1954 yılında Malatya'nın ilçesi olan Adıyaman merkez nüfusu 13 bin civarındayken 6 mahallesi olan ve bu mahalleler içerisinde ise en eski mahalle olan "Sıratut Mahallesi" sakinleri 1954 yılından buyana birlik beraberlik içerisinde yaşarken mahalle kültürünü, geleneklerini yaşatmak için Sıratutlular Derneği Başkanı Murat Erdem ve yönetim kurulu üyesi İlhan Alan ile birlikte Sıratutlular Derneği'nin kuruluşu gerçekleştirildi.

-"SIRATUT MAHALLESİ BİZİM YUVAMIZ GİBİYDİ"

Çocukluklarında, gençliklerinde mahalle olmadıklarını daha çok bir aile gibi o eski ortamları tekrardan yaşatmak için bütün Sıratutluları bir çatı altında toplayarak bu amaçlarına ulaşmak için çalışma yaptıklarını aktaran Sıratutlular Derneği Başkanı Murat Erdem, "Bizim Çocukluğumuzda gençliğimizde Sıratut Mahallesi bizim yuvamız gibiydi, evimiz gibiydi yani mahalle gibi değil de ev gibiydi bizim için çünkü bütün komşularımız birer aile gibiydik bu ortamı tekrar yaşatmak için o eski günleri o eski anları canlandırmak ve çocuklarımıza bizden sonraki nesillerimize aktarmak için bu kültürü tekrar yaşatmak için böyle dostlarla arkadaşlarla düşünce içerisine girdik ve bu derneği kurduk ve de bunu devam ettirmek için de elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz."dedi.

-"MAHALLEMİZ KÖY KÜLTÜRÜ İLE ŞEHİR KÜLTÜRÜ ARASINDA BİR KÜLTÜRE SAHİPTİR"

Sıratut Mahallesi şehir ve köy kültürünün birleşmiş bir biçimi olduğunu belirten Erdem," Sıratut Mahallesi daha çok şehirle, köyle kültürü arasında bir kültüre sahip bir mahalledir. Hem şehir kültürünün hem de köy kültürünün yaşandığı samimi, içten, muhabbet dolu bir kültüre sahip aileler çocukluğumuzda kimin kapısı açık olursa olsun, kimin sofrası serili olursa olsun gider yemek yerdik. Gider kahvaltı yapardık kimse bize sormazdı demezdi ki; sen kimsin, necisi diye genelde herkes herkesi tanırdı." şeklinde konuştu.

-"HEM SPORTİF FAALİYETLER HEM DE KÜLTÜREL FAALİYETLER YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"

Amaçlarının mahalledeki çocuklarının eğitim faaliyetlerini destekleme, mahalledeki ekonomik durumu iyi olmayanlara destek arayışı ve sosyal dayanışma anlamında dernek ile bunu resmileştirmek olduğu ifade eden Erdem, "Burada ki amacımız, hem kültürü yaşatmak hem de Sıratut ’ta ki ailelerin, çocukların eğitim alanındaki faaliyetlerini desteklemek, mahallemizde ki ekonomik anlamda problemlerini sıkıntılarını çözmek ve destekte bulunmak yani sosyal dayanışma anlamında bir dernek oluşturmak yani fert bazında değil de bir aile gibi bir mahallenin tamamını kapsayan bir kültürü yaşatmak. Tabi derneğin fert bazında sayı bazında biraz daha oturması gerekiyor. Yavaş yavaş bir şey bir kereden olmaz tabi önce kendimize belirlemiş olduğumuz bazı hedefler var, öğrencilerin ekonomik anlamda, eğitim anlamın da desteklenmesi gibi, mahalledeki sıkıntılı ailelerin sıkıntılarını gidermek gibi daha sonra yavaş yavaş, hem sportif faaliyetler hem de kültürel faaliyetler yapmayı düşünüyoruz ve projeler halinde hazırlanıyor. Hepsine ulaşmaya çalışıyoruz yani muhtarımız sayın ilhan bey de mahalleyle ilgili bir birikim var, mahalle istatistiki ile ilgili bir iki birikim var. Onları değerlendireceğiz. Buradan göç etmiş ama buraya halen özlem duyan insanlara ulaşmak için çaba sarf ediyoruz."dedi.

-"ŞUAN İÇİN ŞU TALEBİMİZ VAR DEMİYORUM AMA TALEPLERİMİZ OLACAK"

Mahallelerinin eski bir mahalle olduğu için nüfus araştırması yaptıklarının altını çizen Erdem, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Evet mahallemiz baya bir eski mahalle bunun için de bir nüfus araştırması gerekiyor ve bizde bunun için çalışmalara başlayacağız. Yetkililerden o günün şartlarında bizlere destek olurlarsa seviniriz yani, çünkü taleplerimiz doğrultusunda şuan için şu talebimiz var demiyorum ama taleplerimiz olacak tabi ilerleyen günlerde biz önce kendimiz fedakârlık edip kendimiz bir şeyler kazanıp kazandırıp bu mahalle kültürüne, daha sonra yetkilerden taleplerimiz olacak. Biz bir şeyler vermeden bir şeyler istememe yönündeyiz yani düşüncelerimiz budur."

Başkan Erdem'in açıklamasının ardından dernek binasında dernek üyeleriyle bir araya gelen Sıratutlular Derneği Başkanı Murat Erdem, dernek faaliyetleri hakkında bilgi vererek çalışmaların aralıksız olarak sürdürüleceğini belirtti.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :

Kaynak: pha