Av yasağına ilişkin açıklama yapan Kaplan, “Güneydoğu Anadolu bölgesinde 1 Nisan-1 Temmuz arasında yasaktır, resmi olarak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uyguladığı bir kanun. Bu kışın balık, hava şartlarından dolayı çıkmadı. Bizlerde çok yasaklara uyum sağlayamıyoruz, neden derseniz, balıkçı arkadaşlar da balığa gidiyor. Biz de alıyoruz. Bu işin içinde hep beraber el birliği ile yasaklamış olsak, herkes kendi çapında kıyılarına sahip çıksa, önümüzdeki sezon daha iyi olur. Oltacı arkadaşlar, şehir merkezinde balıkçı olmayan balıkçılardan daha fazla balıkçılık yapıyor. Korsan balıkçılık daha fazla, gittikçe yaygınlaştı. Mahalle arasında satılıyor. Bizim gibi aracılar artık açıkta kaldı. Biz ihale parası veriyoruz. Kooperatif, dükkan masrafıdır, bu sezon içinde biz bunları karşılayamadık. İhaleye verilmeyen bölgelerde bizimle rekabet edildi. Balık avlandı. Biz balığı 5 lira alıyorduk örnek. Onlar daha fazla yüksek fiyata satıyordu. Esnaf ile bire bir rekabet edildi"dedi.

- 2 BİN KİŞİ EKMEK YİYOR

Balıkçılıktaki istihdama değinen Kaplan, şunları kaydetti:

"Güneydoğu Anadolu bölgesindeki Atatürk barajının Türkiye’nin en büyük, dünyada üçüncü olmasına rağmen Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, bu bölgede balıkla geçim sağlayan insanlar yaklaşık 2 bin kişiden fazla var. Ama bu kontrolden çıkmıştır. Denetim kontrol altına alınmadığı için bizim bu denetimlere gücümüz yetmiyor. Yasaklar geldi. 1 Nisan-1 Temmuz arası balık telef oluyor. Ucuz alınıyor, ucuz satılıyor. Bu yıl ümit ediyorum ki balıkçı arkadaşlar arasında konuşmamız, bu yıl çalışmayacağız. Bunun önlemini alacağız ama birileri çalışır. Gelecek sezon içinde biz bunu daha verimli sağlamak için inşallah iyi olur diye düşünüyoruz” 

- İŞİ TİCARETE DÖKMÜŞ KORSANLAR VAR

Korsan balıkçılığa dikkat çeken Kaplan, "Sportif amaçlı olta balıkçılığı yapıyorum diyip de işi ticarete döken balıkçılarla ilgili gerekli yasal işlemlerinin yapılması gerekiyor. Yazın balık tüketilmiyor. Şuan satışlar deniz balığı da olsa yüzde 90 verim düştü. Adıyaman halkı balığa alışkın olmadığı için, yazın balık sıcak olduğundan dolayı tüketilmiyor. Bir, iki dükkan var. Yazın deniz balığı, alabalık, somon bu çeşitler vardır. İlla da baraj tüketilmesi gerekmiyor. Deniz balığı ihtiyaçları karşılıyor. Zaten insanların yüzde 10’nu ancak balık alıyor. İyi niyetli giden oltacı arkadaşlar da var. Yüz de 80’ni avcılara zararı olan da var. Oltasını atıyor, işin ticaretini yapan da var. Bazıları araba arkasına ağları bağlıyor, yırtıyor. Balıkçılara zarar veriyorlar. Balıkçı ile avcı karşı karşıya geliyor. Tartışıyorlar, zaman zaman kavgalar oluyor. Karakolluk oluyor. Bu oltacılar güneş doğuşu ve batışı maden sportif amaçlı gidiyorsa iki, üç ağ  oltanı atarsın. Oltacılar avcıları şikayet edip kendilerine alan açarak o işin ticaretini yapıyor. Bu sistem düzelmediği zaman avcı ile oltacı karşı karşıya geliyor. Sonu da daha kötüye gider. Adamların ağlarını çalıyorlar. Yetkililer buna yetişmiyor çünkü Atatürk barajı geniş bir alan, tarım müdürlüğündeki arkadaşlar yetiştiremiyor. Daha doğrusu bulamıyorlar. Adamlar bir yere gidiyor ki biz bile bulamıyoruz. Yakalanan oltacılara avcı yasası üzerinden ceza kesilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha