Alevi Kültür Dernekleri Adıyaman Şube Başkanı Tanrıverdi, Perre Haber Ajansına yaptığı açıklamasında, Amerika'nın Orta Doğu üzerinden farklı oyunlar oynadığını belirterek, "Şuanda Irak'ta yapılanlar, Orta Doğu'da 40 yıl geriye gittiğimiz zaman Amerika'nın yaptığı oyunların bir parçası. Bugün Orta Doğu'da ne oluyorsa genellikle de hep Amerika’nın oyunu. Çünkü Irak'ta petrol var. bu petrolün bildiğimiz kadarıyla yüzde 70’ini Amerika işletiyor. Burada günlük milyar dolar kazanıyor. İran’a saldırması da yine Orta Doğu’da ki bir oyunun parçası." diye konuştu.

Tanrıverdi, Amerika'nın Orta Doğu'ya nasıl hakim olabilirim, buradaki güçlerimi daha da nasıl arttırabilirim amacını taşıdığını belirterek, "Hatırlarsanız Amerikalı yetkililer bundan iki gün önce yaptığı açıklamada 3 bin 500 askerin daha Orta Doğuya yani Irak’a yerleştirileceği belirtti. Türkiye’nin yaşanan olumsuzluklardan etkilenmemesi için biraz daha aklı selim davranması lazım. Kırıcı, dökücü açıklamalarla değil de arabulucularıyla bu işin içine girerse, Türkiye için daha faydalı olur. Böyle bir açıklamada bulunursa hasarın Türkiye’yi yine teyit geçeceğini düşünüyorum. İnşallah Türkiye ve Orta Doğu bu konuda zarar görmez. Diğer bir konu ise Amerika'nın bugün İran’a yüklenmesi bir mezhep ayrıcalığı. Amerika, Kasım Süleymani'nin öldürülmesiyle İran’a, 52 noktanın hedef aldığını, bu yerlerin içinde de inanç merkezlerinin bulunduğunu ima ederek saldırı düzenleyeceği açıklaması yapıyor. Bunu Orta Doğuyu mezhep üzerinden çözmeye ve bölmeye yönelik bir adım olarak değerlendiriyorum." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin tuzağa düşmemesi gerektiğini aktaran Tanrıverdi, "Yine kanaat önderlerine ve devleti yönetenlere iş düşüyor. Amerika bu senaryonu hayata geçirmeye çalışabilir ama bizim buna müsaade etmememiz gerekiyor diye düşünüyorum." dedi.

-"EL ELE GÖNÜL GÖNÜLE VEREREK BU SORUNLARIN ÜSTESİNDEN GELELELİM"

Adıyaman da 2012 yılından sonra mezhep olayları üzerinden farklı senaryoların yazıldığını belirten Tanrıverdi şunları kaydetti:

"Ben çoğuna diyordum ki, Malatya’da, Mersin’de, Adıyaman’da ve İzmir’de yaşananlarda birer oyun  Bu bazılarının dolduruşuyla yapılan işlerdir. 1970’li yıllarda sağ-sol durumunu meydana getirdik başarılı olamadık, sonra Kürt, Türk sorununu dile getirdik başarıya ulaşamadık, Alevi, Suni sorununu ortaya koyalım bu çatışmayı çıkaralım. Bunda da yaptılar, başarılı olamadılar. Biz basın açıklamaları yaparken bu olay üzerine yürüyüş yapalım diyorlardı, bende yürüyüş yapmayacağız çünkü bunu yapanlar şuanda aramızda bulunmaktadır. Biz yürüyüşe kalkarsak, bir arabanın camını kıracaklar yada bir dükkânın camını kırarak olayları büyütmeye çalışacaklar. Akli selim davranıp basın açıklamamızı yapalım ondan sonrada bize yakışır bir şekilde evlerimize gidelim ve onu yapanların da kursağında kalsın. Şimdi bunu yapanların kursağında bırakmak için bununda bir oyun olduğunu, dış güçlerin bir oyunu olduğunu ve içten de yönetildiğinden dolayı buna da bizim hem alevi, hem suni, hem Kürt, hem de Türk vatandaşların akli selim davranarak, el ele gönül gönüle vererek bu sorunların üstesinden gelelim."

-"HEP BERABERİZ, İÇ İÇE GİRMİŞİZ, BİR YUMRUK GİBİ BERABER YAŞAMAKTAYIZ"

Tanrıverdi, Adıyaman'nın huzur kenti olarak anılmaya başladığını hatta huzurun başkenti olduğunu savunarak, bunun tek taraflı bir başarı olmadığını, her kesimle bir araya gelerek, huzurun başkenti olduklarını dile getirdi.

Tanrıverdi sözlerine şöyle devam etti:

"Biz bayramlarda da düğünlerde de beraberiz, cenazelerde de yani iyi günde de, kötü günde de hep beraberiz iç içe girmişiz, bir yumruk gibi beraber yaşamaktayız. Her zaman da birlikteyiz, birlikte olmaya da devam edeceğiz, kimsenin de bizi ayırmaya gücü yetmez. Bir iki kapının çarpı atılmasıyla emellerine ulaşamayacaklar. Ben şuna inanıyorum ki bu çarpılar atıldığı zaman Sunni, duyarlı çoğu vatandaşımız, "bizde bu akşam kapımızı işaretleriz, bizde bundan sonra aleviyiz" diyorlar, bu oyuna fırsat vermiyorlar. Biz yine el ele gönül gönüle bu oyunlara fırsat vermeyeceğiz."

-BAKANLIĞIN SONA EREN 'OKUMAK GÜZELDİR' PROJESİNİ SÜRDÜRÜYORLAR

Alevi Kültür Dernekleri Adıyaman Şube Başkanı Rıza Tanrıverdi, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamın da 'okumak güzeldir' projesini tamamlanmasına rağmen devam ettirdiklerini kaydetti.

Tanrıverdi, 2019 yılının Ocak ayında başlayan ve Ağustos ayında sona eren projenin 8 aylık sürecinde bir çok etkinlik düzenlediklerini söyledi.

Proje kapsamında, gençlere tur düzenleyerek tarihi yerleri gezdirdiklerini ifade eden Tanrıverdi, şöyle devam etti:

"4 okur-yazar buluşması yaptık, 2 yazarı da kendi derneğimizin katkılarıyla getirdik yine gençlerimizle buluşturduk. Bir köy okulumuza 300 ile 400 civarında kitap hediye ettik. Şuanda kütüphanemizde 8 bine yakın kitabımız var, 4 bini Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın bize temin ettiği kitaplar ama duyarlı vatandaşlarımızın bağışlarıyla da bu kitaplarımız 8 bine ulaştı.

Bu 8 bin kitabın içerisinde de herkese ve her kesime hitap edecek kitaplarımız var. Hatta üniversiteli bir gencimiz geldi 'ben şu kitap üzerinde çalışmak istiyorum kütüphaneye gittim orada bulamadım, bakabilir miyiz sizde var mı?' diye sordu, baktık var. Kitabı aldı çalıştıktan sonra yerine bıraktı."

-BAKANLIĞIN YENİ PROJE AÇMASINI BEKLİYORLAR

Tanrıverdi, projenin bittiğini ancak Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın logoları ile yine devam ettirdiklerini vurgulayarak, "Yani şuanda proje bitti, süresi bitti, ama biz devam ettiriyoruz. Şuan da kütüphanemiz faal bir şekilde, yine gençlerimiz gelebilir kitaplarını okuyabilir. Kışın sıcak ortam yazın serin ortamda. ikramlarını da biz dernek olarak ödüyoruz. Proje kapsamındaki ikramları bakanlık ödüyordu, ama biz şuanda yine devam ettiriyoruz. İnşallah bakanlık yeni bir proje açar yine o projenin devamını getiririz, hatta bu arada Gençlik ve Spor Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Adıyaman’a geldi,  Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Fikret Keleş beyde bizim kütüphaneyi anlatmış proje bitmesine rağmen logolar, kitaplar duruyor gençler gelmeye çalışıyor, çok memnun kaldı, hatta bakanlığın birkaç kalemlerinden hediye etti. Gençlere saat getirmişlerdi onu hediye ettiler ve şunu söylediler; 'başkanım yeni proje açılırsa sözüm olsun Adıyaman’a proje vereceğim' çünkü yaptıklarımızı faaliyetlerimizi kendisi de gördü."şeklinde ifade etti.

-"KÜTÜPANEMİZ KALICIDIR, KAPATMAYACAĞIZ"

Sonuç raporunda da projenin süresiz yaptıracaklarını bildirdiklerinin sözlerine ekleyen Tanrıverdi, "Yani kütüphanemiz kalıcıdır, bitti denilebilir ama biz kapatmayacağız, buradan aracılığınızla da duyuruyorum. Tüm gençlerimiz gelip o sıcak ortamda kitaplarını okuyabilirler hatta gelip üniversiteye hazırlıklarını da orada yapabilirler."dedi.

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha