PHA muhabirine açıklamalarda bulunan Tutdere, tütün sorunuyla yakından ilgilendiklerini ve her fırsatta tütün üreticilerinin haklarını gözettiğini belirtti.

Tutdere, şu ifadelere yer verdi:
"Tütünle ilgili konuyu yakinen takip ediyoruz. Biz tütün ile ilgili mücadeleyi, vekil seçilmeden önce de burada sürekli o kitlenin içerisindeydik ve biz aslında 2009’dan bu yana Adıyaman tütününün başına gelecekleri görüyorduk, anlatıyorduk. Defalarca anlattık, çeşitli çalışmalara imza attık. Halkımız ve yöneticilerim ile beraber çalışmalarımızı sürdürdük. Meclise gittikten sonrada aynı kararlılıkla ve duyarlılıkla yine tütün meselesini sürekli gündemde tuttuk. TBMM tutanaklarına bakıldığı zaman belki de son süreçte Adıyaman tütününün en çok konuşulduğu, en çok kayıtlara geçtiği, en çok gündeme geldiği bir dönemi yaşadık. Bundan 2 hafta önceydi herhâlde yanlış hatırlamıyorsam, temmuz ayından önce bir gece özellikle genel başkanımızın grup toplanmasında Adıyaman tütününün yine dile getirilmesi burada yaşanabilecek mağduriyetleri ifade etmesinden sonra özellikle Adıyaman milletvekillerimizin vermiş olduğu cevaba istinaden TBMM de bende kalktım tekrar söz aldım ve biz 1 saat TBMM de tütünü konuştuk. Tütünün gündemleşmesi ve bu sorunun farkın dalaşmasının ortaya çıkması anlamında ciddi bir mücadele ortaya koyduk."

İktidar temsilcileri tarafından dile getirilen Tutdere, "Tütün serbesttir, tütün üretiminde bir engel yoktur" açıklamaların gerçeği yansıtmadığını savunan Tutdere,"Şu anki mevzuata göre ticari amaçla 1 gram tütün de satamazsınız, 1 kg’da, 10kg’da satmak yasak şuanda ve karşılığı para cezası şuanda ancak bunun yanında tütün sorunu ile ilgili çeşitli çalışmalarda devam ediyor." dedi.

2017 yılında çıkarılan bir kanun var kooperatifleşme süreci ile ilgili bir çalışma yapıldığını ancak kooperatifleştirme, pazarlama, ve tesisleşmenin nasıl olacağının belirsizlik içerisinde olduğunu aktaran Tutdere şöyle devam etti:

"Buna ilişkin henüz bir yönetmelik daha çıkarılmadı. İşte bu Mecliste son dile getirmemizde, meclise taşımamızla beraber, iktidarında gündemine girdi ve şu anda Tütün dairesinde, Tarım Bakanlığında bir yönetmelik çalışması yapılıyor. Bu yönetmeliğin taslağında kamuoyuyla paylaşıldı hatta Ziraat odalarına falan da gönderildi. Bizlerde bu yönetmeliği aldık inceledik ancak yönetmelik sorunu çözmekten kesinlikle uzak. Yönetmelikte çok ciddi sıkıntılar var ve bu görüşlerimizi buradaki hem muhtarlarımıza, ziraat odalarımıza, hem de tütün dairesiyle paylaştık ve buna ilişkin bu yönetmeliğin sorunları çözemeyeceği, bu yönetmeliğin sorunları devleştireceğini anlattık. Mesela bunlardan en basiti, Adıyaman Tütününün tek başına içim özelliğine sahip bu tütünlerin, gerçekten önümüzdeki süreçte yasal bir çerçevede, yasal bir zeminde piyasaya arz edilmesi ve satılması için Talebimiz şu oldu, tek başına içim özelliğine ilişkin tütünler özgür ayrı bir yönetmeliğin hazırlanması. Ancak şuan ki taslağa baktığımızda bunu diğer mesela gerçek kişilerin veya tüzel kişilerin yada şirketlerinde, firmaların da üretim yapabileceği şekilde tek başına içim özelliğine sahip, kooperatiflerin yapacağı işler hem de bu gerçek ve tüzel kişilerin yapacağı işleri bir bütün olarak yapmışlar. Dolayısıyla ortam bu nedenle birazcık karışık görünüyor ve Bu üreticilerin kuracağı kooperatiflere sorun yaratıyor. Asıl bu yönetmelikteki en büyük sıkıntılardan bir tanesi bu işin sarmalık tütün işinin gerçek ve tüzel kişiler tarafından da yapılmasının yolları açılması büyük bir sıkıntı siz eğer burada tütün üreticilerinin kuracağı kooperatifleri avantajlı hale getirmezseniz, zengin bir firmada gelip Adıyaman’da da bu işin yapmanın yolunu açarsanız zaten üretici kooperatifler doğmadan ölecekti yada ölü doğacaktı çünkü doğal olarak rekabet etme şansı olmayacaktı dolayısıyla biz, tekrar sizlerin aracılığıyla’da çağrıda bulunuyoruz.  Sarmalık tütün üreticilerini gerçekten korumak istiyorsanız. Adıyaman’ın marka değeri olan bir ürününü hem Türkiye piyasasında hem de Dünya piyasasında hak ettiği yere gelmesini istiyorsanız, ayrı bir başlık altında tek başına içilme özelliğine sahip Tütünlerin üretileceği alanları önce bir tespit edip, alan tespiti ile burada ki üreticilerin kuracağı kooperatifler ile de bunlara pazarlanması."

"Neden Kahta spor 1’ci ilan edildi diye bir iddiamız yok"

Adıyamanspor'un bu dönemde şanslı olduğunu aktaran Tutdere, bal liginde olan her iki takımın güzel bir sezon geçirdiğini söyledi.

Tutdere, Adıyaman 1954 spor ile Kahta sporun centilmence, güzel maçlar ortaya koyduklarını dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

"Tabi pandemi süreci ile birlikte Türkiye Futbol Federasyonu, gerçekten çok anti demokratik, adil olmayan bir karar verdi. Bunun adil olmamasını şu şekilde açıklayabiliriz, şimdi sizler süper ligin maçlarını oynatıyorsunuz, 1’ci ve 2’ci ligde maçların bir kısmını oynatıyorsunuz, diğerlerinde mesela 2’ci ligde ki bazı takımlara şampiyon olma şansı veya play of oynama şansı tanıyıp yeni maçlar oynatıyorsunuz ve bunlara virüs etkilemiyor ama geliyorsunuz sadece bal ligindeki takımlarda bu şansı tanıtmadan mesela, matematiksel olarak 1’ci olma şansı olan takımların durumunu gözetmeden veya onların teknik kadrolarının görüşünü almadan, hiç sormadan bir tane takımı alıyorsunuz biz bunu 1’ci şampiyon ilan ettik, diğerleri de kendi başının çaresine baksınlar gibi bir anlayış gerçekten adil olmamıştır. Bu konuda Türkiye Futbol Federasyonuna bir çağrıda bulunuyorum, biz tabi sakın Adıyaman spor taraftarlarımız ya da Kahta spor taraftarlarımız yanlış anlamasınlar, burada bir haksızlık var bu haksızlığı söylerken efendim neden Kahta spor 1’ci ilan edildi diye bir iddiamız yok. Kahta spor burada lig devam etse de en avantajlı takımımız ve gerçeğin hakkını teslim etmemiz lazım şuanda şampiyonluğa en yakın takımdı zaten. Burada bizim, benim şahsen üzerinde durduğum şey, madem 1’cileri şampiyon ilan ettiniz, matematiksel olarak’ta 2’ci pozisyonda olup da şampiyon olma şansı olanlara da hiç olmaz ise 3’cü Lig’de yeni bir grup açıp oraya taşıyın. Yani, 3’cü Lig’de, 2’ciler de alınmış olsun ve bu şekilde adaletsizlikte önlenmiş olur. Tekrar altını çiziyoruz, bu itirazımız Kahta Spordan Şampiyonluğu alıp tekrar Adıyaman Spora verin gibi bir şey kesinlikle yok. Zaten siz böyle bir karar aldınız, olağan üstü bir dönem, pandemi süreci ile 1’ci, şampiyon ettiniz, matematiksel olarak maçlar devam etseydi şampiyon olma şansı olan Türkiye’de 3, 4 tane takım var sanırsam, bunlarında haksızlığını önlemek adına 3. Ligde yeni bir grup açıp bu takımları da 3. Lig’e alınmasıdır. Biz bu konuda Türkiye Futbol Federasyonu nezdinde ve diğer alanlarda da bu haksızlığı ifade ettik ve inşallah bu haksızlık giderilir. Adıyaman’ımızın her 2 takımına da bu şans verilir, yol açılır ve daha keyifli maçları inşallah hep beraber izleriz."

"Bu başarı Adıyaman’ı gururlandırmıştır"

Türkiye’de ki illerle kıyasladığımızda çok gerilerde olmamıza rağmen güzel bir başarıya imza atmış olan Kerem Uçanel ve Kerem Karataşın, Adıyamanlı ve Adıyaman Milletvekili olarak kendisini gururlandırdığını aktaran Tutdere, "Bende bu kardeşlerimizi yürekten onları kutluyorum, onları inşallah en kısa sürede kendilerini de gidip tekrar ziyaret edeceğiz. Bu başarı Adıyaman’ı gururlandırmıştır. Bütün gençlerimizin de performansını arttırmıştır, hem kendilerine, hem öğretmenlerine, hem de ailelerine sizlerin aracılığıyla gerçekten teşekkürlerimi sunuyorum, tebriklerimi iletiyorum. Kendileri Adıyaman’ımız için gurur kaynağı olmuşlardır, bundan sonraki eğitim hayatlarında da kendilerine başarılar diliyorum." diye konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha