Adıyaman Kent Konseyi Başkanı Sinan Temel ve beraberinde yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Komagene Krallığı'nın beş büyük kentinde olan Perre Antik Kentinde bulunan yaklaşık 2 bin yıllık olduğu bilinen tarihi Roma Çeşmesini ziyaret etti.

Başkan Temel, Perre Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamasında, kentin tarihi ve turistik değerlerinden bir tanesinin de Roma Çeşmesi olduğunu kaydetti.

"Bir an önce tarihimize, turizmimize ve kültürümüze kazandırılsın"

Perre Antik Kenti sınırları içerisinde bulunduğunu ve eski dönemde suyunun lezzetli oluşuyla meşhur bir çeşme olduğuna dikkat çeken Temel, şunları dile getirdi:

"Yol üzerinde olan önemli bir çeşme, şimdi bakımsızlıktan ve ilgisizlikten harap olmuş bir durumda. Adıyaman Kent Konseyi olarak bu duruma dikkat çekmek istedik. İstedik ki bu tarihi değerimiz bir an önce bakıma alınsın, ilgilenilsin tarihimize, turizmimize ve kültürümüze kazandırılsın.

Bu vesileyle bu köyde bulunan vatandaşlarımızda istifade eder, Adıyaman’da istifade eder. Gördüğünüz gibi buraların etrafı düzenlenip, sosyal alanlara çevrilirse gelenlerin sayısı daha da artacaktır. Bu durumda kimse gelmek istemiyor gelende geldiğine pişman oluyor. Bu konuyu özellikle kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Burası Turistik bir alan yani hemen Perre Antik Kenti'nin hemen yanında. Yani buranın insanlarla dolması lazım hem burası şehir merkezi’ne de çok yakın olması hasebiyle ama maalesef, insanların ve tarihin zamanın tahribatına mahkum edilmiş durumdadır. Bu konunun bir an önce el alınması gerekiyor."

Adıyaman Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Doç. Dr. Murat Gökhan Dalyan ise, tarihi Roma Çeşmesi'nin merkez Pirin (Örenli) mahallesinde bulunan Perre Antik Kenti sınırları içerisinde bulunduğunu belirterek, "Bilindiği gibi Perre, Kommagene Krallığı'nın 5 büyük şehrinden biridir. Başkent Samosata ile Melitene (Malatya) arasında yer alan bir uğrak yeridir. Antik Roma kaynaklarında suyunun güzelliğinden bahsedilmekte olup, kervanlar, yolcular ve ordular tarafından dinlenme yeri olarak kullanıldığı anlatılmaktadır. Bahsedilen suyun aktığı Roma Çeşmesi şu an yanında bulunduğumuz çeşmesidir."dedi.

"Konuyu yakından takip edeceğiz"

Böylesi tarihi öneme sahip Roma Çeşmesinin bugün içinde bulunduğu durumun  üzüntü yarattığını vurgulayan Dalyan şöyle devam etti:

"Bakımsız ve ilgisiz bir şekilde zamanın ve insanların tahribatına terk edilmiş durumdadır. Çeşmenin içinde bulunduğu bu bakımsızlık nedeniyle ziyaretçiler buraya gelmek istememekte, gelenler de pişman olmaktadır.

Adıyaman Kent Konseyi olarak; hem tarihi bir değer, hem turistik bir zenginlik hem de kültürel bir varlık olan bu çeşmesinin bir an önce bakıma alınarak, etrafının insanların ziyaretine uygun bir hale getirilmesini istiyoruz. Daha önce defalarca basında yer alan bu duruma yetkililerin ilgisine ve dikkatine sunarken, konuya bir an önce el atılmasını, turizmimize kazandırılmasını istiyoruz. Konuyu yakından takip ederek gelişmeleri değerli kamuoyu ile paylaşacağız.

“Roma Çeşmesi” adı ve “2 bin yıldır akan lezzet” tanıtımıyla çalışma yapılması ilgi görecektir"

Antik Roma kaynaklarında güzelliğinden bahsedilen su ile alakalı olarak bir de öneride bulunmak istiyoruz. Bu suyun tarihi önemini de dikkate alarak, kaynağı ıslah edilerek şişeleme yoluyla değerlendirilmesi mümkün olabilir. “Roma Çeşmesi” adı ve “Antik Roma’dan gelen leziz su” tanıtımıyla bu çalışmanın ilgi göreceğine inanıyoruz. Aramızda bulunarak açıklamamıza destek veren Örenli (Pirin) Mahallesi muhtarı Ömer Ekici’ye ve Adıyaman Kültür Derneği’ne teşekkür ediyor, kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz."

"Perre'nin bir an önce gün ışığına çıkarılması gerekiyor"

Örenli (Pirin) Mahallesi Muhtarı Ömer Ekici de, Adıyaman Kent Konseyine teşekkür ederek, "Sinan hocamın ekibiyle gelip, burada Adıyaman Roma çeşmesini tanıtıp, basına taşımasından dolayı, çok teşekkür ediyorum. Bizde isteriz ki özellikle zaman, zaman Adıyaman sivil toplum örgütleri Adıyaman Kent Konseyi gibi Perre’yi basına taşıyıp tanıtıp açıklamasını yapmalarını istiyoruz. Özellikle Perre’nin bir an evvel gün ışığına çıkarılması gerekiyor. Biz özellikle, defalarca Perre'nin bir an evvel gün ışığına çıkarılması için basına da açıklamalar yaptık.."ifadelerini kullandı.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha