Tekstilci İbrahim Genciz, yaptığı açıklamada, sıkıntılarının çözümü noktasında daha iyi olacağı için dernekleşme kararı aldıklarını söyledi.

Sincikli işadamları ile toplantı yaptıklarını aktaran Genciz, "Toplantıda ana kaynak  dernekleşmek, sorunları toplu bir şekilde iletmek. Önümüzdeki günlerde Sincik Tekstilciler Derneği diye bir dernek kuracağız. Biz gerçekten Sincik'i seviyoruz. Çünkü burada 4 bin 500 nufuslü bir yerde 800 kişi istihdam ediyoruz. Bu kişileri istihdam etmek kolay değil. Coğrafi şartlar olsun, uzaklık olsun, işte İstanbul’da üretim yapmak farklı, Kahta'da farklı, Adıyaman'da farklı. Nakliye aracı buraya geldiğinde farklı tarifi uyguluyor. Biz buna rağmen vazgeçmeyeceğiz. Üretmeye devam edeceğiz"dedi.

- BAŞBAKAN'A SORUNLARIMIZI İLETECEĞİZ

Başbakan Binali Yıldırım'a sorunlarını iletmek istediklerini dile getiren Genciz, şöyle konuştu:

"Başbakanımız Adıyaman’a gelecek. Biz Sincik sorunlarını arkadaşlar ile beraber randevu alabilirsek, ifade edeceğiz. Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi sadece 6. bölgeden faydalanabiliyor. Bizim Sincik’in bir organize olma şansı yok. Besni, Gölbaşı, Kahta var. Buraların yüzde yüz doluluğa ulaşması lazım ki. 3’cü ve 4’cü bir yere organize sanayi verilsin. Ön görülen olanak yok. Ama yapılması  gereken Diyarbakır, Şanlıurfa’nın şartı neyse biz de aynı şartı istiyoruz. Dernekleşme ile biz bu sorunları daha çok dile getireceğiz. Eğer bu sorun giderilirse Sincik’te 800 değil de bin kişi çalıştıracak kapasitede arkadaşlar. Ama maliyet, coğrafi şarttan artıyor. Bir de 6. bölge ile beraber bin misli daha da artıyor. Bizim sektör emek yoğun olan bir iştir. Her firmada 800 kişi, sgk çarptığın zaman 400 liraya büyük rakam çıkıyor. Biz bunu hem satışta hem fason alırken sıkıntı yaşıyoruz. Biran önce bunun giderilmesi gerekiyor"

- SİNCİK'İN TEKSTİLDEN BAŞKA ŞANSI YOK

Sincik için tekstilin çok önemli olduğunun altını çizen Genciz, "Sinciğin başka bir şansı da yok. Tekstil yerine tarımdan bunlara istihdam eyle veya sanayide bunları istihdam eyle deseler olanak yok. Şuanda Sincik'te tekstil dışında istihdam edici bir alan yok. Ne tarım, ne hayvancılık, ne başka bir sanayi kolu var. Bu gerçekten Sincik için bir şanstır. Devletimizin  bunu göz ardı etmemesi lazım. Teşvik sistemi sıkıntılı, şuanda 500 milyar yatırım yapman lazım ki faydalanabilesin. Mevcut bir üretim var, mevcut makineler var. Devlet diyor sen bunu at çöpe, yeni bir makine parkuru kur. Bu makine parkuru aldığınız makineler yerli mi, değil. Tamamı ithal makineler. Bu tamamen cari açık oluşturur hale geliyor. Devletimizin istihdama bakması lazım. İstihdam ile üretim çok farklı bir şey. Türkiye’nin tamamen üretim de istihdam sağlaması lazım.  Şuan işkur’dan istihdam yaratıyor. İnsanlar tamamen tembelliğe alıştırılıyor.  Biz bankamatik istihdamı istemiyoruz, çalışan, alın terini döken istihdam istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha