Tütünün Adıyaman’ın can damarı ve önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirten Yıldırım, “Bundan yaklaşık 40 bin aile geçimini sağlıyor. Bu 300 bin rakama tekabül ediyor. Adıyaman’ı ırgatlıktan alıkoyan, kayısı toplamaya gitmeyen, Karadeniz fındığı toplamaya gitmeyen, Tokat, Çorum mercimeğini toplamaya gitmeyen insan, buradan kendi imkanları ile tarlasıyla tütün yaparak geçim sağlıyordu. Tütünle çok zengin olan yok” dedi.

“TÜTÜN KAÇAK DEĞİLDİR”

 Adıyaman’ın kuzeyinde en çok tütün yetiştirilen yerin Çelikhan olduğunu kaydeden Yıldırım, “Burada hiçbir ailenin beş dönüm tarlası yok. Bir dönüm tarla ile bir yıllık geçim sağlıyor. Ne mutlu bunlara ki devlete yük olmadan geleceğini bu şekilde idame ediyorlar. Tütün kaçak değildir aslında. Veli Ağbaba’nın dediği gibi tütün hem milli, hem yerlidir. Çünkü tütün tarlada ekiliyor, biçiliyor. Bu tütün niye kaçak? Mısır kaçak değilse, pamuk yasak değilse o da yasak olmamalıdır. Marul, domates yasak değilse o da olmamalıdır. Çünkü geçim bununla sağlanıyor” diye konuştu.

“TÜTÜN İŞSİZ İNSANLARA İŞ SAĞLIYOR”

Tütünün PKK’ya kaynak sağladığı iddiasının doğru olmadığını savunan Yıldırım, “Aslında böyle bir durum söz konusu değil. Çünkü tütün işsiz insanlara iş sağlıyor.  Adam onunla geçimini sağlıyor. İşsizlik olduğu zaman insanlar çare arayacak. Tütünü o kategoriye koymak, uyuşturucu madde gibi değerlendirmek büyük bir yanlışlıktır. 26 ilde tütün ekilip biçiliyor. Bunların içinde en iyi tütün Adıyaman’da yetişiyor. Tütünü bu kategoriden çıkartmak gerekiyor. Yeni çıkan torba yasada çok ağır cezalar getirildi. Sarmalık kıyılmış tütünü satan, eken yakalandığı zaman 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Neden vatandaşın üstüne bu kadar ağır cezalar ile gidiliyor. Bunu üreten adam bu kadar ceza alıyorsa sigara içenlere de verin. Sonuçta o da içiyor. Tütün ekip biçiyorsa bunla geçim sağlamak için yapıyorsa bunu da bu kadar ağır ceza ile insanları mağdur etmek haksızlıktır” ifadelerini kullandı.

“BU YASA BÖYLE ÇIKMAYACAK”

CHP’nin tütünle ilgili her zaman Adıyaman üreticisinin yanında yer alacağını ve bunun üstüne gideceğini kaydeden Yıldırım, “Ama bilindiği gibi bu iş AK Parti’nin elindedir. Meclis’te biz düzelteceğiz. Bu yasa böyle çıkmayacak. Daha güzel işler olacak. Üreticiyi kurtaracağız. Şimdi burada bir kooperatif ayağı çıkardılar. Kooperatifleşeceksiniz. Satarsanız cezalardan kurtulacaksınız. Adamın zaten tütünü ya 1 ton ya da 300 kilodur. Bunu hangi kooperatif alır ve alsa da hangi şartta o kooperatif alacak. Vatandaş ‘Vergimizi verelim’ diyor. ‘Vergi kaçakçılığı yapamayalım’ diyor. İşte Başbakan ve Cumhurbaşkanı ‘Beni FETÖ kandırdı, beni IŞİD kandırdı’ diyor. Bunlar da vatandaşı kandırdı. Bunlar da üreticiyi kandırıyor. AK Partili milletvekili geldi üreticiye ‘Biz sizi bu işten kurtaracağız’ dediler. Hatta Çelikhan’da vatandaş bunları protesto etmiş milletvekillerini koymamışlar Çelikhan’da haklı olarak. CHP’yi iktidara getirin sorunları çözsün. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu da diyor. Ben mağdurların yanında yer alırım. Burada bir mağduriyet yaşanıyor. Tütün üreticisi mağdur durumda biz de genel başkanımızın dediği gibi hep mağdurların yanındayız. Bu konuyu da inşallah biz iktidara gelince çözeceğiz” şeklinde konuştu.

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha