Dernek binasında Perre Haber Ajansı (PHA) muhabirine sorularını yanıtlayan Çölyak Derneği Adıyaman Şube Başkanı Salih Gültoplayan, şimdiye kadar iki projelerinin kabul gördüğünü belirterek, 40 aileye Süleyman Engin, şef tarafından eğitim verildiğini belirtti.

İçişleri Bakanlığına sunulan 2'nci projesinin kabul gördüğünü belirten ve 40 ailenin faydalandığının altını çizen Salih Gültoplayan, “İçişleri Bakanlığı tarafından kabul edilen ikinci projemiz oldu birincisi ‘Sağlıklı Hayat İçin Glütensiz Mutfak’ ve onun devamı olarak "Glütensiz Mutfak" projemiz ikinci proje olarak geçti. Birinci projemiz kapsamında 40 ailemize yine Süleyman Engin şefimiz tarafından eğitimler verildi ayrıca ‘Sağlıklı Hayat İçin Glütensiz Mutfak’ kitabımız oldu. Şefimizin tarifleri Çölyak hakkında bilgi Adıyaman Çölyak Derneğinin 2 yıldır yaptığı faaliyetler hakkında kısa bir özet var bunu bütün Çölyaklı ailelerimize ulaştırdık. Hatta Türkiye’nin çoğu yerlerinden aradılar onlara da bir şekilde ulaştırmaya çalıştık. Hem bu projemiz hem de şefimizin tariflerini Türkiye’nin dört bir yanına Çölyaklı ailelerle buluşturmaya çalıştık. Yine 4 grup halinde Adıyaman’da ki aile hekimleri Doç. Dr. İbrahim Hakan Bucak hocamız tarafından onlara seminer verildi. Çölyak farkındalık ilk adımı olarak ilk tesisinin konulması ve hastalarımız diğer hastalıklarla değişik hastalık tanı almadan önce birebir hemen ilk basamakta aile hekimleri tarafından teşhisi konulması onların hayatlarınızda kolaylaştıracaktır bu nedenle aile hekimlerine öncelik verdik. İkinci projemiz ‘Glütensiz Mutfak’ projesidir. Bu proje kapmasında 3-4 ay önce 50 ailemizi Gaziantep’te ki başka bir kafeye glütensiz başka bir kafeye götürdük. Orada ilk defa çocuklarımız glütensiz hamburger yediler üstüne yaş pastalarını ikram ettik onlara hayatlarında unutamayacağı bir gün yaşattık. Yine bu projemiz kapsamında 30 ailemize son haftamıza girdik projemizin cumartesi Pazar yine şefimiz gelecek inşallah çok güzel bir katılım ile güzel bir etkinlik ile projemizi nihayetlendireceğiz bundan 20 gün önce bir piknik organizasyonumuz olmuştu yine Çölyaklı ailelerimiz ve çocuklarımız gönlünce eğlendiler onlara hayatlarının unutamayacağı bir gün yaşattık” dedi.

Adıyaman'da derneğe kayıtlı olarak 500 kişinin üyeliği olduğunu fakat Adıyaman genelinde bin civarında hasta olduğuna dikkat çeken Gültoplayan, “Dernek kayıtlarına göre 550’nin üzerinde hastamız var şu ana kadar 450’si ile birebir irtibata geçtim ama eminim ki teşhis alan bizim haberimiz olmayan dernek kayıtlarına girmeyen ve ya hiç teşhis almamış bir o kadar daha hastamız var maalesef 1000 civarında hasta bekliyoruz Adıyaman genelinde" diye konuştu.

Dernek faaliyetler ve projeleri hakkında açıklama yapan Gültoplayan, konuşmasının devamında ise, “Dediğimiz gibi bu Cumartesi ve Pazar projemizin son basamağı olan eğitimlerimizin nihayet vereceğiz. Tabi ki sadece proje kapsamında değil bu dernek bu mutfak bütün Çölyak hastalarına her türlü imkanı vermeye hazır ailelerimiz arada gelecekler bilmediklerini bilen arkadaşlarından öğrenmeye devam edecekler. Yeni teşhis alan arkadaşlarımızla birebir psikolojik olarak ve eğitim amacı ile yine bu derneğimiz faaliyetlerine devam edecek" ifadelerine yer verdi.

Adıyaman'da hastaların yüzde 80'i evlerine sıcak emek götüremediklerini öne süren Gültoplayan, konuşmasının sonunda; “Belediyemizden ve valiliğimizden iş birliği halinde bu insanların biliyorsunuz Adıyaman’ın sıcak ekmeği meşhurdur maalesef bu hastalarımızın yüzde 80’i evlerine sıcak ekmek girmiyor çocukların canı çekmesin diye. Bu hastalarımızın sıcak ekmeğe, sıcak simide, yaş pastaya, tatlıya kavuşabilmesi için belediyemizden söz verdikleri üzere en kısa sürede fırın talebimiz vardı bununla ilgili çalışmaların olduğunu biliyorum ama bunu biraz daha hızlandırıp bu inanların bir nebzede olsa hayatlarının huzura kavuşmasını en büyük temenni ve arzu olarak bekliyoruz ve belediyemizin başlatmış olduğu glütensiz gıda kolisi yardımlarının en az 2 ayda bir tekrar etmesi ve bu hastaların yüklerinin biraz hafiflemesini arzu ediyoruz. Belediyemiz bu konuda duyarlı ama işleyişini biraz daha hızlandırıp 2 ayda bir bu koli yardımlarının devam ettirilmesini talep ediyoruz belediye başkanımıza ve sayın valimize teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha