Yeni Adıyaman Esnaf Ve Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Mustafa Salman PHA muhabirine yaptığı açıklamada, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin ardından esnafın kredi talebinde yoğunluk yaşadıklarını kaydetti.

“Günde yaklaşık 15 kişiye yakın esnaf kardeşimize destek olmayı hizmet görüyoruz”

Adıyaman’da 2 bin 700’e yakın esnaf üyelerinin olduğunu belirten Salman şu bilgileri verdi:

“Şu anda  geçmiş dönemde biz esnaf kefalet kooperatifleri olarak 200 bin liraya yakın bir kredi limitimiz vardı. Bu pandemi süreci içerisinde 25 bin lira bir artış oldu. Önümüzdeki süreçte yani esnafa o konuda katkı sağlamak amacıyla belki limitler yükselebilir. Dolayısıyla şu anda Adıyaman esnafına biz yani  2 bin 700’e yakın bir esnaf kitlemize üye ortaklığımız var. Bu süre içerisinde tabi ki günde yaklaşık 15 kişiye yakın esnaf kardeşlerimizin bizlere gelip de dosya müracaat ettiklerinde biz kendilerine bu konuda destek olmayı bir hizmet olarak görüyoruz. Çünkü Adıyaman’daki esnaf kardeşlerimizin bu son dönemde, pandemi de yaşadığı süreç içerisinde bazı sıkıntılar oldu. Ama önümüzdeki süreçte bir beklenti içindeyiz. İnşallah hepimiz bu Kovid-19’u pandemi sürecini geride bıraktığımızı yani iyi gelişmeler olacağını tahmin ediyorum.”

“Tatilin ardından kredi talebinde yoğunluk yaşıyoruz”

“Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması, memur kesiminin şehir dışına çıkması Adıyaman esnafına herhangi bir katkı sağladığı inancını taşımıyorum” diyen Salman, “Tatilin ardından kredi talebinde yoğunluk yaşıyoruz. Neden oluyor? Bayramda iş yapamadıklarından dolayı 9 gün tatil olması, vatandaşın pandemi nedeniyle çarşıya çıkmaması, havaların sıcak olması esnaf kardeşlerimiz bu konuda bir mağduriyet yaşadı. Bu süreci nasıl değiştirebiliriz? Ancak bu kovidin yani bu pandemi sürecinin tamamen ortadan kalkmasından dolayı, bir de yazın genellikle Adıyaman’daki memur kesim ve yahut da kendini biraz bu havanın biraz sıcak gitmesinden dolayı yani değişik yerlere gitmesinden dolayı esnaf pek bir verim alamadı.

Bir de geçmiş dönemlerde biliyorsunuz bir ay öncesinden 1 Haziran sonra gece serbest oldu. Daha önce 9’a kadar 8’e kadar dolayısıyla esnafın bir mağduriyeti vardı. Ama bundan sonra da inşallah yani havaların bundan sonra yavaş yavaş ısınmasından dolayı çarşıya çıkılmaması ve yahut da tatile gidilmesi ve yahut da yani değişik yerlere gitmesi esnafta bu konuda bir sıkıntı yaşadı. Ama güzün yani sonbaharda okulların açılmasından dolayı eminim ki esnaf bu konuda esnaf kardeşlerimize bir katkı sağlayacağı inancını taşıyoruz.”

“7 ay içerisinde esnafa 43 milyona yakın para vermişiz”

Pandemi sürecinde Türkiye’de en çok esnaf kitlesinin etkilendiğine işaret eden Salman, şöyle devam etti:

“Geçmiş günlerde de belediyeden de esnaf kitlesine bir katkı sağlanacaktı. Pandemi sürecinde bazı esnaf kardeşlerimize 3 bin lira bazılarına 5 bin lira verilmesi. Burada da bir adaletsizlik oldu. Bir kısım aldı, bir kısım almadı. Yani mağazası ve yahut diyelim tuhafiyeci ve yahut da değişik bir yerde bir meslek örgütüne para verilmesi. Ama şu an 17-18 gün kapandı. Dolayısıyla bir günde bu önümüzdeki süreçte sayın belediye başkanımızın yani söylediğine göre esnaf kardeşlerimize bir amaç destek amacıyla 1000- 1500 civarında bir para limiti verilecek ancak bir gelişme olmadı. Bir destek olması lazım. Çünkü biz esnaf kefalet kooperatifleri olarak bir destek amacıyla esnaf kardeşlerimize ne yapılması gerekiyorsa yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ama bu topyekün bir yere yığıldığı zaman sıkıntı oluyor.

Dolayısıyla önümüzdeki sürecin içerisinde gerek hükümetin attığı adımlar olsun,  gerekse belediyelerin, sivil toplum örgütleri ile biz bu süreci yeneceğimize eminim. Pandemi süreci içinde esnaf beklenti içerisinde olduğu müddetçe de bu sıkıntılar yaşanacak. Yani biz düşünün yani 7 ay içerisinde esnafa 43 milyona yakın para vermişiz. Bugünkü beklediğimiz dosyalara baktığımız zaman yani şu anda belki yılsonuna kadar 100 milyona yakın bir parayı bulur.”

“Esnaf kefalet kooperatifleri olmazsa esnaf zaten ayakta kalmaz”

Başkan Mustafa Salman sözlerini şöyle tamamladı:

“Esnafın işi iyi olursa gelip de krediye müracaat eder mi? Yok. Ama yeniden piyasaya baktığımız zaman, bankalara baktığımız zaman Allah eksikliğini vermesin şu an kredi verdiğimiz Esnaf Kefalet Kooperatifleri olmazsa esnaf zaten ayakta kalmaz. Dikkat ederseniz faiz oranları piyasaya göre, bankalara göre bizimki düşük. Bugün yani istediğimiz rakam hangi esnaf gelirse gelsin biz burada katkı sağlamaya çalışıyoruz. Önemli olan diyoruz ki bankalara muhtaç olmasın. Faiz oranları yüksek olduğu müddetçe sayın cumhurbaşkanımızın değimiyle bizde tabi ki faize karşıyız. Sayın cumhurbaşkanımız önümüzdeki süreçte faiz oranlarını düşüreceğine de inanıyorum. Yani indiği zaman buradaki esnaf kefalet kooperatiflerindeki kredi faizlerinin aşağıya ineceği inancını taşıyoruz.

Şu an Adıyaman’da belki 3 tane esnaf kefalet kooperatiflerinin olması piyasada belki 1 katrilyona kadar bir paranın üzerinde olması yani biz şu an toplamda 2011 yılında verdiğimiz kredi 175 milyon. Yani on sene içerisinde. Tabi bu geri dönüşümlerle tabi bugün yine bakıyoruz 7 ay zarfında 43 milyona yakın bir para vermişiz. Yani geriye baktığın zaman neredeyse 450 milyona yakın bir para vermişiz. Adıyaman üzerinde 3 tane kooperatifi verdiğin zaman 80 milyon, 115 milyon, 600 -700 milyona yakın bir para piyasaya sürmüşüz.

Dolayısıyla önümüzdeki süreçte esnaf kardeşlerimizin yani bu havaların ısınması, pandemi sürecinde vatandaşın dışarıya çıkmaması bir de burada memur kesimin memlekete veya tatile gitmesi şu anda bir sıkıntı yaşıyoruz. Ama hep birlikte bunun üstesinden geleceğimizi biliyoruz. Belki esnaf şu an biraz can çekişiyor ama önümüzdeki süreçlere umutla bakmamız lazım. İnşallah da Allah eksikliğini vermesin. Bizim esnaf kardeşlerle birlik beraberlik içinde hareket etmemizin sebebiyeti bize fazla talep olmalarının, buralarının kendilerinin evlerinin olduğunu yani buraya hangi esnaf kardeşimiz gelirse gelsin biz burada gerek ekibim olarak, gerek yönetim olarak, gerek personeller yardımcı olmaya çalışıyoruz. Beklentimiz var. İnşallah umutla bakıyoruz. Bu süreci yeneceğiz inancını taşıyoruz. Hep birlikte beraberlik içinde sağ duyulu olmak gerekir.”

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :

Kaynak: pha