Adıyaman’da pandemi nedeniyle evde vakit geçirmek isteyenlerin yoğun olarak çeşitli evcil hayvan sahiplenmeleri fiyatları katlayarak artırmıştı.

Bugünlerde kısıtlamaların kaldırılması ile ithalatların açılmasına rağmen petshoplardaki fiyatları değişmedi.

Kent merkezinde 15 yıldır petshop işleten 31 yaşındaki Mahmut İpekçi PHA muhabirine yaptığı konuşmasında, pandemi nedeniyle ithalat yasağı nedeniyle evcil hayvan bulmakta sıkıntı yaşadıkları anımsattı.

“Bilen arkadaşlar bilmeyenlere işin sırrını verseydi ithale gerek kalmazdı”

İthalatın açıldığını aktaran İpekçi, şu ifadelere yer verdi:

“Pandemiden sonra ekonomik sıkıntı nedeniyle hayvanlarını satanlarda oldu. Kuş, kedi, köpek sahiplendirilenlerde oldu. Bazı aileler bütçe yetersizliği nedeniyle, bazı yüksek kalite mama kullananlar ise düşük kalite mamalara yöneldi. İthalatlar açıldı ve açılmadan önce mesela bakıyorduk ki ithalatlar açıldığı zaman fiyatlar illaki düşer düşüncesindeydik. İthalat açıldı, fiyatları Türkiye piyasasına ayarlanmış bir şekilde geliyor. Kuş fiyatlarında çok bir düşüş yaşanmadı.

Ancak bilen arkadaşlarımız bilmeyenlere sırlarını verseydi, nasıl yaşatılır? Nasıl yetiştirilir? Nasıl çoğaltılır. Bu durumda ithalatı beklemezdik en azından kendi içimizde birbirimize yardımcı olmuş olurduk. Benim düşüncem bu bilen bilmeyen arkadaşlara yardımcı olsun.

Fiyatlarımız uçmuş vaziyette geçen yıllara oranla 30 ve ya 40 liraya verdiğimiz kuşlar şu anda yaklaşık olarak 90 liradan başlıyor. Kafeslerimiz yine o şekilde 25-30 liraya verdiğimiz kafesler bugün en kötüsü 60 lira. yani bu pandemi de zaten insanlar mesela maaş alamıyor doğru düzgün bir iş yapamıyor yapamadıkları halde bir de fiyatlar yükseltiliyor, bu durumda adamlar ne yapsın kendini mi geçindirsin kuşlara mı baksın illaki bu konuda da az önce belirtmemiş olabilirim ama sahiplendirmek zorunda ve ya satmak zorunda kalıyorlar. İnsanların hayvan sevgisini içlerinden çekip almayalım. Yani bakmak isteyen hayvanına baksın yaşatmak isteyen yaşatsın."

Ailelere bazı tavsiyelerde bulunan İpekçi, hayvanlarında birer canlı olduğunu unutmamak gerektiğine dikkat çekerek, “Sonuç itibari ile nefes alıyorlar. Bazı aileler çocuğuna bir oyuncak alır gibi alıyorlar. Onlardan ricam, çocuklarına muhabbet kuşu alarak 2 günde ellerinde öleceğine, bir oyuncak alıp versinler.” dedi.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha