Pekçoğumuzun bilmediği gibi bu hafta orman haftası. 21-26 Mart tarihleri arası Dünya genelinde Orman Haftası olarak kutlanmakta. Hepimizin bildiği gibi ormanlar bulunduğu ülkenin akciğerleri ve zenginlik kaynağıdır. Ne yazık ki Ülkemizde ormanlık alan, olması gerekenin çok altında. Köylülerin tarla açmak için bilinçli bir şekilde ormanları yakmaları, doğal yangınlar veya bu alanların imara açılmaları sonucunda ormanlık alanlar kaybedilmiş.  

Yurdumuzun yüzölçümünün yalnızca %27’lik bölümü ormanlık alanla kaplı. Ormanların yok olması küresel ısınma ve kuraklık riskini arttırıp çölleşmeyi tetikliyor. Ormanların faydaları saymakla bitmiyor. Ormanlar, su rejimini düzenliyor. Toprağı erozyondan koruyor. Havadaki doğal dengeyi sağlıyor. Doğayı koruyup, güzelleştiriyor. Yaban hayatına ev sahipliği yapıyor. Birçok ürün elde edilmesine imkan sağlıyor. Bu ürünler; Tomruk, parke, kağıt v.b, olduğu gibi, ayrıca reçine, çam kozalağı, ıhlamur, keçiboynuzu, defne gibi yan ürünler aklıma gelenler. Ormanlar hiç te kolay yetişmiyor. Bir fidanın ağaç olabilmesi için ortalama on- oniki yılın geçmesi gerekiyor.

Eskiden Osmanlı döneminde çok güzel bir gelenek varmış. Her doğan çocuk için bir fidan dikilirmiş. Çocuk büyürken, fidan da büyür ağaç olurmuş. Günümüz modern çağında pek azımız bahçeli evlerde yaşıyoruz ama yine de birey olarak bir şeyler yapabiliriz. Sanırım yedi sekiz yıl kadar önce TEMA Vakfı bir kampanya başlatmıştı. Yediğiniz meyvelerin çekirdeklerini çöpe atmayın diyordu. Ben yıllardır meyve çekirdeklerini çöpe atmam. Çekirdekleri bir gazete kağıdının üzerinde güneş görmeyen bir yerde kuruturum. Ardından onları bir torbaya alıp, bir çekmecede biriktiririm. Bu çekirdekleri Kasım başı gibi toprağı on santim kadar kazıp ektiğinizde, kışın yağan yağmur ve karla beslenip fidana dönüşüyor. Ekme imkanınız yoksa bu çekirdekleri toprak alanlara atın mutlaka birkaç tanesi tutuyor.  Kağıt tüketimini de kontrol altına almamız gerekiyor. Bir kağıdı buruşturup çöpe atarken veya tuvalet kağıtlarını ve kağıt havluları gereğinden fazla miktarda kullanırken, her birinin imali için kesilen ağaçları da düşünmeliyiz. Kağıt ve kağıt ürünlerinin geri dönüşümü de ayrı bir konu. Sonuçta ağacı ve ormanı korumak herkesin insanlık görevidir. Ormanlar gelecek nesillere bırakacağımız en büyük mirasımızdır.