Gölbaşı Caddesindeki Eskisaray Camisi’nin bahçesinde bulunan 400 yıllık ağaç, yaklaşık 6 ay önce Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından kesileceği öne sürülünce Adıyaman Kent Konseyi'nin tepkisi sayesinde kesilmesinden vazgeçildi.

AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanı ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, devreye girerek Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman ile görüşerek çınar ağacının tekrardan bakım yapılmasını istedi.

Aradan geçen süre içerisinde Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından çınar ağacında bakım yapıldı.

-400 yıllık çınar ağacı yeniden filizlendi

Bakımın yapılmasıyla birlikte uzun bir aradan sonra çınar ağacı yeniden filizlendi.

Kent Konseyi Başkanı Hacı Sinan Temel, yaptığı açıklamada, çınar ağacının kesilme kararına üzüldüklerini ve bunun yanlış bir karar olması nedeniyle kararın durdurulması için hemen basın açıklaması yaptıklarını söyledi.

Anıt ağacın kentin bir değeri olduğunu vurgulayan Temel, “Tarihi ağaç, şehrimizin mahallemizin bir hafızası olduğunu, kültürel değeri olduğunu, anıt ağacı olduğunu herkesin buraya dair bir hikayesi bir öyküsü olduğunu korunması gerektiğini ısrarla söyledik ve daha sonra ilimizin yetkilileri ile irtibata geçtik ve dileklerimizi bu şekilde kendilerine ilettik sağolsunlar onlarda ilgilendiler. 2 gün içerisinde olumlu sonuç çıktı çınar ağacımızı kurtarmış olduk.”dedi.

Ağacın yeniden filizlenmesiyle büyük bir mutluluk yaşadıklarını  belirten Temel, “Bugün sizinde gördüğünüz gibi yem yeşil dalları ve yeşillenmiş yapraklarıyla bize sanki merhaba der gibi bizlere gülümsüyor. Bu manzara kararlılığımızın girişimimizin ne kadar doğru olduğunu bizim ne kadar haklı olduğumuzu göstermektedir. “ diye konuştu.

Mahalle sakinlerinden Muhammet Erdal Kılınç da 400 yıllık ağacın Adıyaman’ın sembollerinden biri olduğunu ifade etti.
Ağaçların katledilmemesi gerektiğini belirten Kılınç, “Adıyaman'ın bir değeri haline geldi diye düşünüyorum. Fakat tarih katledilmemeli sonuçta buda tarihe mal olmuş bir canlı bunlara özellikle yetkililerin duyarlı olup bu konuda gerekli duyarlılıklarını göstermelerini kendilerinden özellikle rica etmemiz ve bunun ötesinde Adıyaman'ımızın yeşillenmesi için her türlü desteği değerli yetkililerimizden bekliyoruz." dedi.

Mahalle esnaflarından Hasan Özgür Elmas ise tarihi ağaca sahip çıkmaya devam edeceklerini ve tarihi yok olmasını istemediklerini söyledi.

-AK Parti İl Başkanı Mehmet Dağtekin ise, "Sinan Temel Kent Konseyi başkanımız, kardeşimize çok teşekkür ediyorum. 1 sene öncesinde, bu duyarlılığı ortaya koydu. Başta Ahmet Aydın başkanımız olmak üzere Ankara’da da takibi yapıldı. Bakanlık nezdinde de ağaca müdahale edildi ve bu tarihi 500 yılın üzerinde bir tarihe sahip olan bu ağacın tarihi olarak kalmasını böylece sağlamış oldular. Bu günde gördüğünüz gibi gerçekten aşırı tutmuş ve ağaç baharın güzelliklerinin hepsini de üstünde koruyor. Allah’a hamd olsun, aslında öncelikle geçmişimizi tarihimizi, ihmal etmememiz lazım, Turizmimizi ihmal etmememiz lazım, bunun gibi nice saklı değerlerimiz var. Bu değerlere de odaklanmada hem basın ayağı olarak sizler, hem de siyaset ayağı olarak bizler hep beraber Adıyaman’ımız, Mezopotamya’nın çok değer sahibi, birçok tarihe kaynaklık eden bu kentimizi inşallah tarihi noktasında, turizm noktasında da bir yerlere taşımak hepimizin görevidir. Tıpkı bu çınar gibi müdahale edilirse birçok değerimiz yeniden yeşerir."diye ifade etti.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :

Kaynak: pha