Adıyaman'da yaşanan olumsuz hava koşulları en çok pazarları etkiledi. Hava şartları ürünlerin zamanında toplanmasını ve tezgahlara ulaşmasını geciktirdi. Ülke genelinde yaşanan fiyat artışı Adıyaman'da tezgahlara yansıdı.

Pazarda biber 9-10, marul 5, soğan 10-15, patlıcan 12 liradan satılırken, sabahın erken saatlerinde tezgahlarını açan pazar esnafı öğle saatlerine kadar alıcı bulamıyor. Fiyatları gören vatandaşlar da ya yarım kilogram alıyor ya da sadece bakıp geçiyor.

Adıyaman’da Cuma Pazarı esnaflarından Yusuf Işık, pazardaki fiyat artışını hava koşullarından dolayı ürünlerin az olmasına bağladı.

Işık, "Bu sene gerçekten İnanılmaz derecede mal bulmakta zorlanıyoruz. Özellikle esnaf olarak bunun üstesinden gelmek, şu son zamanlarda çok zor. Özellikle son aylarda güneydoğu tarafına; Adana, Mersin, Hatay, Elazığ tarafını inanılmaz derecede sel vs. doğal afet vurduğu için mal oralardan temin etmekte zorlanıyoruz. Bu da ister istemez tüketiciye çok pahalı bir şekilde yansıyor. Bunun yanı sıra turfanda dediniz domates, biber zaten kışın çok zor bunlar özellikle sera mahsulü onların fiyatları ister istemez yüksek ama biz yeşillik ürünlerinde bu sene inanılmaz derecede mal sıkıntısı, mal temin etmekte zorlanıyoruz” şeklinde konuştu.

-"VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERİYOR"

Pazarlarda fiyatların yükselmesi nedeniyle alışverişin oldukça azaldığını belirten Yusuf Işık, “Ancak medyana gelen sorunu bizden kaynaklı değil. İster istemez tabi müşterilerden inanılmaz derecede tepki görüyoruz ama bu bizden kaynaklı bir durum değil. Bu tamamen başta da söylediğim gibi Havanın Soğukluğundan oluşan bir durum. Tüketiciden tabi ki tepki görmemiz, fiyatların yüksek olması yani biraz tepki gösteriyor. Bundan ötürü biz esnaf olarak çok yüksek fiyatlara ister istemez mal temin etmek zorunda kalıyoruz. Aldığımız malı da elimizden çıkarmak çok zor oluyor” dedi.

-"PAZAR FİYATLARI 2 KATI ARTTI "

Pazarcı esnaflarından Abuzer Gültekin ise pazarda satılan ürünlerin fiyatlarının eskiye göre neredeyse ikiye katlandığını belirterek, "Geçen sene hava şartları sıcak gidiyordu. Mevsim normallerine göre hava şartlarından dolayı bu şekilde yüksekti. Ama bu sene böyle değil. Biberleri 10 liraya da veriyoruz. 8 liraya da veriyoruz yeri geliyor aldığımızdan aşağıya da veriyoruz. Bu çürüyen mal yani duran bir şey değil. Saklama şansın hiç yok. Domatesin en fazla ömrü bir haftadır. Sen 15 gün domatesi saklarım dersen çöpe atarsın. Satılmadığı zaman işin içinden çıkamazsın zarar edersin yani. O yüzden bunlarla enflasyon ölçülmez." ifadelerini kullandı.

-"FİYATLAR 15 GÜNE KADAR DÜZELİR"

26 senedir pazarcılık yapan Ali İhsan Tatar’da kendi tecrübesine dayanarak, pazarlardaki fiyatların yüksekliğinin vatandaşlar tarafından genel olarak hükümete bağlandığını ancak bu durumun sadece doğal afetlerden kaynaklandığı dile getirdi.

Tatar, "Ben 26 yıllık pazarcıyım. Vatandaş fiyatlardan şikayetçi. Biz de pazarcı olarak fiyatlardan şikayetçiyiz. Pazarlara müşteri eskisi gibi gelmez oldu, müşteri alışveriş yapamaz oldu. Bu fiyatların artışını, vatandaşlar bunu bazı resmi kurumlara bağlıyorlar. Hükümete bağlıyorlar, belediyeye bağlıyorlar. Bunun hükümetle şunun la bunun la hiçbir alakası yok. Bu Cenab-ı Allah tarafından gelen felaketlerle ilgili. Bir taraf sel altında kalmış, bir tarafın seralarını hep sel götürmüş, bir tarafı su altında kalmış. Marul tarlaları, ıspanak tarlaları toplayamıyorlar.

Talep fazla talebi karşılayamıyor ürünler, karşılayamadığı için de fiyatlar artış gösteriyor. Yani artışlar bu sebepten oluyor, vatandaş bunu böyle bilsin yani. Olsa zaten ucuz verecekler, olmadığı için bu böyle oluyor. Bir de yurt dışına şu an ihracat başladı onların artısı var, büyükşehirlerin artısı var. Bu artıları da bizler vatandaş olarak çekmek zorundayız yani. Bu fazla gitmez, 10-15 gün içerisinde fiyatlar gayet normale iner ve herkes rahatlıkla alışverişini yapabilir." şeklinde konuştu.

Pazara alış veriş yapmak için gelen Hasan Hüseyin Tekbaş ise, "Pazarda şuan son durum şu her şey çok pahalı, şuan soğanın kilosu 15 lira, maydanoz destesi 2 lira, pırasa olmuş 7 lira, biber 9 buçuk lira, çürük domates 4 lira olmuş yani şuan baya pahalı şuanda pazara gelmeye korkuyoruz.

Ben şimdi soğan aldım içi hep yeşil ona bile 5 lira diyor oda en çürük olanı hesap edin. Çok pahalı, ben emekliyim bir şekilde alıyorum ya alamayanlar ne yapacak evde aç kalacak. Düşünün bugün bir sarımsak içi resmen çürümüş ama fiyata gelince 35 ile 40 TL arasında değişiyor. Millet nasıl geçinecek, adam pazara geldiğinde en az 100, 150 lira cebinde olacak ki adam akıllı bir sebze veya meyve alabilsinler. Tabi burada ki pazarcı esnafıyla konuştum şimdi havaların soğuk olmasından kaynaklanıyormuş bu fiyat yüksekliği, umudumuz tabi ki de fiyatların düşmesi yönünde." ifadelerini kullandı.

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha