Adıyaman'ın tarım kenti olduğunu ve bunu yıllardır dile getirdiği aktaran Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Ziya Duranay,"Adıyaman bir tarım kenti. Bunu yıllardır dile getiriyoruz. Tütünümüz elimizden gitti. Buna alternatif olarak bazı illerimizde kenevire izin verildi. Ama neden Adıyaman bu işin içine girmedi şaşkınlıkla izliyoruz. Hani biz gündeme getirdik tütünü yasaklamayın platform oluşturduk Ankara'ya gittik gereken bakanlarla görüştük fakat bu kenevire yanı başımızdaki ellere ve bazı illere izin verilmişse neden bize verilmedi? Biz bunu üzüntüyle karşılıyoruz. Buradan bizim vekillerimize de sesleniyoruz. Ben biliyorum onlarda uğraşıyor bu konuda Adıyaman'a kenevir izni çıkması için hep birlikte bunu gündeme getirip bu işin peşini bırakmamak şartıyla ilgili bakanlıklara gidip görüşmemiz gerekiyor. Adıyaman'ımıza bu kenevir izni çıkması gerekiyor."dedi.
 -"URFA TARAFINA SU GİTTİ FARK BİZİM ARAZİLERİMİZ BİR TÜRLÜ GELİŞME OLMADI"
1986'da Atatürk Barajı nedeniyle Adıyaman'da bir çok ilçe su altında kaldığını ve hala Adıyaman toprakları susuz olduğunun altını çizen  Duranay,"Biz mağdur olduk Atatürk Barajı 1986'dan beri havzası oluştu ne oldu? Biz 100 küsür ilçemizi suyun altında kaldı fakat cazibeyle Urfa tarafına su gitti fark bizim arazilerimiz kaç yıldır sürekli araziyle suyu buluşturma anlamında bir türlü gelişme olmadı. Bizim 3 tane devam eden sulama barajlarımız var. Onlarda aksadı. Ne oldu? Adıyaman'a göç oldu."şeklinde konuştu.
-"ESNAF SAYISININ FAZLA OLMASI KÖYLER BOŞALDI"
Köylerden göç olması nedeniyle kentte esnaf sayısının arttığını ve bu nedenle esnaf sanatkarlar sıkıntı çektiğini belirten Duranay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Esnaf sanatkarların çektiği sıkıntılardan bir tanesi de bu. Esnaf sayısının fazla olması Köyler boşaldı herkes şehre göç etti herkes tabi evinin adlında esnaflık yaparak bir birimize zarar verdik. Bununla kalmadı biliyorsunuz zincir marketlerde geldi her tarafta mantar gibi girdi. Girince ne oldu? Denge bozuldu. Köyleri tekrar verimli hale getirebilmemiz için kenevirin Adıyaman'a verilmesi gerekiyor. Bazı illere verilmişse bunu da biz istiyoruz. Burada yetkililer ile görüşüp el birliğiyle iş birliğiyle akıl birliğiyle bunu gidip bakanlıklarla görüşüp bunu zorlamamız gerekiyor. Ben eminim bizim siyasilerde bu konuda çalışmalar yapıyor. Onlara destek vererek bunun bir an önce Adıyaman'a kenevir izninin çıkmasını istiyoruz."

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha