Adıyaman Yaş Sebze ve Meyve Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Baki Kutlu, halde fiyat artışının yerli üretim olmadığı için üretilenlerin de yerli halka yetmediği için başka ülkelerden getirmek zorunda kaldıklarını ve bu nedenle pahalı olduğunu söyledi.

-"SOĞAN ÖZBEKİSTAN'DAN İRAN'DAN BURAYA GELİYOR

Yağışın çok olması ve hükümetin yanlış politikalar sonucu memlekette üretimin olmayışı bugün mazotun pahalı olması, elektriğin pahalı olması, işçinin pahalı olması bundan dolayı üretim olmayınca ondan dolayı fiyatlar yükseldiğini vurgulayan Kutlu, şunları kaydetti:

“Şuan soğan Özbekistan'dan İran'dan buraya geliyor. Bugün tanzim satışlarda soğanın 2 lira, patates 2 lira, şuanda Niğde'de Nevşehir'de patates yerinde 3 lira. Soğan ve meyvelere bu sene bir afet oldu. Yağmurların çok yağması hükümetin yanlış politikalar sonucu memlekette üretimin olmayışı bugün mazotun pahalı olması, elektriğin pahalı olması, işçinin pahalı olması bundan dolayı üretim olmayınca ondan dolayı fiyatlar yükseldi. Şuan soğan Özbekistan'dan İran'dan buraya geliyor. Buraya geldiği zaman pahalı oluyor. Şuanda soğanın yerinde alışı 4 liradır. Bugün Türkiye'de kendi halkını kandıran bir medya varsa bu medya medya değildir. Bugün tanzim satışlarda soğanın 2 lira olduğunu patatesin 2 lira olduğunu şuanda Niğde'de Nevşehir'de patates yerinde çıplak 3 lira bunun 2lirası işçiliktir 2 lirası kiradır buraya geliyor 3-4 liraya mal oluyor şuanda 3 liraya patates satıyoruz 4 lirada soğan olmuş durumdadır. Bunları biz vatandaşa söylediğimiz zaman vatandaş sanıyor ki; 2 lira, 1 lira getirip satıyoruz şuandaki bizim Adıyaman Sebze Haldeki 4'de 3'ü çalışmıyor. Bir iki dükkan çalışıyor çünkü bir araba 150 milyar liraya dolduruluyor. Buraya getirdiğimiz zaman biz bu paraları çıkartamadığımız zaman şuanda arabamız boş biz kiralarımızı, vergilerimizi veriyoruz ama kendimiz çalışmıyoruz."

-"ÜLKEMİZ KÖTÜ BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR"

Ülkenin kötü süreçten geçtiğini ve vatandaşları yerel esnaftan alış-veriş yapmaya davet eden Kutlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunun seçimle bir alakası yok. Tabi ister istemez ülkemiz kötü bir süreçten geçiyor. Allah vatanımızı, devletimizin birlik beraberliğini bozmasın. Ama ülkemiz kötü bir süreçten geçiyor. Üretim az üretim az olduğu zaman köylünün ürettiği ürün vatandaşa yetmediği için fiyatlar yüksek geliyor. Bu sene hava şartlarının iyi gitmemesi inşallah önümüzdeki aylarda yeni ürünlerin çıkmasıyla beraber patates, soğan ve diğer malalar düşer. Bugün bizim insanlarımız bundan şikayetçilerse halda bizim bir çayımızı içsinler gerçekten şuanda hal esnafının gerek pazar esnafının gerek bakkal esnafının gerek yerel marketlerin durumu hiç iyi değil. Kendi vergilerini SGK'larını ödeyecek durumda değiller. Bu ürünlerin pahalı olması ne pazarcıyı suçlasınlar ne esnafı suçlasınlar ne bakkalımızı suçlasınlar kimse bunları suçlamasın ben Adıyaman halkından ricada bulunuyorum kendi esnaflarından yerel marketlerinden, yerel bakkallarından, yerel pazarlarından alış-verişlerini etsinler. Çünkü bunlar bizim insanlarımızdır. Biz istiyoruz herkes kendi bakkalından, herkes kendi marketinden bunlardan alış-veriş etsinler eğer birileri kalkıp halcı esnafını eleştiriyorsa gelsinler hal pazardaki  dükkanları kendilerini bir aylığına verelim hani neyi ucuza mal edecekler gelsinler hali kendilerine teslim edelim."

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha