“İtfaiye teşkilatı şehir içine göre dizayn edilmiştir”
PHA muhabirinin sorularını yanıtlayan İtfaiye Amiri Muhittin Yayla, yaptığı açıklamada, Adıyaman itfaiyesinin 24/48 sistemine göre çalıştığını ifade etti.
Yangın ihbarını 30 saniye içerisinde değerlendirdiklerini aktaran Yayla, şunları kaydetti:
“Burada çıkan bir yangında 30 saniye içerisinde buradan çıkışımızı yaparak olay yerine sanki kendi yerimiz yanıyormuş gibi müdahale edip en az zayiat gelecek şekilde müdahale edip söndürüyoruz. Yangın sezonu olduğundan dolayı bizim burada ekin ve anız yangınları fazla olmakta. Halkımızın bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor.
Çıkan yangınlara nasıl müdahale etmesi gerektiğini bilmesi gerektiğine dikkat çeken Yayla, “Yangın çıktığında sebepleri bellidir. Yangınlar elektrikten, kendileri tarafından ya da biçerdöverin çıkarttığı kıvılcımla çıkan yangınlar.
Öncelikle biz çiftçilerimize müdahale konusunda şunu tavsiye ediyoruz; itfaiye teşkilatı olay yerine gidene kadar yanan arazinin etrafını traktörle sürerek önlem alabilirler. Bunun yanında biçerdöverde bulunan yangın söndürmeler mevcuttur. Bunlarla da müdahale edip söndürme yapabilirler. Tabi ki; biz olay yerine gittiğimizde çok büyümüş bir şekilde ekin yangınlarını görebiliyoruz. Anız yangınlarını görebiliyoruz. Bu anız yangınlarını çıkarttıktan sonra çıktıktan sonra anız yangınlarına müdahale etmeseler söndürmeseler anız yangınlarında içeride bulunan canlıların ölümüne erozyona sebep olmasına artı bitişikte bulunan ekin yangınlarına büyük bir zayiat meydana gelebilir. 
Burada yapmamız gereken ilk müdahaleyi kendimizin yapması itfaiye teşkilatı kırsala göre dizayn edilmemiştir. İtfaiye teşkilatı şehir içine göre dizayn edilmiştir. Araziye girmesi sordur araçlarımız ona uygun değildir. Ona göre biz bütün gelen ihbarları değerlendirip araziye gidip söndürme işlemlerini az zayiat verecek şekilde müdahalemizi edip söndürmekteyiz. “
“Son 1 ayda 30 ekin yangınına müdahale ettik”
Son bir ayda 30 ekin yangınına müdahale ettiklerini vurgulayan Yayla, “İnanmayacaksınız belki ama bundan önceki senelerde ekin yangını olarak ele alırsak yıllık bizim 4 ile 8 arasında iken son bir ayda 30 tane ekin yangını çıktı. Bu 30 ekin yangını dönüm olarak hesaplarsak yaklaşık 20 bin dönüme takabil ediyor, buna anızı, bahçe, ağaç ve bağı eklersek hepsinin zarar görüyor.”
“En güzel yöntemi traktörlerdir”
Çiftçilerden destek beklediklerini dile getiren Muhittin Yayla sözlerini şöyle tamamladı:
Yaklaşık 2 ay zamanında harcadığımız su miktarı ise 12 bin ton su diyebiliriz. Biz her gittiğimiz yangında bir araçla gidilmiyor. Her giden aracın orada su boşaltıp tekrar doldurup tekrar gelme durumları tatbikî oluyor. Yaklaşık 12 bin ton olarak ele alabiliriz. 
Vatandaşlarımız tabi birinci uyarımız; araçlarda yasak olmasına rağmen sigara içen vatandaşlarımız dışarıya söndürmeden atmamaları. Yangını ilk kendileri söndürmeye çalışsınlar, bunların en güzel yöntemi traktörlerdir. Ve yangın tüpleri ile müdahale etsinler. En kısa zamanda itfaiye teşkilatına bilgi versinler.”

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha