Adıyaman Belediye Başkanı Doktor Süleyman Kılınç, şehir merkezindeki trafik yoğunluğuna çare bulmak amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında şehir merkezindeki araç parklarından kaynaklanan sorunları azaltmak için eski otogarın olduğu alanı geçici süreliğine otopark olarak düzenleyip, günlüğü 1 TL’den halkın hizmetine açtı.

-"İLK GELDİĞİMDE TRAFİK PROBLEMİ OLACAĞINI DÜŞÜNMEMİŞTİM"

İl Emniyet Müdürü Ergüder, Vali Aykut Pekmez'in öncülüğünde başkanlığında anket çalışması yaptıklarını anımsatarak, "Arkadaşlarımızın ortaya koyduğu bir projeyle belediye başkanımızda dahil olmak üzere esnafımızla bir anket çalışması yaptık. Çarşıda, pazarda veya sokakta kimle görüşürseniz genel anlamda şehrimizin ne tür bir problemi var denildiğinde biz aslında doğrudan bir trafik problemi olacağını ilk geldiğimiz zaman düşünmemiştik. Fakat neredeyse 10 kişiye sorsanız 7'si 'bizim trafik problemimiz var, park problemimiz' var. Bu karışıklıktan nasıl kurtuluruz serzenişlerini ve düşüncelerini bizlere yansıttıklarında bizde bunu sayın valimizin başkanlığında, sayın belediye başkanımız ve şahsım ve personelim olarak kendilerine halktan aldığımız ve gördüğümüz problemleri anlattık ve bunun sonunda sembolik olarak Atatürk ve Gölbaşı Caddesi'nde bir uygulamasını yapalım kamuoyun da bunu görsün memnuniyetin taktirini veya hoşnutsuzluğunu ortaya koyduğunda ona göre diğer alanlarda da bunu yürütürüz deneriz şeklinde düşüncemiz söz konusuydu."dedi.

-DÖRTLÜLERİ YAKMAK SURETİYLE 10 DAKİKA BEKLEMEYE YÜZDE 78'LİK ONAY ÇIKTI

Esnafla bire bir anket çalışması yürüttüklerini ifade eden Ergüder, şöyle devam etti:

"Bu anket çalışmasında kısa süreli park edip dörtlülerini yakmak suretiyle 10 dakikalık durma konusunda rıza gösterir misiniz? Bu konuda düşünceniz nedir dediğimizde karşımıza yüzde 78'lik gibi bir rakam çıktı. Biz böyle bir çalışmayı arzularız dediler. Ondan sonra bizde arkadaşlarımızla beraber esnafımızı bilgilendirmemiz suretiyle Atatürk ve Gölbaşı Caddesinde böyle bir uygulamaya girdik. Bunu önümüzdeki süreç içerisinde diğer caddelerde de peyderpey yayabildiğimiz kadar yaymayı düşünüyoruz. Tabi burada bunu halkımız ve esnafımız isterse biz böyle bir yolu deneyeceğiz. Uygulamaya geçmezden öncede kendilerine öncelikli görüşlerini sorduk. Kendiler böyle bir talebe olur verdikleri için böyle bir yönteme girildi. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte yine onların bunu arzu edip etmemeleriyle orantılı olarak devam edecek ama ben kısaca şunu söyleyebilirim Adıyamanlı böyle yüreği güzel insanlar, güzel kardeşlerimiz daha güzel yaşamayı hak ediyorlar."diye ifade etti.

-"KENDİLERİYLE GURUR DUYUYORUM"

İlker Alabaş, "Şimdi belediyemizin Emniyet müdürlüğümüzün ve valiliğimizin yaptığı bu çalışmadan dolayı ilk başta kendileriyle gurur duyuyorum çünkü burada bir sürü araçların geçemeyeceği bir yer yoktu u durumda gördüğünüz gibi İşte şu anda alan açıldığı yaralarımız ve araçlarımız rahatlıkla geçebiliyor çok güzel olmuş en azından otoparklarda gelen gelirlerimiz belediyemiz tarafından emniyet müdürlüğümüze valiliğimize olan katkılardan dolayı çok teşekkür ediyorum." dedi.

-"TRAFİK KAZALARI AZALDI"

Muhammet Tekbaş ise, "Aslında böyle olması hem Adıyaman halkı için daha rahat oldu çünkü trafik kazaları da bayağı bir azaldı hem de trafik akışı daha kolay oldu. yani Aslında esnafların önünün açılması da esnaflar için daha iyi bir şey oldu söylemek istedim en azından esnaflar işlerine daha rahatlıkla yapabilirler daha rahatlıkla işlerinin gelmesi lazım belediyenin de ayrıca Her zaman da en iyi duyan geçici otopark Adıyaman halkı için de çok iyi oldu çünkü otopark sıkıntısı giderildi, Yani ben bu çalışmada Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."diye ifade etti.

-"TAM YERİNDE BİR KARAR"

Esnaflardan Ferhat Altun da, "Geç kalınmış bir harekette bence ama tam yerinde bir karar. Yani esnaf olarak, Bizler de rahatladık gibi esnaflarda öyle. Mesela, Müşteri geldiği zaman park sorunu yaşadık biz burada Yani bu taraf yazsak karşı taraf yazsak sürekli Park yapılmıyordu. Ama şu anda niyetimizin yaptığı çalışma sayesinde müşteri geliyor karşıda 10 dakikalık işi var Hemen fark ediyor gelip işini gördükten sonra hemen geri gidiyor Yani o da rahat Biz de rahat dur şu an yani emniyetin bize bu konuda çok teşekkür ediyorum tam yerindeyim kadar geç kalınmış bir karar da ama çok iyi bir karar Yani geç oldu ama iyi karar inşallah böyle uygulamaların devamı gelir daha başka uygulamalar olsa daha iyi olur Adıyaman için ben bu çalışmada Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum Allah onlardan razı olsun."diye konuştu.

-"ŞUAN Kİ; SİSTEM ÇOK MUAZZAM BİR SİSTEM"

Esnaflardan Ümit Bakır, ise "Biz 17 yıldır çarşı merkezinde esnafız. Yani yıllarımızın hepsi Adıyaman’ın çarşı merkezinde geçti, şuan ki emniyet müdürümüz çok muazzam bir insan, gerek çalışmaları olsun, gerek kişisel olarak karakteri olsun çok muazzam bir insan kendisi, biz kendisini gerçekten çok taktir ediyoruz. En azından şuan ki emniyet müdürümüzde böyle bir diktatörlük yok, bütün esnafları zaten tek tek geziyor, aylık olsun haftalık olsun geziyor. Herhangi mağazada olsun, her hangi bir iş yerinde olsun bir sorun var mı, bir sıkıntı var mı bunu adam gidermek için halk ile birebir irtibat halinde bire bir iletişim halinde yani emniyet müdürümüz çok muazzam bir insan ki zaten bu sistem gelmeden önce emniyet müdürümüz buraya geldi bütün esnafın tek tek görüşünü, taleplerini aldı. Biz zaten şuan ki sistem çok muazzam bir sistem, nasıl muazzam bir sistem şuan dükkanın önünde her hangi bir araç parkı olmadığı için, bizimde kendi şahsi araçlarımız var biz kendimizde dükkan önüne araçlarımzı bırakmıyoruz, bırakamıyoruz ama yine de çok memnunuz bu sistemden, çünkü halk için trafik için bunun olması gerekiyordu, çok güzel bir sistem. Biz kendilerini tebrik ediyoruz ve sonuna kadar arkasındayız. Adıyaman Emniyet teşkilatı bütün mensuplarıyla, hem bekçileri olsun, hemde emniyet te çalışan bütün personelleri olsun hepsi gerçekten çok muazzam bir çalışma ve disiplin içerisindeler. Yani biz Emniyet mensuplarından çok memnunuz, Belediye başkanımızdan çok memnunuz, kendilerini tebrik ediyoruz, çalışmalarının devamını diliyoruz."diye konuştu.

-"ÜNİVERSİTEDEKİ NORMALDE ALTGEÇİT İÇİNDE TEBRİK EDİYORUM"

Avukat Zeynep Saya da, "Bir alt geçit çalışmamız var, en azından üniversitemiz orada ve bende orada çok müvekkilimi kaybettim. Oradaki üniversiteye gençlerin can güvenliğinin sağlanması doğrultusundaki bu tür çalışmalar, bir an önce hayat bulmalı ve daha fazla projeler olmalı aslında yetersiz. Şehir merkezi açısından da baktığımızda gerçekten biz, caddenin genişliği noktasında tali yollar, bizlerde salt her şeyi yönetimden veya Emniyet’ten de beklememiz yanlış. Araç park noktasında biz araç sürücüleri de dikkat etmiyoruz, trafiği de tıkayabiliyoruz. Öncelikle bire bir olarak bu konuda trafik eğitimlerinin iyi verilmesi gerektiğini düşünüyorum ki, bunun daha çok ilkokulda verilmesi gereken bir eğitim olarak ön görülmeli ve bu konuda da gerçekten çocuklarımıza o trafik bilinci aşılanmalı küçük yaşta ama biz öyle bir toplumuz ki, trafikte en ufak bir aksaklıkta, bir birimizi öldürecek kadar tahammülsüz bir toplumuz.

Adıyaman’da trafik park yerlerinin belirlenmesi noktasında toplu taşıma araçlarının kendilerine belirlenen yerlerde durmuyorlar. Yani en büyük yaşadığımız, gerek yayalar açısından olsun gerekse de diğer sürücüler açısından olsun ama zaman zaman park yerlerine de başka araçların park ettiğinin ve trafiği çok fazla aksattığını görüyoruz. Bu konuda Emniyetteki arkadaşlarımız yalnız bırakılmamalı, elbette trafik cezalarının yazılmasıyla birlikte caydırıcılık mutlaka olacaktır ama eğer trafik bilinci verilmediyse bu tek başına çözüm olması mümkün değil, bu noktada da Emniyetiyle artı burada yaşayan halkımızla birlikte elbirliğiyle bunu yapmamız lazım ve birbirimizi de uyarmasını da bilmemiz gerekiyor.  Altgeçit artı trafiğin akışkanlığını sağlaması yönünde altgeçit daha fazla ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Mesela eski 56 evlerinin orası da çok fazla trafik tıkanabiliyor, en az şuanda Adıyaman’da 2 altgeçit sağlanmalı, üniversitedeki normalde altgeçit içinde tebrik ediyorum."ifadelerini kullandı.


-"ŞUANA KADARDA SIFIR HATAYLA GİTTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

AK Parti Merkez İlçe Başkanı Avukat Mustafa Alkayış da, "Son derece olumlu, şimdi bir şehirde yaşıyoruz. Şehir olmanın bazı standartları var. Bu standartları yakalayabildiğimiz kadarıyla biz ileriye daha net, daha olumlu bakabiliriz. Artık, herkes herşeye ulaşabiliyor, iletişim kanalları son derece açık ve gerçekten bilginin arttığı bir dünyada yaşıyoruz. Bunun için söylüyorum, eski alışkanlıklarımızla bu işi yürütemeyiz, yepyeni şeyler yapmak lazım. Bunu da kimseyi dökmeden, kırmadan, toplumla beraber toplumla el ele vererek yürütmemiz lazım. Yani bu yeni süreçte özellikle şehir trafiği düzenlemesi noktasında ben çok teşekkür ediyorum. Gerçekten emniyet müdürümüze, belediye başkanımıza ve şehir merkezinde Sümer meydanında başta olmak üzere esnafımıza 3’ü el ele vermemiş olsaydı, bu kadar kısa sürede bukadar radikal bir değişim gerçekten bukadar rahat oturmazdı. Zaman zaman bizde çapraz sorgulama yaparak, çünkü bizim aynı zamanda uygulamanın yapıldığı yer bizim Parti teşkilatımızın olduğu yer, bizde çok sık kullanıyoruz, ama kurallara sonuna kadar uyuyoruz. Buraya araç bırakılmaması gerekiyor, niçin vatandaş rahat yürüye bilsin diye, geçiş daha rahat olsun diye, bunun alt yapısı oluşturuldu şuanda da gerçekten yürüyen bir sistem var. Bunun devamı da inşallah belki yaya trafiğini, sadece yayalara açık alanlar bunu da konuşuyoruz, takip ediyoruz, teklif olarak sunuyoruz, belli alanların trafiğe kapatılması vatandaşımızın özelliklede hafta sonları eşiyle çoluk çocuğuyla el ele vererek alış verişini yapabileceği ama asla araç baskısının olmadığı yerlerde. Bunun için bu kademenin oturması lazım, şuana kadarda sıfır hatayla gittiğini düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz."diye ifade etti.

-"YETKİLİLERE ÖZVERİLİ ÇALIŞMALARINDAN ÖTÜRÜ TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Adıyaman Sağlık-Sen Şube Başkanı Yasin Barutçu, "Son zamanlarda Trafik sorunu hemen hemen bütün şehirlerin en önemli problemlerinden biri haline geldi. İlimizde ise trafik sorununun çözümü ile ilgili yetkililerin çalışmalar yaptıklarına şahit oluyoruz. Altınşehir’e yapılacak olan köprülü kavşak, Kuzey ve Güney çevreyolları ile ilgili çalışmalar, şehir merkezinde ana caddelere park yasağının getirilmesi, eski otogarın otopark olarak kullanılması ve yeni otoparklar gibi çözümler trafiği gerçek anlamda rahatlatacaktır. Bu vesileyle çalışmalar yapan ve çözüm noktasında emek veren bütün yetkililere teşekkür ederim."dedi.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha