Tutdere, yaptığı açıklamada, sarmalık kıyılmış tütün ile ilgili son süreçte geçen haftalarda çıkan kanun hükmünde kararname ile tütün üst kurulunun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlandığını hatırlattı.

Şuanda geçmiş dönmelerde çıkan yasa ile tek başına içimlik tütünlerin üreticiler tarafından kurulan kooperatifler aracılığıyla tek başına içimlik tütünlerin alım ve satımının ticaretinin yapılmasının yolunun açıldığını dile getiren Tutdere, "Bu kooperatiflerin nasıl kurulacağı, kooperatiflerin kurulması noktasında tesislerde aranan özellikler, hangi kıriterlere sahip olması gerektiği noktasında bir yönetmenlik çıkarılması gerekiyordu. Bu yönetmenlik ile ilgili çalışmalar henüz tamamlanmadı. Biz Adıyaman Tütün Platformu olarak bu yönetmenlikte yer alması gereken ve üretici lehine olan hükümlerin neler olduğu konusunda bir çalışma yaptık. Bu yazılı çalışmamızı Milletvekillerine hemde Adıyaman Ziraat Odası ile paylaştık. Bu konuda tütün üst kurulunun bakanlığına bağlandıktan sonra gerekli dairelerin atamaları gerçekleştikten sonra bu konuda yönetmelik çalışması hızlanacaktır. Bizde de yönetmenlik çalışmasını takip ediyoruz. İnşallah kısa sürede bu yönetmenlik tamamlanır"dedi.

- HER GEÇEN GÜN ADIYAMAN ALEYHİNE İŞLENİYOR

Bu sürecin her gününün Adıyaman aleyhine işlediğine dikkat çeken Tutdere, şunları kaydetti:

"Bu kooperatifleşme çalışmaları hızlanması gerekiyor. Çünkü süre, her geçen gün Adıyaman aleyhine işlemektedir. Kanun yürürlük süresi 1.7.2018’dir. Dolayısıyla 7 aylık sürede bu sürecin kooperatifleşme sürecinin önündeki yasal engellerin kaldırılması ve bu konunun netleşmesi gerekiyor. Buna göre üreticiler kooperatiflerini nasıl kuracaklarını, nerede kuracaklarını tespit etmeleri gerekiyor. Bu konuda bizim yetkili ve hükümetlerden tütün üst kurulundan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından beklentimiz; biran evvel bu konuya ilişkin yönetmenlik çıkartılması, hukuksal boşluğun giderilmesidir. Adıyaman’daki bütün tütün üreticileri şuanda bu konuda beklenti içindedirler. Adıyaman’da şuanda kurulan kooperatifler sadece kooperatifler kanununa göre kurulan birkaç kooperatif var, ancak bunlarda şuanda çıkacak olan yönetmenliğe uygun olup olmayacağı konusunda tartışmalar var. Kooperatifleşmenin şuanda netlik kazanabilmesi için yönetmenlik çıkması gerekiyor. Bütün tütün üreticilerinin beklentisi; yönetmenliğin biran evvel çıkmasıdır"

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha