Kentte özel bir hastanede görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Çelik, PHA muhabirine 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, erken dönemde müdahale edilmesine ve sağlıklı beslenin önemine dikkat çekti.

Uzm. Dr. Çelik, kanser hastalığında erken tanı için tetkiklerin mutlaka yapılmasını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Akciğer kanserinde öksürük olabiliyor kanlı balgam olabiliyor veya herhangi bir şikayeti olmadan da hasta gelebiliyor. Kansızlık, halsizlik kırgınlık şeklinde de başvurabiliyor. Kadınlara meme kanseri için muayenelerini ihmal etmemelerini aile hekimi veya genel cerraha başvurmalarını öneriyoruz. Muhakkak meme muayenelerini yapmalarını ve erken teşhis için çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum.Çeşitli organların çeşitli kanser türleri var ve sadece yapmamız gereken daha çabuk herhangi bir belirti varsa şüphelenmesek bile muhakkak tenkitlerin yapılması gerekiyor."

"Erken tanı çok önemli"

Kanser tedavilerinde kanser çeşidine göre farklılıklar gösterdiğini ifade eden Uzm. Dr. Çelik,"  "Mesela akciğer kanserine erken dönemde tedavi edilerek bir lobunun alınması. Kemoterapi veya radyoterapi alınabilir veya kalın bağırsakla ilgili düşünürsek erken dönemde yine o bölümün alınması veya daha sonra kemoterapi radyoterapi alınması gerekiyor. Beyin tümöründe ise iyi huylu olanlardan yayılmamış ve alınabilecek bir yerdeyse erken dönemde önemli olan kanserde erken dönemde müdahaleyi yaptırabilmektir."dedi.

Hormonlu yiyecekler kansere nedeni

Günümüzde kanser hastalığının çok ilerlediğini ve vaka sayısının çok olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Çelik, şunları  dile getirdi:

"Neredeyse 2-3 hastada bir her hangi bir vücutta organda kanser hastalığı mevcut mümkün olduğu kadar yediğimiz içtiğimiz veya sigara gibi şeylere dikkat etmek gerekiyor. Hiç sigara içmeyenlerde veya alkol tüketmeyenlerde bile sonuçta kanser olma riski oluyor çünkü günümüzde hormonlu yiyecekler yiyoruz."

Kanser hastalarının morallerinin yüksek olmasının çok önemli olduğunun altını çizen Uzmn. Dr. Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:

"Özellikle hastalara mümkün olduğu kadar morallerini bozmamaları kendilerini bırakmamalarını ve verilen tedavileri muhakkak kullanmalarını öneriyorum.Normal vatandaşımıza da muhakkak erken dönemde teşhis koyabilmeleri için erken dönemde tanı alabilmeleri için herhangi bir semptom veya bulgu için erken dönemde teşhis alabilmek için erken başvurmalarını tavsiye ediyorum. Bütün vatandaşlara sadece şunu söylemek istiyorum eğer kanser olmamak için erken atlatabilmek için muhakkak yediklerimize içtiklerimize sosyal hayata özellikle şu dönemde de sosyal mesafeye ve maskeye de muhakkak riayet edelim."

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha