Koronavirüs nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle birlikte önlemler arttırılırken kısıtlama kapsamında kahvehanelerin kapatılması sonucu, kahvehane işletmecileri zor günler geçiriyor.

Kahvehane işletmecisi Hasan Büyüktaş, PHA muhabirine yaptığı açıklamasında, kent merkezindeki kahvehanesini 6 yıldır işlettiğini söyledi.

Yaklaşık 20 senedir kahvehane mesleğinin içinde olduğunu anlatan Büyüktaş, pandemi nedeniyle çok zor günler geçirdiğini belirterek, devletin 3 aylık verdiği kira desteğinin yeterli olmadığını ifade etti.

Büyüktaş, yaşadığı sıkıntısını şöyle dile getirdi:

"Hiçbir destek yok, şuan sadece bize kısa çalışma ödeneği var. En son Cumhurbaşkanımızın kira desteği 500TL bizim kiramız yıllık 48 bin TL yani aylığı bile imkansız oda 3 aylığına veriliyor.

Şuan çok kahveci bıraktı. Sebze meyve satan inşaatta işçi olarak çalışanlar var. Ben de o pozisyondayım, üç gün sonra kiram doluyor bende kapatıyorum. Yani bizde ne yapacağız bilmiyoruz. Devletin bize desteği 500TL değil de hiç olmazsa yarısını karşılasaydı biz de bir ekmek yerdik şuan.

" Her yer normalleşmeye döndü, kahveler yine açılmadı"

Benim üç çocuğum var, bunların geçimini ne ile sağlayacağım? Ya çalışarak ya yevmiye usulü yada meyve, sebze satarak illaki bizde bir iş yapacağız. Ben şunu algılıyorum virüs kahvelerden çıkıyor gibi sadece, kahvehane Wuhan kentiymiş gibi oluyor, her yer normalleşmeye döndü kahveler yine açılmadı ve bu şekilde kahvehanelerin çoğu kapanacak.

Bunlardan biri benim, kapatıyorum. Bari bundan sonraki esnaflara destek olsa devlet kira yardımında bulunsa veya bir ücret karşılasa aylık 5 bin lira, ne ise kahvecilere bir yardım desteğinde bulunsa en azından evlerine bir ekmek götürürler."

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha