Adıyaman merkezde, Demirciler Çarşısında marangoz atölyesinde genellikle tahta sedir, ekmek tahtası, kazma ve kürek sapı ve oyuncak kılıç ve beşik üreten  70 yaşındaki Abuzer Özer, 52 yıldır mesleğini severek sürdürüyor.

Özer, severek yaptığı mesleğini gelecek nesillere taşıyacak çırak ve kalfa bulamamanın üzüntüsünü yaşıyor.

Marangozluk mesleğinin yok olmaya yüz tuttuğunu aktaran Abuzer Özer, PHA muhabirine el emeği gerektiren bu işte her gelen çırağın kısa sürede pes ederek işe devam etmediğini söyledi.

Çıraklık yaptığı dönemde 3 yıl ücret almadığını anlatan Özer, mesleğine dair şunları paylaştı:

“Ben 12 yaşında ilkokulu bitirdim çıraklığa geldim. Çıraklığa 1965-1966 yıllarına başladım. 3 sene çıraklık yaptım ve hiçbir şekilde ücret ile çalışmadım sadece işi öğrenmek istediğim için başladım. 3 seneden sonra 1969’da dükkan açtım. O zamanlar her bir dükkanda 8-10 tane çırak vardı ve ustalığa başladım 1969’da, şimdi yıl 2021, 52 senedir ben bu işi yapıyorum. Çırak bulamıyoruz ama işimizden çok şükür şikayetçi değiliz. Şu anki nesil bunu meslek olarak görmüyor ve önemsemiyor ancak bu mesleğin hala çok güncel olması gerekiyor.

Abuzer Özer, “Ahşap olarak her çeşit malzeme yapıyoruz mesela sedir, ekmek tahtası, kazma ve kürek sapı olsun yani her çeşit ahşabı el emeği ile yapıyoruz. Çocuklarımı da bu işte yetiştirdim onlarda bu işi yapıyor torunlarımda yanıma gelip çalışıyor. Çırakta çok az buluyoruz gelip geri kaçıyorlar. Ya da eli işi tuttuğunda kaçıyor. Doğru dürüst çalışanda yok işçi bakımında sıkıntı çekiyoruz.’’ dedi.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha