bıçaklarınızı bileyletmek için önceden getirin ki son günlere kalmasın. Son günlerde çok yoğunluk oluyor ve sıkıntılar yaşanabiliyor bunun için vatandaşlardan özel isteğim keşke herkes zamanında böyle en erken 1 ay öncesinden, 10 gün öncesinden bıçaklarını biletmeye getirse. Bu çok önemli, çünkü üst üste geliyor ve bizde acele etmeye çalışıyoruz bizlerde sıkıntı yaşıyoruz tabi kide vatandaşı mağdur etmemeye çalışıyoruz ama işimizide temiz yapmaya çalışıyoruz bunun içinde acele etmeden yapmamız gerekiyor. Bunun içinde herkes bıçaklarını bi süre önceden getirmeleri. Kurban kesmek için ayrı bıçak kullanmak gerekir. Sadece kurban için değil, her işin, her malzemenin bıçağı da ayrıdır. Ekmek bıçağı ayrıdır, et bıçağı ayrıdır, balık fileto bıçakları ayrıdır. Dolayısıyla kurban bıçağı da ayrı olması gerekir” diye konuştu.

Kurban bıçağı çok keskin olmalı

Kurban kesmek için kullanılan bıçağın kaliteli ve keskin olmasının çok önemli olduğunu aktaran Çelik, keskin olmayan bıçağın kurban etine ve kurbanlık hayvana zarar verdiğini söyledi.

Bıçak alırken dikkat edilmesi gerekenleri aktaran Bıçak ustası Nazif Çelik, Kurban bayramının bıçakçılar için umut olduğunu söyleyerek, bıçaklar hakkında bilgi verdi, “Bıçağın kalitesi çelik demirinden belli olur. Çin malı olan kalitesiz bıçaklar çeşitli metallerden olduğu için dayanıksız oluyor. Vatandaşlar bıçak seçimini yaparken uzun ömürlü olmasına dikkat etmelidir. Bıçak alırken eğer masat kullanmasını biliyorsanız  çok sert çelik’te almayın çünkü, masat eğer yiyorsa bıçağı onu alırsınız yoksa da bilmiyorsanız da işi ustasına bırakın. Tabi güvendiğiniz bir usta var ise, onun fikrine göre alırsanız daha mantıklı olur. Mesela ben özellikle dışarda elden satılan alınmaması gerekiyor çünkü, adam bıçağı alıyor sonra bıçakta sıkıntı çıktınmı bıçağı aldığı adamı bir daha göremediği için o bıçak elinde kalıyor.” dedi.

Bıçağı köreltmemek gerektiğini dile getiren Çelik, “Bazı vatandaşlarımız bıçağı sadece et kesmek için değil satır yerinde de kullanıyor bu sıkıntılı bir durum, kemiği kırmak için satır kullanılır, bıçak değil. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Mutlaka bıçağı kullanırken yanınızda masat bulundurun, 3- 5 dakikada bir bıçağı masat ile veya bileği taşı ile vursak daha iyi olur bıçak kolay kolay körelmemiş olur ve tabiki de bunu hepimizin öğrenmesi gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha