TGMP Şube binasında PHA muhabirine açıklama yapan Başkan Süleyman Yavuz Tunç, Mikrofinans nedir, kimler başvurabilir, kredi miktarı nedir, faydalananları,  ne iş yapıyor ve onay süreci hakkında şunları kaydetti: “Mikrokredi dar gelirli ev hanımlarının ya da girişimci kadınların kendi kendine gelir getirici faaliyetlere yaratmasına imkan sağlayan teminat ve kefaret gerektirmeyen verilen ufak bir sermayedir. Mikrokredi’den asıl faydalanması gereken dar gelirli ev hanımları yani hiçbir sosyal yeri olmayan kadınlar, ama bütün kadınlarımız da Mikrokredi’den faydalanabilir. Esnaf olanda, hiçbir sosyal getirisi olmayanda. Bir iş yapma fikri olan bütün kadınlara açığız.”

“Kadınlar arasında birlik ve güveni sağlıyoruz”

Mikrokredi sayesinde kadınlar arasında dayanışmanın daha da arttığına dikkat çeken Tunç, “İlk etapta başlangıç olarak verdiğimiz kredi limiti 1500 TL’dir bu her sene kendi yaptığı işe göre grup arkadaşlarıyla olan düzenine disiplinine göre belirli bir miktar artmaktadır. Verdiğimiz en son limit 15.000 TL’dir esnaflar için girişimci kadınlar için vergi levhası olanlar için ev hanımı ise  limitimiz 7.000 TL’ye kadardır. Mikrokredi ile ilk dikiş-nakış ile başlayıp şimdi terzi dükkanı olan çok üyemiz var. 2 tane keçi alıp şimdi çiftliği olan mikrogirişimcilerimiz var, Demirci ustası olan mikrogirişimcilerimiz var yani 1500 TL ile ne yapılabilirin cevabı mikrokredidir.  Kredi almak isteyen kişi kendi mahallesinde ve ya yakın mahallesinde en az 5 arkadaşını bularak 3 günlük eğitim sürecine tabi tutulur, 3 günün sonunda kredi dağıtımları yapılır” dedi.

Tunç, konuşmasının sonunda ise, “Biz krediyi 5 kadının birbirine olan güvenine dayanarak veriyoruz. Hiçbir senet, kefaret, SGK dökümü değil tamamen kadınların birbirine olan güveni ve yaptığı işlere veriyoruz. Kredi verme şartımız bunlar başka hiçbir şartımız yoktur. İlk etapta 3 günlük eğitim sürecine tabi tutulurlar ilk gün gideriz il gün genelde sohbet havasında geçer Mikrokredi nedir nasıl alınır geri ödemesi nasıl yapılır başka hizmetlerimiz nelerdir gibi şeyler anlatılır gerekli olan evrakları imzalatılıp 3 günün sonunda Ziraat bankası aracılığı ile dağıtımları gerçekleştiriyoruz.  Geri ödeme haftalık olarak oluyor. Örneğin 1500 TL’yi 33 haftalık süreçte haftalık 50 TL şeklinde geri öderler yani her hafta bir merkez toplantı yeri belirliyoruz orda belirli bir saate toplanıyorlar biz gittiğimizde taksitlerini alıp, varsa bir istekleri onu alıyoruz bizim bir duyurum varsa onu yapıyoruz bunun dışında küçük bir işimiz var” diye konuştu.

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha