-“ÇİFTÇİLER KUYULARDAN SIFIR MALİYETLE SU ÇEKEBİLECEK”
İlyas Nar, amacının kuyu veya göletten sıfır maliyetle su çekmek olduğunu belirterek "Buradaki asıl amaç bir kuyudan veya bir göletten alçaktaki bir suyu yüksek noktaya taşımak. Bu sayede elektrik gücüyle tüketim maliyeti sıfır olan enerji elde etmek. Bu aldığımız suyu da tarımda veya normal ihtiyacımız olan herhangi bir ihtiyacımız olan yerde kullanabiliriz.”dedi.
Daha önceden proje konusunu belirlediğini ve o projeye uygun olarak bu sene başından itibaren hurdacıdan topladığı parçaları birleştirdiğini anlatan Polis Memuru Nar, açıklamasına şöyle devam etti:
“Buradaki her bir parça masala dikiş makinesinden alınan bir parça var. Motosikletten alınan bir parça var. Bu şekilde toplayarak bu hale getirdim. Maliyetinin tamamını kendim yaptım normal maliyet 600 lira civarında. Tabi uğraştırıcı oldu çünkü bir parça arıyorsun o parçaya uygun bir parça bulmak için çalışıyorsun yani tornaya gidip o malzemeye uygun olarak yapmak yerine ben hurdacılardan toplayarak yaptım bunu ucuz oldu ama zaman bakımından yorucu oldu. Ama sonuç itibariyle yaptık bunu da gördük bu şekilde çalıştığını sevindik. "
 -"RÜZGARLA GÜNEŞ BEDAVA ENERJİ"
Arkadaşlarından da destek aldığını ifade eden Nar, “Kaynak yaparken, sivil hayatında kaynakçılık yapan bir arkadaşımda yardımcı oldu. Herkes bir şeyler kattı, destekte bulundu, genel itibariyle beğenildi. Dünyada bir alternatif enerji bulmaya doğru giden bir durum var çünkü şu an kullandığımız enerji kaynaklarında petrol, güneş, rüzgar, hidroelektrik santralleri, termik santraller bunlar elektrik üretiminde enerji üretiminde kullanılıyor ama bunlar tabi ki rüzgar ve güneş haricinde enerji kaynakları belli bir maliyet gerektiriyor onun çıkartılması veya işlenerek kullanabilir hale getirilmesi süreci maliyetli oluyor. Ama rüzgarla güneş bedava enerji, ben bunun üzerinde çalışmak istedim ve bunu portatif olarak yaptık inşallah ben bunu normal bir kuyu üzerinde bunu inşallah yapacağım.”diye konuştu.
-"ELEKTRİĞİ ÇOK ZOR MALİYETLER ALTINDA ÜRETİYORUZ"
Türkiye’de imkan verildiğinde her şeyin olabileceğinin altını çizen Nar, “Çok deha çok beyinler var bu basit ama rüzgar olan yerlerde şimdiye çoktan olması gerektiğini düşünüyorum. Zaten elektriği çok zor maliyetler altında üretiyoruz. Bu bedava enerji sanki biraz geri planda kalmış gibi. Güneş ve rüzgar enerjisini hakkıyla kullanamamışız şimdiye kadar.”dedi.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha