3 yıldır Dı Carnes işletmecisi olan kadın girişimci Şirvan Adak, günümüzün hastalıklarından olan çölyak hastalarını unutmayarak kendi imkanları ile hazırladığı yöresel özel menüsüyle hastaların hem gözüne hem de damak tadına hitap ediyor.

Kentin ilk ve tek glutensiz menü hazırlayan Adak, Dı Carnes'te müşterilerine yörenin farklı damak tatlarını da ekleyerek bulunmaz fırsatlar sunuyor.

Adak, PHA muhabirine yaptığı açıklamada, kızının çölyak hastası olmasının kendisini bu işe yönelttiğini kaydetti.

Kızının hastalığının teşhisi konuluncaya kadar çölyak hastalığını bilmediğini anlatan Adak, hastalığı öğrendiklerinde, diyetin çok zor olacağını fark ettiklerini söyledi.

Adak, çölyak hastalığı ile kızını glutensiz besleyebilmek için verdiği mücadelesini şöyle anlattı:

"Yiyeceklerin çok sıkıntılı olduğunu öğrenmemizle hastalığı öğrenmemiz bir oldu. Bu sebeple evde nasıl besleriz, dışarı çıkınca nasıl besleyeceğiz böyle günden güne o sıkıntıları da yaşayınca ne yapabilirim arayışına girdim. Sadece kızım ve kızım gibiler için bu büyük bir sıkıntı. Buda bir çeşit beslenme olduğu için insanlar her halükarda dışarı çıkıyor, evde belki bir şekilde bunu hayatında yer ediniyor ama dışarıda bunu yapmak mümkün değil.

Dışarıda hiçbir yerde glütensiz menünün olabileceği, çölyaklının bile ne olduğu bilinmiyor. Kafeteryayı açtığımda evet kızım çölyak hastasıydı, burayı açarken dünya mutfağı olarak başladık. Kahvaltısından tutun, akla gelebilecek birçok yemek çeşidini bulundurmaktı, ama benim aklım her zaman glütensiz menüdeydi, çünkü her yerde dünya mutfağı menüsü ve kahvaltı bulunabiliyor ancak çölyaklılar  için menü bulmak çok sıkıntıydı. Bende öncelikle ilk olarak bu menüyü bulundurmaya karar verdim."

"Adıyaman'da tek glutensiz menü bizde"

Glutensiz menü hazırlamanın hassasiyet ve çok dikkat gerektirdiğine Adak, zor da olsa yapabileceğine inandığını kızına hazırladığı menü çeşidini de diğer çölyak hastaları için de hazırlayabileceğini düşünerek işe başladığını ifade etti.

Adak, şöyle devam etti:

"Yapabilirim dedim çünkü neden, ben başında olursam bu menüyü çıkarabiliriz evde nasıl kızıma o yiyebileceği şeyleri hazırlıya biliyorsam, iş yerimde de sağlayabilirim mantığıyla başladım. Amacımda ticari boyutta değil, dışarıda yiyemedikleri, hamburger, lahmacun, börek, iç köfte, çiğ köfte tatlı, pastası gibi çeşitleri bulundurmak,gönül rahatlığı ile beslenmelerine yardımcı  olmaktı.

Adıyaman’da tek glütensiz menü veriyorum, başka hiçbir yerde yok ve bunu da benden sonrada inşallah bu menü yayılsın isterim. Olurken de illaki çölyaklının içerisinde olmak gerekiyor yani herkes bunu yapamaz çünkü işin ciddi boyutu var, sağlık boyutu var bu yüzden de bu menüler hazırlanırken bulaşmama riski olması gerekiyor. Malzemelerin, ürünlerin içeriği çok çok önemli bu yüzden bu menü ya tamamen glütensiz menü çıkacak iş yerinde yada hazırlayan kişinin ya evladı olur, ya kardeşi olur işin vicdani boyutu olur ki o menüyü verebilsinler."

Kadın işletmeci olmanın zorlukları olmasına rağmen, iş hayatında kadınların olmasını destekleyen Adak, "Zorluğunu işin içerisine girince anladım. Kadın zaten emektardır ama asıl iş hayatında kadınları görmek lazım. Kadınlar daha hijyenik, daha titiz, daha duyarlı, daha vicdanlı, olduğunu düşünüyorum ve bu annelik duygusuyla alakalı yani farklı bir duyguya bu, biz kadınlar daha duyarlı ve daha dikkatliyiz."dedi.

Adak, iş yerini 2018 yılında açtıklarını ve işe sıfırdan başladıkları ve hala devam ettiklerine değinerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şimdi çölyak hastaları il dışına gittiğinde yada  doktor kontrollerinde oluyor ve bir yere gittiğimiz zaman yiyecek sıkıntısı çekiliyor.Tatile gittiniz gittiği zaman yemek yiyecek bir yer olmuyor varsa da bilinmesi gerekiyor, duyurulması gerekiyor. Bende Adıyaman da bu menüyü tek verdiğim için Adıyaman da çölyaklılarımızın, Adıyaman’a gelen çölyaklılarımızın glütensiz menü bulundurduğumu ve o menüyü hazırlarken çok ciddi anlamda titiz davrandığımı, dikkatli davrandığımı söylemek istiyorum. Buda güzel bir şans."

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha