Adıyaman’da badem üretiminin artması beraberinde yeni sektörleri doğurmaya başladı.

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bir tatlıcı, fıstık veya ceviz yerine bademli baklava yapmaya başladı. Tadı ile beğenilen ve üreticileri tarafından fıstıklı Gaziantep baklavasına rakip gösterilen bademli baklavanın üretiminin artırılması hedefleniyor.

Adıyaman genelinde toplam 78 bin 210 dekar alanda ekili olan ve 2020 yılında ise 18 bin 323 ton badem hasadı yapılırken kentte baklavacılar Antep fıstığı yerine badem kullanmaya başladı.

"Baklavasını, mendil şöbiyetini, helvasını yapıyoruz"

Baklava ustası Seyit Muhammed Uçar, 2 yıldır bademle baklava yaptıklarını ve baklavanın içerisine alternatif olarak başka ürün eklenemeyeceğini belirterek,"7 yıldır bu işi yapıyorum. Bademli tatlıları son iki yıldır yapıyoruz. İlçemizde bademin bu kadar geliştiğini görünce bizde bunların tatlılarını çıkartalım dedik. Denedik, yaptık rağbet gördü, iyi ilgi gördü bizde bu tatlılarımızın yapılması konusunda çalışmalarımıza hız kesmedik. Bademin baklavasını, mendil şöbiyetini, özellikle helvasını yapıyoruz ve helvası bayağı bir rağbet görüyor. Bademin özünü kullanıyoruz kesinlikle bir hilesi yoktur. Bademin içerisine kesinlikle bir alternatif koyamazsınız. Ortalama bu ürünlerin hazırlanması 3 ve 4 saatte hazır oluyor. Biz kesinlikle Gaziantep’in baklavasına rakibiz onların fıstıklı baklavası varsa bizimde neden bademli baklavamız olmasın." dedi.

"Günde yaklaşık 25-30 tepsi yapıyoruz"

Gaziantep baklavasında fıstık kullandığı için hile yapmanın kolay olduğunu ve bademde öyle bir hilenin olamayacağının altını çizen işletme sahibi Ramazan Günakın ise "Kahta bademimizde hiçbir katkı kullanmadan yapıyoruz. Gaziantep baklavası yeşil olduğu için bazen hileler yapılıyor ama bademin kendi özel rengi var kesinlikle bir katkı maddesi kullanılamaz. Bademin güzel bir aroması olduğu için hileye yapılmaz. Birde bademin kilosu uygun olduğundan dolayı fıstık gibi pahalı değil,150-200 lira arasında fiyat biçilmiyor. Bademin fiyatı 80 lira onun için hileye gerek kalmadan ürünü bire bir kullanıyoruz. Günde yaklaşık 25-30 tepsi yapıyoruz çeşitlerimizde bademli helva, mendil şöbiyet, baklava, spesiyal, sarma gibi çeşitlerini yapıyoruz. 

Bu ürünlerimizin patenti için başvuruda bulunduk onlar için gerekli çalışmalar yapılıyor. Bu çeşitlerimizle fuarla katıldık ürünlerimizin vatandaşlarımız görme ve tatma şansları oldu. Vatandaşlarımız tarafından olumlu tepkiler aldık. Dışarıda talepler var isteyen müşterilerimiz var. İl dışına isteyen vatandaşlarımıza ürünlerimizden gönderiyoruz. Son zamanlarda badem biraz ön plana çıkmaya başladı. Badem hiç bilinmiyordu tatlısının yapılacağı konusunda kimsenin bilgisi yokken biz bu ürünleri yaparak piyasaya sürdük. Gaziantep’ten bir çok tatlı ustası gelerek bu ürünlerimizin tadına bakma şansları oldu. Gaziantep’ten gelen ustalar alıp götürdüler. Biz Gaziantep’in tatlısına yaklaştığımızı söylediler bizlerde mutlu olduk."şeklinde konuştu.

"Gaziantep fıstığının tatlıdaki tahtına rakip olacağız"

Bademin taklidi olamayacağının altını çizen Sert Kabuklu Meyve Üreticiler Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım, Gaziantep'in fıstıklı baklavasına rakip olacaklarını söyledi.

Bademde şimdiye kadar bir hile söz konusu olduğunu görmediklerini ve bademin aromasını yakalamakta mümkün olmadığını söyleyen Yıldırım, şunları ifade etti:

"Bademin başarı öyküsündeki temeli bademin burada kapama bahçe şeklinde dikilmesi ile başladı. Yıllar içerisinde badem gelişince ürün üretmeye yönelik çalışmalarımız oldu. Bu konuda Kahta ilçemizde bulunan bir işletmemizde badem tatlılarını üretmeye başladı. Bu ciddi bir başarıdır, burada kullanılan her ürün kesinlikle yerli ve millidir. Badem katkısızdır, taklidi yapılmaz ve inanıyoruz ki; Gaziantep fıstığının tatlıdaki tahtına rakip olacağız.

Bademde şimdiye kadar bir hile söz konusu olduğunu görmedik ve olacağını da düşünmüyoruz çünkü soyayı badem yerine kullanmazsınız, gıda boyasını badem yerine kullanmazsınız çünkü bademin aromasını yakalamakta mümkün değil. Bademin aroması sadece badem de vardır. Bu açıdan bademin bu  konuda taklit edilmez olduğunu düşünüyoruz.

Yaklaşık olarak ilçemizde 4 milyon badem ağacı şuan mevcut 4 milyon badem ağacı ciddi bir potansiyel güneydoğudaki Kahta gibi bir ilçe için Türkiye’nin yüzde 12’sini üretiyor . Buda Adıyaman gibi bir il için ciddi bir rakamdır. Bademin başkenti Adıyaman ve bademin kalbi ise Kahtadır. Ve Gaziantep fıstıkta ne kadar ileri gitti ise biz bademi 1-2 basamak daha ileriye taşımaya çalışıyoruz ve bunu yapabileceğimize inanıyoruz. Gaziantep’ten gelen misafirlerimiz ve bazı işletme sahipleri bu tadı tattıklarında hayret ediyorlar ve diyorlar ki aroma olarak bizden daha çok ilerdesiniz dediler. Hedeflerimizde bademi ürün olarak piyasa katma değer olarak piyasa sunmaktır. Tatlı ile  başladık, yakında yağını, sütünü, badem ezmesi ve badem kremasını üreterek ve ürün çeşitliğimizi artırarak piyasa ciddi bir yer almak istiyoruz bunla ilgili  çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz."

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha