Bilgiç açıklamasında, Türkiye’nin gündeminde açlık, yoksulluk, işsizlik ekonomik anlamda insanların sıkıntı yaşaması enflasyon kurdaki artış gibi bir çok nedenin var olmasına karşın yeni anayasa konuşulmaya başlamasının  gerçek gündemi değiştirmeye yönelik bir çaba olduğunu ileri sürdü.

"Yapacağı tek bir şey var muhalefeti ve iktidarın diğer bileşenlerini bir araya getirerek bir anayasa yapmak"

"Türkiye’de her üç gençten biri işsiz" diyen Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama biz bu ortamda nedense yeni bir anayasayı konuşmaya başladık. Hatırlarsanız mevcut anayasa değişikliği yapılırken başkanlık sistemine geçilirken Cumhurbaşkanımız meydanlarda bu anayasa değişikliğini yaparsanız başkanlık sistemine geçersek ekonomide uçuşa geçeceğiz, terörü ve işsizliği, bitireceğiz hiçbir sorun kalmayacak diyerek vatandaşlarımızdan oy istedi. Daha üstünde 2 veya 3 yıl geçmeden bugün yeniden anayasa tartışması açıyor. Bu samimi bir tartışma değil.

Dinlenebilmesi ciddiye alınabilmesi için cumhurbaşkanının önce mevcut anayasa ile ilgili uygulamada aksayan kendisinden kaynaklanan aksaklıkları gidermesi gerekir. Bir iki adım atması gerekir. Tarafsızlığın ilk adımı olarak kendisi AK Parti Genel başkanlığından istifa edebilir. Yani bir insan hem AK Parti Genel Başkanı hem cumhurbaşkanı olarak yola devam ettiği zaman buradan sağlıklı sonuç ortaya çıkmaz. Bu benim hükümetine, benim devletime, benim iktidarıma götürür insanı.Zaten Sayın Cumhurbaşkanı da her cümlesinde benim diye başlıyor. Sadece devlet onunmuş gibi sadece ülke onunmuş gibi yaklaşıyor sorunlara. O yüzden Sayın Cumhurbaşkanı eğer yemin ettiyse eğer Türkiye'de güçler ayrılığının önemine denge sisteminin önemine değer veriyorsa, yapacağı tek bir şey var muhalefeti ve iktidarın diğer bileşenlerini bir araya getirerek bir anayasa yapmak."

"Gerçek sorunları örtmeye dönük bir çabadan başka bir şey değil"

Bilgiç sözlerini şöyle tamamladı:

"İstiyorsa yapacak ilk şey AK Parti Genel başkanlığından istifa etmek. En azından tarafsız konumunun ilk adımını atmak buraya. Yaparsa insanlar onu ciddiye alır ve yeni anayasa tartışmasına bir şekilde dahil olabilirler ama bunu yapmadan ya da benzer bir adım atmadan yeni anayasa tartışması sadece gündemi değiştirmeye yönelik Türkiye'nin içinde bulunduğu gerçek sorunları örtmeye dönük bir çabadan başka bir şey değil. Ben ciddiye almıyorum."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha