Adıyaman Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören 150 öğrenci, kaynaştırma sınıflarında birlikte öğrenim gördükleri 5 öğrenciyle sağlıklı iletişim kurabilmek amacıyla Okul Müdürü Hakan Temel'den yardım istedi.

Okul Müdürü Temel de eğitmen Ferhat Yılboğa ile görüşüp okulda işaret dili kursu vermesini istedi. Bunun üzerine Yılboğa, okulda 90 saat sürecek kursla 150 lise öğrencisine işaret dili öğretmeye başladı. Öğrenciler, işaret dilini öğrenip işitme engelli arkadaşlarıyla daha sağlıklı iletişim kuracakları için mutlu olduklarını söyledi. Adıyaman Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hakan Temel, yaptığı açıklamada, bir sınıfta pilot uygulama yaptıklarını, öğrencilerin talepleri doğrultusunda onlarla iletişimdeki engelleri kaldırmak adına bu projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti.

"İLETİŞİMDEKİ ENGELLERİ KALDIRMAYI PLANLIYORUZ"

Burada işitme engellilere yönelik işaret diliyle konuşabilmek ve anlaşabilmek için bir program geliştirdiklerini vurgulayan Temel, "İnşallah iletişimdeki engelleri kaldırmayı planlıyoruz. Bu teklif öğrencilerimizden geldi. Öğrencilerimiz işitme engelli öğrenciler ile daha iyi nasıl anlaşırız diye bizde bu sürece dahil olduk. Gençlerimizin derslerine giren öğretmenler aynı eğitimi alıyorlar. İnşallah engellileri kaldıracağız" dedi.

"ÖĞRENCİLERİMİZİN YALNIZLIĞINI GİDERİYORUZ"

Müdür Yardımcısı Fadime Ayaz ise "Daha önce rehberlik servisimizle beraber gelen bir sorunu değerlendirdik. Bir öğrencimizin sınıf ortamında engelli bir öğrencimizin diğer arkadaşlarla iletişim kuramadığını fark ettik. Arkadaşlarınızda bundan dolayı üzgün olduklarını gördük. Rehber öğretmenimizle ve müdür beyle bir araya gelip çocukların bu sorununa nasıl çözüm bulabiliriz düşündük sonra böyle bir işe niyetlendik. Biz okulca, idarecilerimizle, öğretmenimizle işaret dilini öğrenebilirsek, o çocukların yalnızlıklarını giderebiliriz" diye konuştu.

"ÖĞRENCİLERİMİZ ÜZGÜNDÜ"

Rehber Öğretmeni Nursel Sönmez de şöyle konuştu: "Okulda 5 tane işitme engelli öğrencimiz var. 3 tanesi tamamen duyma engelliydi. Bunlar hep beraber geziyorlardı, hiçbir şekilde iletişime girmiyorlardı. Diğer sınıf arkadaşları bundan çok üzüntü duyuyorlardı. Sınıf arkadaşlarından talep geldi, iletişime girmek istiyoruz, arkadaşlarımızla böyle bir talep gelince bizde okul idaresi tarafından düşündük, birlikte ne yapabiliriz? Ferhat Yılboğa ile iletişime geçtik. Eğitmen Yılboğa, gönüllü gelebileceğini, bizde haftada 2 saat böyle bir eğitim vermeye başladık, bu doğrultuda daha sonra projelendirdik, hem öğrenciler çok mutlu oldu, hemde işitme engelli öğrencilerimiz çok mutlu oldu."

10'uncu sınıf öğrenci Alev Gülmez ise "Biz bu sınıfa ilk başladığımızda bir arkadaşımız vardı, o da iyice yalnız kaldı. Biz arkadaşlarımızla sohbet ederken arkadaşımız yalnız yakılıyordu, üzülüyordu, hepimiz bu durumun farkına vardık. Biz onun durumuna üzülmeye başladık. Bu durumu okul idaresi ile paylaştık, öğretmenlerimiz de bize yardımcı oldu, bize gönüllü eğitim veren hocamızı getirdiler" dedi.

"ÜCRETSİZ EĞİTİM"

10'uncu sınıf öğrencisi Enes Gürbüz de "Arkadaşlarımızla tanıştık, onun gibi 5 arkadaşımız vardı. Mehmet arkadaşımız ve İlhan arkadaşımız birbirileri ile anlaşabiliyorlardı. Onlar ayrıldığında Mehmet arkadaşımız derslerde zorluk çektiğini gördük, bu durum bizi çok üzdü. Rehber hocamıza ve idareye başvurduk, rehber hocamızın yardımıyla bir işitme dili eğitimi öğretmeni bulduk, bize ücretsiz eğitim vermeye başladı" şeklinde konuştu.

"ENGELLİLER ÇOK ZORLUK ÇEKİYOR"

Eğitmen Ferhat Yılboğa ise şunları kaydetti: "Ülkemiz, doğuştan işitme kayıplarının en sık görüldüğü ülkeler arasındadır. İşitme engelli bireylerin konuşma dili olan işaret dili bilen sayısı çok az olduğundan, engelli bireyler başta okul ve sosyal çevresinde olmak üzere bir çok alanda güçlük çekmektedir. İşaret dili, işitme engelli bireylerin iletişim kurmak için kullandıkları yöntemlerden birisidir. Okulumuz idarecilerinden kaynaştırma öğrencilerinin olduğunu ve bunların işitme engelli olduğunu öğrendim. Öğrencilerin, işitme engelli arkadaşları ile iletişim kurabilmeleri için bir sınıfta pilot uygulama başlatarak işaret dili derslerine başladık. Öğrencilerimize, öğretmenlerin ve idarecilerin eşlik etmesiyle güzel bir ortam oluştu. Eğitimdeki amacımız; İşaret dili bilen işitme engelli bireylerle iletişim kurabilen öğrencilerin sayısını artırmaktır. İşitme engelli öğrencilerimiz artık daha mutlu, çünkü kendi dillerini konuşan arkadaşları ve öğretmenleri var"

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha