PHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Varol, diz kireçlenmesinin tedavi yönteminde vatandaşların doğru bildiği ancak yanlış tedavi yöntemlerine başvurduklarına dikkat çekti.

Diz kireçlenmesi kişiden kişiye göre değiştiğine işaret eden Varol, belli bir yaş oranında dizde hafif kireçlenmelerin başladığını ifade etti.

Varol, kireçlenmeyi önlemenin tek yolunun öncelikle yürümek olduğunu vurgulayarak, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Biz bunun nasıl önüne geçebiliriz, öncelikle yürümekten ve dize basmaktan korkmamamız gerekir. Eskiden biz hep diyorduk ki, dizlere basmasınlar kireçlenmeler var. Son yapılan çalışmalara göre dizde kireçlenme dahi olsa hareket kısıtlamalarına neden olmuyor ise yürümemiz gerekiyor bunun üstüne gitmemiz gerekiyor ki, dizdeki beslenme artsın ve o kireçlenmenin önüne geçebilsin. Bu nedenle diz kireçlenmesi başlayan bir birey, hafif tempolu bir şekilde kendi kendine egzersizler ile örneğin, sıçrama tarzı ufak tefek böyle tempolu koşular yapabilirse diz kireçlenmesini birazda olsa azaltabilir. Kireçlenmeyi azaltmasa bile beslenmeyi arttıracağı için oradaki, doku iyileştirmesini hızlandıracaktır ve mutlaka bir faydasını görecektir."

"Bilimin doğrultusunda hareket edelim"

Kırık, çıkık, fıtık gibi şikayetlerimizde de öncelikle doktora başvurulmasının gerektiği belirten Varol, "Her zaman bilim doğrultusunda hareket etmemiz lazım. Doktora gideceğiz, gerekli tetkiklerimizi yapacağız ondan sonra da gerekiyorsa fizik tedavi gerekmiyor ise de cerrahi işlemleri yapılıp tedavimizi olacağız."şeklinde ifade etti.

Varol, pandemi sürecinde ve normal şartlarda evde kalınan süre içerisinde egzersiz yapmak isteyenlere bazı tavsiyelerde bulundu.

"Pandemi sürecinde en güzel egzersiz aerobik"

Egzersiz yapmanın önemine değinen Varol, ancak ani hareketlerin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirterek, şunları ifade etti:

"Örneğin, daha önce hiç omuz çalıştırmadıysak kaslarımıza belirli bir kuvvette güç uyguladığımız için ani uygulamalarda kasılmalar, kırıklar, ligamanların sıkışması gibi durumlar ağır sonuçlara sebep oluyor ama pandemi süreci içerisinde yapılabilecek en güzel egzersizler aerobik egzersizlerdir.

Aerobik egzersiz ne demektir?, akciğer kapasitesini, insan vücudunun metabolizmasını hızlandıracak, arttıracak, geliştirecek egzersizlerdir. Ev içerisinde hafif tempolu yürüyüşlerle kardio egzersizleri küçük şiddetli, güçlendirecek egzersizler yapıldığında hem akciğer kapasitesini artacağı için koronavirüsten etkileşim düzeyi azalacak hem de bu evde geçireceğimiz süreyi verimli bir şekilde geçirmiş olacağız."

"Bel fıtığı hastaları egzersizlerini fizyoterapist gözetiminde yapmalı"  

Türkiye genelinde Adıyaman’da da yeni yeni ilerlemeye çalışan bir sektör olduğuna değinen Varol, "Birlikte sağlıklı yaşam, sağlıklı yaşamın yani merdivenlerini birlikte tırmanmaya çalışıyoruz.  Her boyun fıtığı olan bir kişi spor salonunda yada herhangi biryerde egzersiz yapamaz ve yapmaması gerekiyor çünkü fıtığı arttırabilir. Biz hastalarımız ile birlikte burada onların hem ağrılarına yönelik hem de kas gücünü arttırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Egzersiz çalışmaları yapıyoruz. Bel fıtığı hastaları spor yapmak istediğinde fizyoterapistlerin yani bizlerin gözetimi altında yapmalılar."ifadelerini kullandı.

Varol,"Pandemi sürecinde evde kalmalarını tavsiye ediyorum. Herhangi bir sağlık sorununuz yok ise her hangi bir zaruri ihtiyacınız yoksa lütfen evde kalalım ve asla dışarıya maskesiz çıkmayalım, sosyal mesafe ve hijyene önem gösterelim."dedi.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha