Besni’de saf deriden üretilen giyildiğinde sıcak havalarda ayağı terletmeyen koku yapmadığı için sağlıklı ve özel olan bir ayakkabı çeşiti olan ‘’yemeni’’nin son ustası, mesleği yaşatmaya çalışıyor.

Geçmişi uzun yıllara dayanan yaklaşık 100 yemeni ustasının bulunduğu ilçede şimdilerde tek usta olarak çalışmayı sürdüren 49 yaşında ki Hasan Özkaya, mesleği ayakta tutmak için direniyor.

Elemen olmadığı için ancak iç pazara günlük 2-3 tane yemeni üreten Özkaya, yaz mevsiminde yurtdışından gelen gurbetçilerin yoğun taleplerini yetiştiremiyor.

Küçük yaşlarda dedesinden öğrendiği mesleği 35 yıldır devam ettiren Özkaya, yaptığı açıklamada, yemeninin doğal ve sağlıklı olması nedeniyle yeniden tercih edilmeye başlandığını söyledi.

 Yemeni ustası Özkaya, eleman olmadığı için günlük az sayıda yemeni üretebildiğini, ve bu sıkıntıyı sürekli olarak yaşadığını belirterek,"Dışarıdan gelen siparişlere ancak gün atarak yetişebiliyorum. Eleman yetişmiyor artık" dedi.

-"YEMENİ ARTIK DÜNYA’DA MODA OLMAYA BAŞLADI"

Yemeni dikmeyi tekrar gündeme getirmeye çalıştığını aktaran Özkan, şöyle devam etti:

"Yemeni artık dünyada moda olmaya başladı. Herkes tarafından talep ediliyor. Yemeni, sağlık açısından ayakta koku, kaşıntı ve mantar yapmıyor. Vücutta ki elektriklenmeyi engelliyor. Yüzde yüz doğal olduğundan insanlar artık yemeni giymeye başladı. Artık bizde yıllar sonra dedemizden öğrendiğimiz yemeni dikmeyi tekrardan gündeme getirmeye çalışıyoruz.
Tabi buradan ilgi o kadar fazla değil. Neden fazla değil ? çünkü buranın nüfusu çok az. Turist ve yabancı giriş ve çıkışları az olduğu için ancak kendi iç pazarımıza yemeni verebiliyoruz. Bazen gurbetten gelenler var. Onlar üçer beşer tane alıp götürüyor. Dışarıdan gelen gurbetçilerin yemeniye talepleri baya yoğun. Yaz mevsiminde bu işte sürekli çalışmak zorunda kalıyoruz ama tek başımıza çalıştığımız için gelen talepleri yetiştiremiyorum. Bazen malzeme sıkıntısı oluyor. Eleman sıkıntısı başlı başına bir sorun. Bu sorunları ne derecede aşacağız bir arayış içerisindeyiz."

-"NE KADAR ZORLUK ÇEKSEM DE AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYORUM"

 Besni’de yemeni ustası olarak tek kaldığını ve mesleğin gelişmesi için bazı kurumlardan destek beklediğini vurgulayan Özkan, ‘’Yaşım 49 ve 13 yaşımdan beri yani 35 yıldır bu işi yapıyorum. Yemeni işi dedemden kalan bir meslek. Bizde bu işi öğrendik ve devam ettirmeye, yaşatmaya çalışıyoruz. Ne kadar zorluklar çeksek de yine de her şeye rağmen ayakta durmaya çalışıyoruz. Tabi bu işin gelişmesi için bazen kuruluşların bu işe destek vermeleri gerekiyor. Tanıtım ve ilgiye muhtaçız, desteksiz bu işler olmuyor.'' dedi. 

-"ELEMAN YETİŞMEZSE BESNİ’DE BU MESLEK BİTECEK"

Özkan, yemeniciliğin eski el sanatları olduğu için artık tükenmeye yüz tuttuğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

‘’Eleman yetiştiremediğim için benden sonra Besni’de bu işler bitecek. Eski Besni’de 100’e yakın yemenici ve 6 tane Tabakhane varken şu anda sadece ben yapmaya çalıyorum. O da artık işte eleman yetiştiremediğimiz için bu sıkıntıyı çekiyoruz. Yoksa bende isterim günde 10 veya 15 tane yemeni yapıp dışarıdan gelen talepleri karşılamayı. Bende insanlara Besni yemenisinin de yaşadığını hissettirmeyi çok isterim.’’

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha