Özgüneş Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güneş, yaptığı açıklamada, damlama sulama gurubunda 2008’den bu yana Adıyaman’da üretim yaptıklarını ifade etti. Adıyaman’da ciddi anlamda kuraklık olduğuna dikkat çeken Güneş, “Adıyaman yarı ada pozisyonunda olduğu halde şuanda su bulamıyoruz. Sudan faydalanamıyoruz. Bu sulama sistemleri devreye girerse tabi işler ilerleyecek istihdam sağlanacak. Bu sektörle ilgili ciddi anlamda üretimler yapılacak. Su olmadığı yerde hayat olmaz, yerleşim olmaz. Tarım da hiç olmaz. Biran önce yetkililerden bu sulama sistemlerinin devreye sokulmasını talep ediyoruz. Bu işin üzerinde ciddi anlamda durmalarını canı gönülden bekliyoruz” dedi. 

“TARIM SIKINTISI”

 Adıyaman’da şuanda tarım yapamadıklarının altını çizen Güneş, “Yetkililerin bu sulama işlerini çözmelerini istiyoruz. Bizim Atatürk Barajı’ndaki suyumuz buradan 250 kilometre Mardin’e gidiyorsa, biz buradan faydalanamıyorsak demek ki bir sıkıntı var. Bizim siyasetçilerin bu işe el atması lazım. Bu mevcut olan iki baraj yapılıyor. Bunların bitmesi lazım. Bitmediği taktirde geriye gidiyoruz” ifadelerini kullandı. 

 Bölgenin geri kalmış illerinden biri olduklarını belirten Güneş, “Eskiden büyüklerimiz ‘Şanlıurfa Adıyaman’a göre geride’ derlerdi. Şimdi ise Şanlıurfa’da yatırım dursun, Adıyaman 50 sene sonra oraya yetişir. Adıyaman huzurlu kent, insanları itibarlı insanlar. Bugün biz ticaret ile uğraşıyoruz. Ben İstanbul’u aradığımda bir kez düşünüyorlar. Güneydoğu’nun herhangi bir şehrinden arasalar adam 10 kez düşünür ürün göndereyim mi diye. Adıyaman güzel bir imaj bırakmış. Bunun da kıymetini bilmemiz lazım” diye konuştu.

“ELEKTRİK FİYATLARI YÜKSEK”

Elektrik fiyatlarının yüksekliğinden yakınan Güneş, “Maliyetler kurtarmıyor. Bu konudan dolayı millet sıkıntı yaşıyor. Yer altındaki sular kurumaktadır. Tarım dört dörtlük yapamıyor. Bu konuda siyasetçilerimizden destek bekliyoruz. Az bir su ile ciddi sulama yapabiliyorsunuz. Su israf olmuyor. Kapalı dediğimiz sulama sistemi yapılırsa az bir su ile 50 dönüm ile tarla sulayabilirsin. İsraf boyutu yok. Nar, elma gibi bahçelere devletimizin birçok desteği var. Domates, biber gibi sebzeye de destek var damlama sistemi yoğunlaşsın diye. Sulama az olduğu için devlet destek veriyor” açıklamasında bulundu.

“DEVLET HER KONUDA ÇİFTÇİMİZİN ARKASINDA”

Desteklemenin yüzde 50’sinin hibe olduğunu kaydeden Güneş, şunları söyledi: “Çiftçimizin bu gibi bir ihtiyacı var ise Tarım İl Müdürlüğü’ne başvurmaları yeterli. Devlet her konuda çiftçimizin arkasında. Tarım İl Müdürlüğü ile bizim de anlaşmamız var zaten. Biz de sulama konusunda çiftçimize destek veriyoruz. Biz Adıyaman dışında Konya, Elazığ, Malatya, Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin, Diyarbakır, Batman, Kahramanmaraş’a destek oluyoruz. Bu yıl içinde kapasite artıracağız. Teşvik konusunda bizim plastik boru sistemi 6. bölge sistemine girmiyor. Ciddi anlamda yatırımımız vardı. Şuan düşünüyoruz. Yoksa iyi bir yatırım yapacaktık. 6-7 milyon TL’lik bir yatırım olacaktı. En az 35 işçi de istihdam sağlayacaktık. Ama teşvike girmiyor yatırımımız. İnşallah bir kolaylık gelir de biz de Adıyaman’da yaparız yatırımı. Biz yatırımlarımızı ileriye dönük yapıyoruz. Biz memleketimiz için yatırım yapıyoruz”       

 

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha