İnşaat mühendisleri odasında bir araya gelen şehir plancıları askıya çıkarılan yeni revizyon ve ilave imar planı hakkında açıklama yaptı.

TMMOB Şehir Plancılar Odası Adıyaman Temsilciliği adına konuşan Zeynal Varan, “Adıyaman Revizyon ve İlave İmar Planı askıya çıkarılmıştır. Adıyaman Belediyesince yapılan bu planlamaya yönelik görüşlerimizi bildirmeyi kentimize ve mesleğimize bir sadakat olarak görmekteyiz. İmar planları yapılırken kentin problemleri ve ihtiyaçları göz önüne alınarak kentin geleceği şekillendirilir. Yapılan planlama ilimizin bundan sonraki 22 yılını yani 2040 yılında bu ilin nasıl olacağını ve ne olması gerektiğini öngörmek zorundadır. Ancak askıya çıkan plan sorunlara çözüm bulmaktan ziyade sorun üretecektir. Mevcut plana ilave olacak herhangi bir karar alınmamış aksine kenti tıkayacak kararlar üretilmiştir” dedi.

- ULAŞIMI GERİYE GÖTÜRECEK BİR MANTIKLA PLAN YAPILMIŞTIR 

Yeni plan ile kentin bugün en büyük sorunu olan ulaşımın etüd edilmeden, plana yeni konut alanları ilavesi niteliğinde olduğunu belirten Varan, “Yapılan planlama ile kentteki ulaşımı rahatlatacak hiçbir öneri getirilmemiş aksine, ulaşımı geriye götürecek bir mantıkla plan yapılmıştır. 2040 yılına kadar planlama yapan bir belediyenin bulvara alternatif kent merkezinin trafik yükünü azaltacak bir yol önermemiş olması acizliktir" diye konuştu. 

 

 70 metrelik 4. Murat Bulvarı'nın 35 metrelik mahalle arası bir yola dönüştürülmesinin bilgisizlikten başka bir şey olmadığını savunan Varan, "Yetkililer çevre yolunun karayolları tarafından yapılacağını bu sebeple bu yola gerek kalmadığını söylemektedir. Ancak gözden kaçan konu karayollarının çevre yolunu ne zaman yapacağı ve şehrin kaç kilometre ötesinden geçireceği bilinmemektedir. Bu planlama ile Adıyaman belediyesi ben yol yapabilecek çapta ve kapasitede değilim onu da karayolları yapsın ben uğraşmayayım demiştir. Ayrıca Karayolları'nın düşündüğü kuzey çevre yolu kent içi  trafiği rahatlatacak bir yol niteliğinde olmayacaktır. Mevcut 30 metrelik TOKİ Yolu (kerkişin yolu), ilave imar planı ile yeni planlama alanında 25 metreye düşürülmüştür. Hangi akıl bunu izah edecektir. İlave imar plan yapılan alanların tamamında sürekliliği olan 1 adet toplayıcı ana arter önerilmemiştir. Yollar planlanırken eğim dikkate alınmamış ve gerek Dağdibi, gerekse diğer bölgelerde topoğrafya gözetilmeksizin bol miktarda kendi etrafında dönen 25 metrelik yollar önerilmiştir. Bu yolların uygulanması mümkün olmamakla beraber yolları açarken kamuya maliyeti çok yüksek olacak ve kent içi ulaşımı rahatlatmayacaktır. Mevcut plandaki sorunları düzeltecek veya düzenleyecek herhangi bir plan notu, parselasyon ile ilgili özel hükümler gözetilmemiştir. Adıyaman gerçekliğinden uzak parsel büyüklükleri önerilmiştir” şeklinde konuştu. 

- MÜDAHALELER YAPILIP DÜZELTİLMEZSE YARIN ÇOK GEÇ OLACAKTIR 

Bu imar planının uygulanabilir bir imar planı olmadığını ifade eden Varan, “Buradan belediye başkanına ve özellikle mecliste yer alan teknik arkadaşlarımıza ve diğer meclis üyelerine sesleniyoruz. Bu imar planı uygulanabilir bir imar planı değildir. Eğer bu gün müdahaleler yapılıp düzeltilmezse yarın çok geç olacaktır. Bu kentte yaşayan ve sorunlarını bilen plancılar olarak, bu konuda her türlü desteği sunmaya hazırız” açıklamasını yaptı.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha