Adıyaman'da 22 yıldır fidan yetiştiriiliğiyle uğraşan Bilgiç, fidandaki hastalıklar konusunda çifçtileri bilgilendirdi. 

Fidan ekiminde tanıdık ve bilinen yerlerden alınması konusunda çiftçilere dikkat edilmesi konusunda bilgiler veren Bilgiç, "Bölgemiz Temmuz, Ağustos ayalarında çok sıcak, topraklarımızda organik madde olduğu için çatlamalar oluyor. Bu çatlamalar toprak nemini karşılıyor. Çünkü bitki köklerini koparıyor. Adıyaman’da sulanabilir bahçelerde daha fazla ürün alınabiliyor. En verimsiz dediğimiz arazilerde bile Antep fıstığı, zeytin, badem bunlar susuz bitkiler olduğu için buralarda yetiştirilebiliyor. Atıl olan arazilerde bile zeytin, fıstık ve badem rahatlıkla ekebiliyoruz"dedi.

- FİDAN ÇOK ÖNEMLİ

Fidanın çok önemli olduğuna dikkkat çeken Bilgiç, şöyle devam etti:

"Meyveciliğin birinci ayağı fidandır. Mesela bir yerde a çeşit istiyorsunuz ama aldığınız yerde b çeşit çıktığı zaman sizin için ekonomik olmaz. Buğday tohumu alırsınız sizin için uygun değildir. Bir daha ekmezsiniz. Ama meyvecilikte öyle değil. Meyvecilikte ismine uygun olmayan sizin istediğiniz çeşit olmaz ise ancak bunun 5-6 sene sonra farkına varabiliyorsunuz. O zaman’a kadar çiftçi o arazi veriminden mahrum kalıyor. Hem de ondan sonraki yıllarda onu söküp atması gerekiyor. Diyelim ismine uygun fidan buldunuz. Bazı hastalıklar var ki onlarca yıl o arazide o hastalığı atamazsınız. Hastalıklara ismine uygunlukta çok dikkat edilmesi gerekir"

- TELEVİZYON REKLAMLARINA ALDANMASINLAR

Bazı televizyonlardan satılan fidanlar konusunda da ciddi uyarılarda bulunan Bilgiç, "Biz televizyonda görüyoruz. Şu kadar fidan şu fiyata diye, arkadaşlar çiftçilerden ricam; böyle işlere itibar etmesinler, kendi çevresinde tarım veya il ilçe müdürlüklerinde fidan üretimi yapan yerlerde çiftçi eğitim şubelerine gitsinler, sorsunlar. Biz nerden fidan alalım veya kendi komşusu nerden fidan aldıysa, iyiyse o fidanlar komşusu tavsiyesi üzerine ve kendisi gözlemleri ile baksın. Fidanın iyi veya kötü olduğu belli oluyor"ifadelerini kullandı.

- HASTA FİDAN UYARISI

Fidanların bazılarında hastalık olduğunun altını çizen Bilgiç, şunları kaydetti:

"Bazı hastalıklar var, kök bölgesinde topraklandığı için fidan sökümünde görebiliyorsunuz. Önce hasalıklara dikkat edilmesi gerekir. Sonra fidan ismine uygunlukta dikkat edilmesi gerekir. Fidan sağlıklı olması lazım. Fidanda şok dediğimiz olaylar oluyor. Daha çok kendi yöresinde, Güneydoğu'da üretim yapabiliyorsak. Güneydoğudaki fidancılardan fidan almamız gerekiyor. Dışarıdan fidan geldiğinde yollarda fidan hava alıyor. Bir çiftçi kendi yakınından fidan aldığında hesapta sorabiliyor. Onun için çiftçilerden ricam fidan aldıkları zaman muhakkak fidana dikkat etsinler. Onun geri dönüşü 6-7 sene sonra olur, çiftçi çok zarar görür. İl müdürlüğü ve ilçe müdürlüklerine danışsınlar." 

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha