Öz, yaptığı açıklamada, Kadın Doğum Hastalıkları Branşında 2016 yılı ilk 6 aylık verileri ile 2017 yılı ilk 6 aylık verileri değerlendirmesinde 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde 49 bin 221 kişinin muayene olduğunu bildirdi.

2017 yılının Ocak-Haziran döneminde ise 66 bin 339 kişinin muayene edildiğini anlatan Öz, "%35’lik bir muayene artışı, 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde 7.805 kişi, 2017 yılının Ocak-Haziran döneminde ise 8055 kişi hasta yatarak tedavi edilmiş olup, yatan hasta sayısında ise %3’lik artış sağlandığı görülmüştür. Yatak doluluk oranı ise %75’den %87’ e çıkmıştır. Genel Sekreterliğimize bağlı sağlık tesislerimizde 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde 4 bin 852 toplam doğum gerçekleşmişken, 2017 yılı aynı döneminde 4901 doğum gerçekleşmiştir. Toplam doğum içinde Primer Sezaryen oranı %18.‘dan %16.’e düşmüştür. Sezaryen doğum oranı %41.3’den %38.9’a düşmüştür"

Mevcut yoğunluğu etkileyen başlıca sebeplere de değinen Öz, "Adıyaman’da yaşayan Suriyeli misafirlerimizin yoğunluğu ve 12 000 kişi kapasiteli çadır kentin bulunması. Kadın doğum uzmanlarının atama dönemlerinde, bakanlığımızın doktor atamalarında öncelik sırasını illerin nüfus yoğunluklarını dikkate alarak atama yapması." dedi.

- SEZERYAN DOĞUMLAR AZALIYOR

Sezeryan doğumlara da değinen Öz, şöyle konuştu:

"2016 yılındaki sezaryen doğumları ile 2017 sezaryen sezaryen oranının gittikçe azaldığını Türkiye’deki trend maalesef yükselme yönünde bunun Adıyaman’da tersine çevrildiğini görüyoruz. Bunun içinde hem bilinçlenen halkımıza teşekkür ediyorum hem de bu yönde çalımsalar yapan kadın doğum uzmanlarımıza, hemşirelerimize, ebelerimize teşekkür ediyorum. Bilindiği üzere Adıyaman özellikle Merkez’e belirgin olarak kadın doğum uzmanı eksikliğimiz vardı, buradan Türkiye Büyük Millet Başkanvekili Ahmet Aydın Beyefendiye ve diğer vekillerimizin gayretleri, destekleri ve çabalarıyla şuan için kadın doğum uzman sayımız arttı ve herhangi bir sıkıntı yaşamadan hizmet vermeye devam ediyoruz. 2016 yılı içerisinde sadece 2 tane, bazen 3 tane poliklinikte hizmet verilirken şuan için en az 5 veya 6 tane poliklinikte kadın doğum hastalarına yönelik çalışmalar yapılıyor"

- MHRS'NİN KULLANILMASINI İSTİYORUZ

MHRS'nin kullanılmasını isteyen Öz, "Şundan bahsetmek istiyorum her poliklinikte ortalama acil hastalar ve konsültasyon hastalığı harici 60 tane hasta bakılmakta. Bu 60 tane hastanın 42 tanesini Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden verilmekte, yani aslında hastaların çoğunun randevu alabilecekleri çok kolay bir yol var; 182’yi arayarak yada ilgili internet sayfasına girerek yada akıllı telefonlarına MHRS yani Merkezi Hekim Randevu Sistemi programını indirerek çok rahat bir şekilde randevu alabiliyorlar. Sabahleyin bilindiği üzere sıramatiktir. Bu 06:30’da açılıyor, insanlar orada sıra alıyor ama biz bundan çok hastalarımızın, hasta yakınlarımızın MHRS’yi kullanmasını istiyoruz çünkü KİOS’dan sıralamatikten sıra alan ilk kişi bile 43.cü sırada yer alabiliyor çünkü 42 tane hasta zaten MHRS’den randevu almış oluyor. Yani 6 tane poliklinikte her birinde de 60 kişi bakıldığı düşünülürse 360 tane hasta muayene olabiliyor ve bunların çoğu da internet üzerinden telefonla ya da akıllı telefonla üzerinden alınabiliyor. Hastalarımızın muayene olabileceği saateleri bilmeleri açısından bu yöntemle randevu almaları uygun olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

- 23 BİN SURİYELİ VAR

Adıyaman'da 23 bin Suriyelinin olduğuna dikkat çeken Öz, şunları kaydetti:

"Tabi bundan bahsederken bilindiği üzere 23 bin üzerinde Suriyeli misafirimiz ilimizde yaşıyor. Bunun 12 bin tanesine yakını çadır kente, geri kalanları da ilimizde ikamet ediyorlar. Bir polikliniğimizin 7 tane hastası da Suriyeli misafirlerimize ayrılmış durumda ama 360 hasta gerisi haricinde 7 hasta haricinde vatandaşımıza hizmet ediyoruz"

- İL DIŞI SEVKİ AZALTTIK

İl dışı sevki azalttıklarını bildiren Öz, "Şuanda eskisinden çok daha az hastayı il dışına sevk ediyoruz. Bu sebeple kadın doğum hastalarının doğum olarak görmemesi lazım, çok daha ciddi kanser hastalarını jenopolojik hastalarının da ilimizde üst seviye hastalarında takip edildiğini görmemiz, bilmemiz gerekiyor. Günden güne de oranın arttığını, hasta yatak oranımızın 2016 kıyaslandığında çok daha artığını söyleyebiliriz. 2016’nın ilk 6 ayında kadın doğum hastası olarak 49 bin tane hasta bakmışken, 2017 ilk altı ayında 66 bin hasta baktık, bu şu anlama geliyor; yüzde 35 oranında hasta sayısı arttı, bunla birlikte hem ameliyat sayısı hem de ameliyatın büyüklüğü artığı için çok daha gelişmiş zor hastaların muayenesi takip ediliyor, tedavisi yapılabiliyor." dedi.

- İLK 6 AYDA 8 BİNİN ÜZERİNDE YATARAK TEDAVİ GÖREN HASTA OLDU

Yatarak tedavi olan hastalara da değinen Öz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"7 bin küsur hasta 2016 yılının ilk 6 ayında yatarak tedavi olmuşken bu sayı 8 binin üzerine çıkmıştır 2017 ilk altı ayında ben kadın doğum hastalarımızın çok daha konforlu bir ortamda olabildiklerini ve yatışların sağlandığını söyleyebilirim"

- TÜP BEBEK MERKEZİ AÇILACAK

Adıyamanlılara müjde vermek istediğini aktaran Öz, "Ben müjdesini vereyim, tüp bebek merkezi açılacak ve onkolojide hizmet verecek. Burada biz gittikçe poliklinik sayılarının artması haricinde ve hizmetin kalitesinin artacağı kanaatindeyim. Gündüz muayene olmakta zorluk çeken hem vakit sebebiyle ve herhangi bir meşguliyet sebebiyle ben hastalarımıza sağlık tesislerimize, hastanelerimize akşam mesaisi, ağız ve diş sağlığı merkezi dahil mevcut burada hekimlerin biliyorsunuz, izlenimi eğitim durumları oluyor, bizim eğitim durumu haricinde müsait olan her polikliniğinde akşam mesaisi devam ediyor ve memnuniyet oranımız yüzde 90 üzerinde olan bir memnuniyet oranımız var. Bu hem motivasyon üzerinden bizlerin, hem çalışanlarımıza çok önemli yüzde 90 üzerindeki memnuniyet oranı. Türkiye'deki oranın üzerinde bu da bizleri mutlu ediyor ama bu oranı artırmak için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

- HASTANELERİMİZ ÜST DÜZEYDE PUAN ALIYOR

Hastanelerin memnuniyet oranının yüksek olduğunu savunan Öz, "Bizim farklı şekilde rutin denetimler oluyor, sağlık bakanlığının Türkiye kamu hastaneleri kurumunun bu denetimlerde de Türkiye’nin en yüksek puanını alan hastanemiz oluyor. 4 tane hastanemiz bir üst rol grubuna çıktı, ağız ve diş sağlığı merkezimiz yine Türkiye'de en yüksek rol grubunda eğitim araştırma hastanesine girdi, puanlarını çok artırdılar. Çelikhan Devlet Hastanesi, Gölbaşı, Besni onlar da bir üst rol grubuna çıkarak yapılan hizmetlerin bilimsel olarak gösterdiğini karşımıza çıkıyor. Hastalarımız özellikle hizmet binasında sabah 9 ile akşam 9 arasında enfeksiyon ve pansuman hizmetleriz devam ediyor. Bu 7 gün devam eden bir hizmetimiz ayrıca hafta içi her gün ortada 11 tane poliklinikte olan hekimlerimiz buradaki hastalarımıza bakıyorlar. Ortalama olarak her ay 9 bin tane hastaya 82. yıl ek hizmet binasında hizmet veriyoruz. Ulaşım problemi olduğunu düşünen ya da eğitim araştırma hastanesine gidemeyecek pozisyonda olan engelli yaşlı ve çocuk hastalarımızın 82.yıl binasını rahatlıkla muayene olabileceklerini, tedavi olabileceklerini söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha